L-Tryptofaani on yksi välttämättömistä aminohapoista (EAA-aminohapot eli essential amino acids), jota tulee saada ravinnosta, koska elimistö ei tuota sitä itse. Tryptofaanin luonnollisia lähteitä ravinnosta ovat juusto, maito, kananmunat, liha sekä kala.
Elimistössä tryptofaani muuttuu 5-hydroksitryptofaaniksi (5-HTP), josta edelleen muodostuu serotoniinia. Kun L-tryptofaania käytetään ravintolisänä, sen käyttö ajoitetaan mielellään iltaan ennen nukkumaanmenoa.
Kaikki l-tryptofaani-ravintolisät ovat maustamattomia ja makeuttamia jauheita, jotka eivät sisällä mitään muita aineita. 5-HTP tuotteet ovat kaikki puolestaan kapselimuodossa. Sekä L-tryptofaani että 5-HTP ravintolisät eivät korvaa monipuolista ravintoa ja terveitä elämäntapoja.
5-HTP eli 5-hydroksitryptofaani on luonnossa esiintyvä aminohappo. Sen lähtöaineena toimii esimerkiksi afrikkalainen Griffonia simplicifolia -kasvin siemenet. Elimistö pystyy valmistamaan 5-HTP:tä l-tryptofaanista, jota puolestaan saadaan ravinnosta. Sen lähteitä ovat mm. täysjyvätuotteet, pähkinät ja siemenet sekä eläinperäisistä aineista maitotuotteet ja siipikarja: kalkkuna ja kana sekä kananmunat. 5-HTP toimii kehossa serotoniinin esiasteena. Serotoniini on melatoniinin esiaste.