Vatsan hyvinvointi

Hyvinvoiva vatsa ei tunnu. Näinhän se on! Kun suolisto ja vatsan toiminta on kunnossa, ei vatsaa tarvitse edes ajatella. 

Toisin on silloin, kun vatsa oikuttelee. Silloin vatsaa ajattelee ihan koko ajan.

Mikä sitten avuksi, jos vatsa jatkuvasti kiukuttelee?

  1. Säännöllinen syöminen
  2. Riittävä vedenjuonti 
  3. Stressin välttäminen
  4. Ei hotkimista  
  5. Kaasua aiheuttavien ruoka-aineiden välttäminen, mutta silti monipuolinen ja terveellinen ruokavalio 
  6. Riittävästi kuitua 
  7. Ravintolisät stressivatsan tueksi

Säännöllisyys on vatsan ja suoliston ystävä. Monipuoliset ja selkeät ateriat ilman naposteluita ja hotkimista pitävät vatsan usein tyytyväisenä. 

Monipuolinen, terveellinen ja ennen kaikkea itselle sopiva ruokavalio on tärkeä löytää, jos vatsa vaivaa. Jos palkokasvit tai ruisleipä saavat vatsan pörisemään, on parempi jättää ne syömättä, ja valita muita terveellisiä kuidun ja hiilihydraatin lähteitä ruokavalioon. Esimerkiksi suomalaisten suosima kaura sopii useimmille ja uudet perunat, porkkanat ja muut juurekset sopivat usein myös herkkävatsaisille.

On hyvä myös huomioida ruoan lisä-, ja makeutusaineet, jotka eivät kaikille sovi. Esim. ksylitoli tai polyolit voivat aiheuttaa liiallisessa käytössä laksatiivisia vaikutuksia, mikä lukee aina tuoteselosteessa. 

Stressivatsan ns. IBS-oireet (lyhenne tulee englannista Irritated Bowl Syndrome) on jokaisen löydettävä yksilöllisesti itse, sillä yhdelle herkkävatsaiselle käy hyvin yksi ruoka, mikä ei lainkaan sovi toiselle. Myös stressi vaikuttaa vatsan toimintaan, joten ei-sopivia ruoka-aineita kannattaa ehdottomasti kokeilla vatsan oikuttelun helpotettua uudestaan. 

Suolisto tarvitsee toimiakseen kuitua. Hyviä kuidun lähteitä ovat hedelmät, marjat, juurekset, palkokasvit ja täysjyvävilja. Jos nämä, tai suuri osa näistä, ovat sopimattomien tuotteiden listalla, voi kuidun määrää täydentää helposti kuituvalmisteilla. Kuitulisän voi sekoittaa näppärästi veteen tai vaikkapa smoothien tai jugurtin joukkoon. Kuitulisissäkin on eroja, ja kokeilemalla löytyy itselle parhaiten sopiva valmiste. 

Maitohappobakteerit ovat monelle tuttuja ulkomaanmatkoilta, mutta herkkävatsainen voi hyötyä niistä päivittäisessä käytössä. Saccharomyces boulardii valmisteet ovat toisten suosikkeja, sillä ne kestävät vatsahappoja maitohappobakteereita paremmin. 

Entsyymit puolestaan ovat loistava apu silloin, kun oma herkkuruoka halutaan nauttia, mutta tiedetään jo valmiiksi, ettei vatsa tule siitä tykkäämään. Entsyymit nimittäin auttavat pilkkomaan ravintoaineita ja vatsan oireilu vähenee. Laktoosi-intolerantikko voi helpottaa laktoosin pilkkomista laktaasientsyymiä nauttimalla. Samalla tavalla on olemassa entsyymivalmisteita, jotka sisältävät esim. palkokasvien tai proteiinien pilkkoutumista edistäviä entsyymejä. 

Stressittömyys, säännöllisyys, rauhallinen syöminen, kaasua aiheuttavien ruoka-aineiden välttäminen, riittävä vedenjuonti, riittävä kuidun syönti ...- kuulostaa helpota, mutta ei aina sitä ole. Kun vatsa kaipaa apua, ravintolisistä voi olla apua. 

Aminopörssin valikoimassa on loistava valikoima vatsan hyvinvointituotteita. Luontaistuotteista löytyy myös tuotteita, jotka toimivat erityisesti vatsan hyvinvoinnin tukena. 

Tervetuloa tutustumaan laajaan valikoimaan meille.