Mitä on crosstraining?

Toiminnallinen harjoittelu on suursuosioon noussut ohjattu treeni, josta on hyötyä ihan kaikille ja jota voi harrastaa ihan kaiken kuntoisena. Kun treenin makuun pääsee, harjoitella voi kotonakin. 

Laji sai alkunsa 2000-luvulla Amerikassa. 

Tavoitteena toiminnallisessa treeissä on nimenomaan toiminnallisuus, jotta pystyy käyttämään kehoa maksimaalisella tavalla. Alunperin laji onkin kehitetty poliisien, sotilaiden ja palomiesten treeniksi, jotta välttämätön toiminnallisuus työssä säilyy. Sen tavoitteena on siirtää samoja toiminnallisia ominaisuuksien arkeen, niin työhön kuin vapaa-aikaankin. Ja se todella toimii!

Toiminnallinen harjoittelu on todella monipuolista. Jokainen treeniharjoite kehittää kykyä liikkua ja aktivoi koko kehoa. Siitä tehokkuus syntyykin. Jokainen treenaa omalla tasollaan ja omaa itseään kehittäen. Tässä ehkä piileekin yksi lajin suosion ytimistä. Treenaamalla kehityt varmasti, mutta sinun ei tarvitse yltää samoihin suorituksiin kuin kanssatreenaajasi. 

Toiminnallisen harjoittelun treenit ovat erilaisia ja harjoitteita on paljon. Perusliikkeet luovat pohjan kaikelle, mutta myös välineitä käytetään paljon. 

Tässä suosittuja toiminnallisen harjoittelun välineitä, jotka kaikki löytyvät Aminopörssin kattavasta valikoimasta. Toiminnallisen harjoittelun brändejä ovat PicSil (lämsistä liikkeelle lähtenyt kokonainen sarja), Victory Grips ja Jerkfit, mutta luonnollisesti tuotteita löytyy runsaasti laadukkailta brändeiltä. 

Lämsät

Lämsät ovat jokaisen toiminnallisen treenaajan  "musta have" tuotteet. Ne ovat käsiin laitettavat suojat, jotka suojaavat käsiä ja parantavat myös grippiä nopeastikin vaihtuvissa harjoitteissa. Ne lisäävät merkittävästi harjoittelun turvallisuutta. Valittavana on lämsiä missä on sormen reiät erikseen sekä vaihtoehtoja, missä ei sormen reikiä ole. 

Nostovyö 

Nostovyön tarkoituksena on tukea selkää raskaissa nostoissa. Dippivyön avulla saadaan lisää painoa esim. leuanvetoon ja sitä kautta treeni muuttuukin hurjasti raskaammaksi. 

Suojat ja tuet

Tehokkaat treeniliikkeet eivät toki ole aina riskittömiä, vaikka liikkumattomuus suurin riski ihmiskeholle onkin. Suojien avulla voidaan tehokkaasti ehkäistä vammoja ja ne voivat mahdollistaa treeniin, jos vammautuminen on tapahtunut ja kuntoutus sallii treenin uudelleen. 

Esim. säärisuojat toimivat, kun kiivetään narua pitkin ylöspäin tai hypätään boxin päälle. 

Hyppynaru

Hyppynarulla hyppiminen on supertehokasta ja toiminnallista harjoittelua parhaimmillaan. Hyppynarua käyttämällä saadaan nopeasti lämmitettyä lihakset ja tuodaan suorastaan hikeä pintaan. Hyvä hyppynaru on jopa ikuinen treeniväline, joten siihen kannattaa panostaa. 

Painolivit ja painot 

Painoliivit ja niihin laitettavat painot tehostavat treenin kuin treenin tehokkuutta.  

Kahvakuula

Ikisuosikki kahvakuula on loistava, koko kehoa aktivoiva treeniväline. Se on yksi salien vakiovarusteista. Harjoitteita on lukuisia, ja ohjaaja opastaa turvallisesti kahvakuulan käyttöön.

Leuanvetotangot

Leuanveto on paitsi hauskaa ja haastavaa äärimmäisen tehokasta, koko kehoa kuorimittavaa voimatreeniä. Jos leuanveto ei heti onnistu, kannattaa napata pitkä vastuskuminauha avuksi ja treenata sitä apuna käyttäen. Kun voimat kasvavat, voi vastuskuminauhasta pikkuhiljaa luopua. Tsekkaa myös Aminopörssin leuanvetohaaste! 

Vastuskuminauhat

Eri pituiset ja paksuiset vastuskuminauhat toimivat nekin toiminnallisessa treenissä. Niistä voi olla apua leuanvetotangolla, jotta leuanveto on mahdollista, mutta ne myös tehostavat treeniä. Esimeriksi Picil-sarjassa on erityisesti toiminnalliseen treeniin suunnitellut tehdyt vastuskuminauhat. Cloth Resistance Band ja Resistance Elastic Band.

Voimistelurenkaat

Voimistelurenkaat toimivat tehokkaana treenivälineenä toiminnallisessa treenissä. Kuten leuanvedossakin, vetävät liikkeet vahvistavat erityisesti vetäviä lihaksia, mutta ilman koko kehon pitoa, ei treenistä tule mitään. Niinpä myös voimistelurenkaat kehittävät koko kehon hallintaa. 

Hieronta/putkirullat 

Hieronta/putkirullat voivat olla osa palauttavaa toiminnallista treeniä - ja erittäin tehokas osa sitä. Niiden avulla avataan jumiutuneita lihaksia. Samalla niiden käyttö kuitenkin edistää kehonhallintaa. Palautuminenkin on toiminnallisessa treenissä kokonaisvaltaista. 

Toiminnallista treeniä harrastavan lisäravinteet

Lisäravinteet ovat samoja lisäravinteita, mitä urheilevat / rankkoja treenejä rakastavat käyttävät. Yksikään lisäravinne ei korvaa monipuolista ravintoa / terveitä elämäntapoja. 

Suosittuja myös toiminnallista treeniä harrastavien keskuudessa ovat proteiinijauheet. Proteiini edistää lihasmassan kasvua ja säilymistä. Palautusjuomat sisältävät proteiinia ja usein sen lisäksi hiilihydraatteja, joista on hyötyä palautumiseen. Intra-tuotteet ja hiilihydraatti/elektrolyyttijuomat auttavat jaksamaan treenit ja pre-workout tuotteet voivat tuoda lisää boostia lähteä treeniin vaikkapa raskaan työpäivän jälkeen. 

Kaikki tuotteet toiminnallisen treenin tueksi löydät tietysti kotimaisesta perheyrityksestä, Aminopörssistä.

Tervetuloa ostoksille!