Vitamiinit vastustuskyvyn tueksi!

Toimivatko vitamiinit ja kivennäisaineet vastustuskyvyn tukena? Ehdottomasti! Niitä tulee saada ravinnosta. 

Vastustuskykyä vitamiineista!

Tietyt vitamiinit ja hivenaineet edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

B-, C-, ja D-vitamiini toimivat vastustuskyvyn tukena

Tällaisia vitamiineja ovat monelle jo tutuksi tulleet C-vitamiini ja D-vitamiini. C-vitamiinia saa ravinnosta ennen kaikkea vihanneksista, hedelmistä ja marjoista. D-vitamiinia on luonnostaan kalassa, kananmunissa ja sienissä. Sienten D-vitamiini on tosin heikommin kehon hyödynnettävissä olevaa D2-vitamiinia. Suomessa margariineihin ja maitotuotteisiin, kuten myös kasvimaitotuotteisiin kuten kaura-, soija-, manteli ym. maitojuomiin, jugurtteihin ja rahkoihin lisätään D-vitamiinia. Maidoissa D-vitamiinia on 1–2 µg/dl. Sen sijaan luomutuoteisiin D-vitamiinia ei lisätä. Myös tietyt B-vitamiinit:  B6-vitamiini, foolihappo eli folaatti ja B12-vitamiini edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. B6-vitamiinin lähteitä ovat rasvainen kala, saksanpähkinät, vehnänalkiot ja täysjyväviljatuotteet. Myös linssit ja banaani ovat B6-vitamiinin lähteitä. B12-vitamiinia saadaan eläinkunnan tuotteista, erityisesti maksasta, munuaisista, lihasta ja kananmunista. Sitä on myös kalassa ja maitotuotteissa. Erityisen hyviä folaatin lähteitä ovat vihreät lehtivihannekset kuten parsakaali ja pinaatti, mutta myös täysjyväviljatuotteet sisältävät folaattia. 

Rauta, seleeni ja sinkki edistävät hyvää vastustuskykyä! 


Hivenaineista immuunipuolustuksen normaalia toimintaa edistävät rautaseleeni, sinkki.

Rautapitoisia ruokia ovat liha, kala ja maksa. Kasvikunnan ruoka-aineista tuttu pinaatti on rautapitoinen, joskin sen sisältämä rauta ei ole niin hyvin imeytyvää kuin eläinperäinen rauta. Myös täysjyvävilja, soija, linssit ja pavut sisältävät kasviperäistä rautaa. Raudan imeytymistä edistää C-vitamiini, joten on suotavaa nauttia sitä rautapitoisten ruokien kanssa yhtä aikaa. Sinkkiä puolestaan saadaan täysjyväviljasta, vehnänalkioista ja -leseistä, pähkinöistä, kurpitsansiemenistä, auringonkukansiemenistä, palkokasveista ja maidosta. Myös seleeniä saadaan täysjyväviljasta ja maitotuotteista sekä lihasta.

Yksinkertaisuudessaan terveellinen ja monipuolinen ravinto antaa keholle vitamiineja ja hivenaineita, jotka tukevat immuunipuolustuksen normaalia toimintaa.

Ravintolisistä on toki apua, jos ravitsemus ei sisällä kaikkea tarvittavaa. Ravintolisiä ei kuitenkaan koskaan saa käyttää terveellisen ja monipuolisen ruokavalion korvikkeena.