C-vitamiini

C-vitamiini eli askorbiinihappo on vesiliukoinen vitamiini. Se ei varastoidu elimistöön ja siksi sitä tulee saada ravinnosta päivittäin.

Hyvä nyrkkisääntö on nauttia vihanneksia puoli kiloa päivässä. Silloin C-vitamiinin saanti ravinnosta täyttyy.

Hyviä C-vitamiinin lähteitä ovat hedelmät, marjat ja vihannekset.
Esimerkiksi paprikat sisältävät runsaasti C-vitamiinia. Eniten sitä sisältää keltainen paprika (205 mg 100 g) sitten punainen (185 mg 100 g) ja vähiten vihreä paprika (108 mg 100 g).

Ruusukaalin syömisessä on perää, sillä ruusukaali sisältää yhtä paljon C-vitamiinia kuin vihreä paprika. Sokeriherne, lehtikaali ja parsakaali sisältävät noin 65 mg C-vitamiinia 100 g:lla ja rautapitoinen pinaatti 60 g 100 g:lla.

Sitrushedelmät ovat erinomaisia C-vitamiinin lähteitä. Esim. appelsiini sisältää 51 mg C-vitamiinia 100 g:ssa.

Marjat ovat nekin oikein C-vitamiinipommeja! Mustaherukkamehu on todellakin hyvä C-vitamiinin lähde. 100 g mustaherukkaa sisältää huikeat 128 mg C-vitamiinia. Lakka 62 mg ja mansikkakin 46 mg.

On hyvä huomioida, että tuoreet hedelmät ja vihannekset sisältävät kaikkein eniten C-vitamiinia. Kuumentaminen on sille haitallista. Eli tuoreena vain mahdollisimman paljon luonnon omia herkkuja tai vihannekset kevyesti kypsentäen.

C-vitamiinin saantisuositus riippuu iästä.
Yli 14 -vuotiaiden saantisuositus on 75 mg, raskaana oleville suositellaan 85 mg ja imettäville 100 mg C-vitamiinia vuorokaudessa. Turvallinen yläraja on 1000 mg. Ylimääräinen C-vitamiini poistuu kehosta virtsan mukana. Raskas liikunta lisää C-vitamiinin tarvetta.

C-vitamiinin tehtävät elimistössä:

  • C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän toiminnan pysymistä normaalina raskaan liikunnan aikana ja sen jälkeen. Edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla C-vitamiinia päivittäin 200 mg suositeltavan päiväsaannin lisäksi.
  • C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista verisuonten, luuston, ruston, ikenien, ihon, hampaiden normaalia toimintaa varten
  • C-vitamiini edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
  • C-vitamiini edistää hermoston normaalia toimintaa
  • C-vitamiini edistää normaaleja psykologisia toimintoja
  • C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
  • C-vitamiini edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä
  • C-vitamiini edistää E-vitamiinin palautumista pelkistyneeseen muotoon
  • C-vitamiini lisää raudan imeytymistä

C-vitamiinia on saatavilla jauheena, kapselina, tabletteina ja jopa suihkeina. 

Aminopörssin suosituin C-vitamiinivalmiste on Nutri Works Vitamin C jauhemaisessa muodossa. Se ei sisällä mitään muita aineita. Toiseksi suosituin tuote on BioTechUSA Vitamin C 1000, joka on vahva C-vitamiinitabletti. Kolmas suosikki on M-Nutrition Vitamin C 500 mg kapselivalmiste. Self Omninutrition Vitamin C Pro C-vitamiiniporetabletti on suosituin poretablettivalmiste.

C-vitamiinivalmisteita on valtavasti, lähes 40 erilaista, joten valinnanvaraa löytyy ihan jokaiselle. Myös monet muut ravintolisät esim. monivitamiinit ja rautavalmisteet sisältävät C-vitamiinia. 

Huomaathan, että C-vitamiinivalmisteet ovat ravintolisiä. Ravintolisä. Ravintolisä ei korvaa monipuolista ruokavaliota tai terveitä elämäntapoja. Säilytä lasten ulottumattomissa.