Suodattimet
Sokerit ja makeutusaineet
13 tuotetta
Makeutusaineet tuovat herkullista makeutta ravintoon ilman turhia kaloreita. Valkoisen sokerin voi korvata myös maistuvalla, matalan GI kookossokerilla.
Lue lisää, mikä makeutusaine toimii sinulle parhaiten.
Paras makeutusaine
Aminopörssin valikoiman makeutusaineet (stevia, erytritoli ja ksylitoli) ovat kalorittomia makeuttajia. Ne tuovat makeaa makua ruokaan ja juomaan ilman kaloreita ja imeytyviä hiilihydraatteja. Luonnollisina makeutusaineina ne ovat monen suosikkeja ja sopivat hyvin myös keto- ja VHH ruokavalioon.
Kaikki tuovat hiukan erilaista makeutta ja on makuasia, mistä pitää enemmän. Rakenteensa vuoksi steviaa käytetään vain pienen pieniä määriä kun erytritoli ja ksylitoli puolestaan muistuttavat tavanomaista sokeria. Niitä voi myös käyttää yhdessä ja valikoimissa on myös tuotteita, jotka sisältävät niitä molempia.
Kookossokeri sisältää kaloreita tavallisen sokerin tapaan, mutta sen alhaisemman glykeemisen indeksin vuoksi se ei nosta verensokeria yhtä nopeasti kuin tavallinen valkoinen sokeri.
Stevia energiaton makeuttaja
Luonnollinen makeutusaine stevia saadaan steviapensaan lehdestä. Lehdestä uutetaan stevioliglykosideja, jotka maistuvat makealta. Elintarvikekäytössä stevia on ollut vuodesta 2011. Stevialla on pitkä käyttöhistoria mm. Japanissa, Braziliassa sekä Paraguayssa.
Stevian glykeeminen indeksi (GI) on 0. Se ei nosta verensokeria eikä vahingoita hampaita. Se on jopa 300 kertaa makeampaa kuin sokeri ja siksi sitä käytetään vain hyvin pieniä määriä.
Koska stevia on erittäin makeaa, minimaalisen pieni määrä riittää. Sitä voi käyttää yhdessä muiden makeutusaineiden kanssa ja sitä voi sekoittaa myös nesteeseen ja kuumiin juomiin. Steviaa onkin saatavana niin jauheena kuin kätevinä tippoinakin ja sen käyttö on erittäin helppoa. Pieni määrä kaloritonta makeutusainetta sujahtaakin näppärästi niin smoothien sekaan kuin kahvinkin joukkoon.
Steviaa on usein lisäravinteiden makeutusaineena. Osa suosii steviaa sen luonnollisuuden ja hyvän siedettävyyden vuoksi.
Erytritoli sopii leivontaan tavallisen sokerin sijasta
Erytritoli luonnollinen makeutusaine, jota esiintyy mm. viinirypäleissä, meloneissa ja sienissä. Sitä syntyy myös käyneisiin elintarvikkeisiin esim. viiniin, joihinkin juustoihin ja soijakastikkeeseen. Sitä valmistetaan rypälesokerista luontaisen käymisprosessin avulla.
Rakenteellisesti erytritoli on sokerialkoholi kuten ksylitoli, sorbitoli, maltitoli, laktitoli, mannitoli ja isomalti.
Muista sokerialkoholeista poiketen erytritol on kaloriton makeuttaja. Se ei aiheuta verensokerin heilahteluja eikä hampaiden reikiintymistä. Erytritol imeytyy ohutsuolessa ja poistuu virtsan mukana, minkä ansiosta se ei aiheuta vatsavaivoja samalla tavalla kuin paksusuolessa imeytyvät sokerialkoholit kuten ksylitoli.
Erytritoli on täysin kaloriton ja luontainen makeuttaja. Sen glykeeminen indeksi on nolla eikä sisällä ollenkaan imeytyviä hiilihydraatteja.
Erytritoli muistuttaa rakenteeltaan sokeria ja sitä voi käyttää tavallisen pöytäsokerin tapaan Jos siitä haluaa saada hienompaa, sitä voi jauhaa pienemmäksi, jolloin saadaan hienompaa erytritoli tomusokeria. Monet ketoreseptit on makeutettu erytiritolilla ja se on hyvin yleinen keto- ja VHH ruokavaliota noudattavien valinta.
Ksylitoli - suomalaisille tuttu koivusokeri
Kaloriton ksylitoli toimii hyvin makeuttajana ja on kaikille suomalaisille tuttu hammasystävällinen makeutusaine ksylitolipurukumista. Se on makea ja tuttu maku meille.
Ksylitoli on sataprosenttisen luonnollinen, hyvin makea makeuttaja. Se on hyvä korvike tavanomaiselle sokerille sen koostumuksen vuoksi, joka muistuttaa tavallista valkoista sokeria. Se sopiikin kaikkeen, mihin tavallinenkin sokeri sopii. Ksylitoli kestää kuumentamisen, joten se sopii myös leivontaan.
Ksylitoli edistää hampaiden terveyttä. Sen kemiallisen rakenteen ansiosta kariesta aiheuttavat bakteerit eivät pysty käyttämään sitä ravintonaan. Koivusokerin glykeeminen indeksi on matala (GI 7), joten se kohottaa verensokeria hyvin hitaasti.
Ksylitolin käytössä tulee kuitenkin huomioida määrä. Liiallinen käyttö nimittäin aiheuttaa laksatiivisia vaikutuksia. Voikin olla hyvä idea käyttää ksylitolia muiden kalorittomien makeutusaineiden kanssa kuten erytritolin ja stevian.
Kookossokerissa on valkoista sokeria matalampi GI
Kookossokeri sisältää yhtä paljon kaloreita kuin valkoinen sokeri, mutta sen GI on matala. Se on toisin sanoen parempi vaihtoehto tavalliselle sokerille, mutta kaloreita sen avulla ei voi vähentää. Kookoksesta saatava kookossokeri on luonnostaan karamellimaisen makeaa. Paremmaksi valinnaksi sen tekee hyvä maku ja sen matala glykeeminen indeksi (GI on 35), minkä ansiosta se ei nostata verensokeria radikaalisti.
Kookossokeria voi käyttää leivonnassa, kun haluat luonnollista ja ravinteikasta makeutusta, joka sopii koko perheelle.
Aminopörssin valikoiman luonnolliset makeutusaineet
Erytritolilla loihdit ketoruokavalioon sopivat herkut, kookossokerilla makeutat kaurapuuron tai leivot ihania keksejä. Steviaa riittää hyppysellinen ja se antaa paljon makeutta ilman turhia kaloreita.
Tilaa stevia, erytritoli, ksylitoli ja kookossokeri kotimaisesta Aminopörssistä nopealla toimituksella tai poikkea lisäravinnekaupassa Helsingin Konalassa.
Suodattimet