Mitä kreatiini on ja miten se vaikuttaa?

Kreatiini parantaa fyysistä suorituskykyä. Siksi se on urheilijoiden ja tosissaan treenaavien suosikkilisäravinne. 

Mitä on kreatiini?

Kreatiini on elimistössä esiintyvä luonnollinen yhdiste. Se auttaa varastoimaan energiaa lihassoluihin. Kreatiinia saadaan ravinnosta ja elimistö pystyy syntetisoimaan sitä myös itse aminohapoista. 

Kun puhutaan kreatiinista, tarkoitetaan yleensä lisäravinteena yleisimmin käytettävää kreatiinimonohydraattia.

Mitä kreatiini tekee?

Kreatiinilla on ravitsemuslupaus:

Kreatiini parantaa fyysistä suorituskykyä peräkkäisissä lyhytkestoisissa ja korkeatehoisissa harjoituksissa. Edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin 3 g kreatiinia.

Kreatiinifosfaatti on lihasten käyttämä energianlähde 5–10 sekuntia kestävissä kovatehoisissa suorituksissa. Kreatiini parantaa anaerobista suorituskykyä ja siitä on hyötyä voimantuotolle..

Ravintolisänä nautittu kreatiini kasvattaa tehokkaasti lihasten kreatiinifosfaattivarastoja 10–40 %.

Lyhyetkin kreatiinikuurit näyttävät tutkimuksissa lisäävän kehon painoa pääosin sen vettä sitovan ominaisuuden ja tehostuneen harjoittelun vuoksi. Pitkäaikainen kreatiinin käyttö voimaharjoittelun yhteydessä on lisännyt tutkimuksissa myös kehon rasvattoman kudoksen massaa sekä lihastenpoikkipinta-alaa.

Mikä on paras kreatiini?

Yleisin ravintolisänä käytetty kreatiinin muoto on kreatiinimonohydraatti, mutta saatavilla on myös muita kreatiinin muotoja. Kreatiinimonohydraatin lisäksi suosittu on kreatiinipyruvaatti, jota painoluokkaiset välillä suosivat. 

Kreatiinimonohydraattia pidetään erinomaisena kreatiinivaihtoehtona eikä muilla katsota olevan parempaa vaikutusta suorituskykyyn. 

Kreatiinin haitat 

Terveille ihmisille kreatiinin käytöstä ei ole haittaa. Kreatiinin käytön sivuvaikutuksena on lievä kilon tai kahden kilon painonnousu, mikä johtuu siitä, että kreatiini sitoo nestettä lihassoluihin. Kreatiinia ei saa käyttää, jos on munuaisten vaajatoiminta. 

Koska hyöty saattaa vähentyä useiden kuukausien jatkuvan käytön vuoksi, kreatiinia tulisi käyttää muutaman kuukauden max. 5 kk kuureina ja pitää taukoa käytön välissä. Syytä sille, miksi vaikutus vähenee pitkäaikaisessa käytössä ei tiedetä. 

Parhaat Kreatiinit netistä nopealla toimituksella! 

Aminopörssiä ei turhaan kehuta parhaaksi lisäravinnekaupaksi. Tilaa meiltä kreatiini nopealla toimituksella tai poikkea myymälässämme Helsingin Konalassa.