Proteiinijauhe toimii välipalana!

Proteiinijauhe välipalana tuo tehoa illan treeneihin!

Treenikausi on vilkkaimmillaan. Kuntosalien laitteisiin joutuu jonottamaan, jumppasalit ovat ääriään myöten täynnä ja joogamatot asetellaan vieriviereen. Koska treeneihin suunnataan usein suoraan töistä, ei ole yhdentekevää, minkälaisen välipalan nauttii.

Nauti proteiinijauhe välipalaksi ja jaksat treenata 

Hyvä vaihtoehto on jauhemainen, nesteeseen sekoitettava proteiinijauhe  Kunnon välipalan avulla treeni sujuu hyvin, eikä kiljuva nälkä pakota tyhjentämään koko jääkaappia kotiin tullessa.

Proteiinijauhepurkin voi kätevästi säilyttää työpaikan kuivakaapissa. Vain annosmitallinen proteiinia ja vettä, voimakas ravistus (alle minuutin) ja välipala on valmis. Samalla tulee juotua enemmän vettä, mikä monella tuppaa unohtumaan kiireisen päivän keskellä. Yhtä hyvin lisäproteiinin voi lisätä smoothieen, maitoon tai muuhun haluamaansa nesteeseen. Jos sekaan sujauttaa vielä muutaman jääpalan, maistuu se vieläkin paremmalta. Smoothie on helppo ja nopea valmistaa ja niitä voi tehdä samalla kertaa kaksi, yhden aamuksi ja toisen välipalaksi. Smoothie valmistuu näppärästi vaikka turkkilaisesta/maustamattomasta jugurtista tai maito/soijarahkasta, marjoista ja hedelmistä. Esimerkiksi mustikat ja banaani toimivat smoothiessa erinomaisesti. Rasvojen lähteenä voi käyttää vaikkapa cashew-pähkinöitä tai esim. avokadoa. Sekaan annosmitallinen protskua ja huippuhyvä välipala on valmis!

Mikä sitten on paras lisäproteiinin lähde? Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta. Heraproteiinit (maidosta) ovat ikisuosikkeja, koska ne sisältävät ihmiselle välttämättömiä aminohappoja hyvässä suhteessa. Lisäksi ne maistuvat hyvälle, sekoittuvat hyvin ja ovat hyvin sulavia. Heraproteiini tukee treenistä palautumista ja toimii loistavana lisäproteiinin lähteenä ja erinomaisena välipalana.

Heraproteiinivalmisteita on erilaisia: hydrolisoitu heraproteiini, heraproteiini-isolaatti ja -konsentraatti. Näistä korkeimman proteiinipitoisuuden ja matalimman rasva- ja hiilihydraattipitoisuuden omaa hydrolisoitu heraproteiini. Lähes samaan koostumukseen yltää heraisolaatti, joita saa usein laktoosittomina. Herakonsentraatti puolestaan sisältää sekä laktoosia että hiilihydraatteja. Uudet konsentraatit voivat kuitenkin sopia laktoosi-intolerantikoille. Esim. Nutri Works Whey WorX with lactase & digestive enzymes sisältää nimensä mukaisesti laktoosinpilkkojan sekä entsyymejä, jotka edistävät ruoansulatusta pilkkomalla laktoosia, hiilihydraattia, proteiinia ja rasvaa. Herakonsentraatti on näistä edullisin proteiininlähde, joten se tulee käytössä lompakkoystävälliseksi. Koska se on hiukan hitaammin imeytyvä ja sisältää myös hiilihydraatteja, se toimii loistavana välipalana ennen treeniä.

Entä jos maitotuotteet eivät sovi tai kuulu ruokavalioon? Vaihtoehtoja on lukuisia.

Vegaanien sekä kasvikunnan proteiinilähteitä suosivien valinnat ovat ruoansulatukselle hellä hamppuproteiini, herneproteiini, allergikkojen suosima ja neutraalin makuinen riisiproteiini tai kasvikunnan tuotteista parhaan aminohappoprofiilin sisältämä soijaproteiini. Koska kasvikunnan proteiininlähteet toimivat parhaiten yhdistelminä niitä voi hyvin sekoittaa keskenään. Esim. riisi- ja herneproteiinia toimivat hyvin yhdessä. Koska vegaanisuus on kasvava trendi, markkinoilta löytyy paljon eri maku- ja merkkivaihtoehtoja.

Kananmunaproteiini sopii vaihtoehdoksi heraproteiinille, jos maitotuotteet eivät sovi, muttei noudata vegaaniruokavaliota. Kananmunan proteiinissa on täydellinen aminohappokoostumus ja se on siksi suosittu lisäproteiininlähde.

Myös lihaproteiini on vaihtoehto lihansyöjille maitopohjaisten proteiinien sijasta.

Tutustu rohkeasti lisäproteiinien valikoimaan. Ammattitaitoisissä myymälöissä henkilökunta osaa kertoa juuri sinulle sopivan tuotteen. Useimmiten myymälän suosikit, joita ostetaan yhä uudelleen ja uudelleen, ovat ne parhaan makuiset valinnat.

Kokeile ja treenaa virkeämmin. Pirteää helmikuuta!