Mitä eroa on BCAA:lla ja EAA:lla?
EAA on lyhenne sanasta Essential Amino Acids eli välttämättömät aminohapot. Ne ovat aminohappoja, joita elimistö ei itse tuota vaan ne tulee saada ravinnosta. Tällaisia aminohappoja on olemassa 9. EAA-aminohappoja ovat: histidiini, isoleusiini, leusiini, lysiini, fenyylialaniini, metioniini, treoniini, tryptofaani ja valiini. 

BCAA eli Branched Amino Acids tarkoittaa haaraketjuisia aminohappoja, jotka sisältyvät EAA-aminohappoihin. BCAA aminohappoja on olemassa 3. Niitä ovat:  leusiini, valiini ja isoleusiini. Proteiinit koostuvat peptidiketjuista, jotka puolestaan koostuvat aminohapoista. Proteiinien tiedetään vaikuttavan lihaskasvuun sekä lihasten säilymiseen.

Toiset proteiinit ovat parempiarvoisia kuin toiset. Toisin sanoen toiset proteiinit sisältävät luonnostaan kaikkia välttämättömiä aminohappoja. Tällaisia kaikkia aminohappoja sisältäviä proteiinin lähteitä ovat mm. maito, kananmunat, liha, kala, kana ja kasvikunnan tuotteista soijapapu ja siitä valmistetut tuotteet kuten esimerkiksi tofu. Yhdistelemällä erilaisia proteiininlähteitä saadaan täydellisiä aminohappoprofiileita esim. täysjyväviljojen ja palkokasvien aminohappokoostumukset täydentävät toisiaan.

Proteiinit hajoavat elimistössä aminohapoiksi, jotka imeytyvät ja sekoittuvat elimistön omiin aminohappoihin. Osasta muodostuu jälleen proteiineja (lihaskasvun kannalta tärkeää), osa jää verenkiertoon ja niistä syntyy muita typpipitoisia yhdisteitä kuten kreatiinia ja hormoneja.

Koska aminohapot ovat proteiinien osia, niiden vaikutus on samanlainen. Kun ne ovat valmiiksi pilkottuja, ne ovat myös elimistön hyödynnettävissä helposti. Aminohapot ovat urheilijoiden ja kuntoilijoiden suosiossa ja erityisen suosittuja dieetillä. Niistä saadaan minimaalisesti kaloreita, mutta tärkeitä lihasten rakennusaineita. 

Alun perin markkinat täyttyivät nimenomaan BCAA-aminohapoista, joita ovat valiini, leusiini ja isoleusiini. Niiden suhde vaihtelee tuotteissa. Täyttä varmuutta siitä, mikä yhdistelmä olisi paras ei vielä ole. EAA-aminohappoja lisäravinteena alettiin valmistaa tarpeeseen BCAA-aminohappovalmisteiden jälkeen. Varsinkin, jos ruokavalio ei sisällä eläinkunnan proteiineja tai harkittuja kasvikunnan proteiinien yhdistelemistä, EAA-aminohappoja voi olla hyvinkin perusteltua käyttää.

Moniin EAA ja BCAA-aminohappoihin lisätään tällä hetkellä myös glutamiiina. Glutamiini on aminohappo, jota esiintyy runsaasti suoliston sidekudoksessa. Se on lihaksille tärkeä aminohappo, joka ei maistu yhtään miltään.

EAA ja BCAA-aminohapot on saatavilla eri makuisina, lisätyllä glutamiinilla tai ilman ja erilaisissa suhteissa. Brändin miellyttävyys, tunnettuus tai kotimaisuus saattavat ohjata hyvinkin juuri sinun ostopäätöstäsi. Paitsi laadukkuus, myös maku on näissä tuotteissa tärkeä, jotta tuote tulee varmasti käytettyä.