Lisäravinteet naisille

Sopivatko kaikki lisäravinteet naisille? Tai onko olemassa jotain lisäravinteita, jotka on erikseen naisille kehitettyjä? 

Tätä kysytään välillä. Niinpä päätimme koota tietopaketin erityisesti naisille sopivista lisäravinteista. 

Proteiinijauheet naisille

Proteiinijauheet sisältävät kaikki reilusti proteiinia ja vain nimeksi rasvaa ja hiilihydraatteja. Ne sopivat erinomaisesti naisille jokapäiväiseen käyttöön muun terveellisen ruokavalion lisäksi.

Jos proteiinin saanti ruokavaliossa tahtoo jäädä niukaksi, on proteiinijauhe erinomainen valinta päivittäiseen terveelliseen ruokavalioon. Nälkä pysyy paremmin loitolla, kun jokaisella aterialla nautitaan proteiinia. Esimerkiksi proteiinijauhe sekoitettuna jugurttiin ja höystettynä marjoilla ja ehkä pienellä määrällä pähkinöitä on loistava välipalaidea, joka auttaa jaksamaan. 

Heraproteiinissa on paras aminohappoprofiili, mikä tarkoittaa sitä, että se sisältää täydellisesti juuri niitä aminohappoja luonnostaan, joita ihmisen tulee saada ravinnosta. Laadun ja hyvän maun vuoksi se on monen valinta. 

Proteiinijauheessa huomioi muutama seikka. 

Laktoositon tai vähälaktoosinen proteiinijauhe naisille

Jos kärsit laktoosi-intoleranssista, valitse heraproteiini, joka on erittäin vähälaktoosinen tai täysin laktoositon. 

Nutri Works Iso worX on ainoa täysin 100% laktoositon heraproteiini-isolaatti, joka on makeutettu ainoastaan stevialla. Se on erittäin suosittu paitsi koostumuksensa myös erinomaisten makuvaihtoehtojen vuoksi. 

Nutri Works Iso worX low lactose on nappivalinta, jos siedät hiukan laktoosia. Tässä tuotteessa laktoosia on nimittäin supervähän ja se onkin hyvän hinnan ja maun vuoksi hiukan laktoosia sietävien valinta.

Nutri Works Whey worX on herakonsentraatti, jossa hinta on edullisempi. Sen erikoisuutena on, että se sisältää entsyymejä, jotka pilkkovat makroravintoaineita. Tästä on tullut loistavaa palautetta niin miehiltä kuin naisiltakin täyteläisen maun ja vatsaystävällisyyden vuoksi. 

Jos kasviproteiinijauheet kiinnostavat, ei laktoosi ole ongelma. Ne ovat kaikki luonnostaan laktoosittomia. Jos haluaa käyttää ainoastaan luonnollisella makeutusaineella makeutettuja kasviproteiinijauheita, niitä löytyy niin Nutri Works, Foodin kuin Puhdistamo sarjoiltakin maustamattomien lisäksi. 

EAA vai BCAA naisille?

Jos treenaat, ja haluat lihaksille tärkeitä rakennusaineita, on EAA erinomainen vaihtoehto.

Se kattaa kaikki lihaksille tärkeät, välttämättömät eli EAA aminohapot optimaalisessa suhteessa. BCAA-aminohapot kuuluvat EAA aminohappoihin. Ne ovat kaikista EAA aminohapoista parhaiten lihasten hyödynnettävissä treenin aikana. 

Jos olet kasvissyöjä, kiinnitä erityisesti huomiota EAA- ja BCAA-aminohappojen saantiin. Erityisesti kasvissyöjille suositellaan välttämättömiin aminohappoihin kuuluvaa l-lysiiniä, jota ei vegaaniruokavaliosta saa. 

Viherjauheet ja marjajauheet 

Viherjauheet ovat supersuosittuja niin miesten kuin naistenkin keskuudessa. Niistä saa hyviä ravinteita helpossa ja herkullisessa muodossa. Yksi naisten lisäravinnesuosikeista onkin proteiinismoothie, jonne voi sujauttaa lemppariproteiinijauheen, viherjauhetta / marjajauhetta ja omia lemppari hedelmiä ja marjoja. Laktoositon herkku syntyy laktoosittomasta proteiinijauheesta ja kauramaidosta, josta saa myös hyvää tekeviä kuituja. 

Vitamiinit naisille

Naisten ja miesten vitamiinivalmisteet ovat samoja, mutta esimerkiksi naisten monivitamiineissa on huomioitu tuotteiden sopivuus naisten kaikkiin elämänvaiheisiin. Tässä muutamia erittäin tärkeitä vitamiineja naisille.

Rauta

Kuukautisten ja synnytysten vuoksi naisten tulisi kiinnittää huomiota riittävään raudan saantiin. Raudan pääasiallinen lähde on tietysti ravinto. Jos noudattaa kasvisruokavaliota, josta raudan lähteet ovat huonommin imeytyviä, olisi hyvä tsekata omat rauta-arvot, varsinkin jos väsymystä, hiustenlähtöä tms. esiintyy. 

Kalsium ja rauta haittaavat toistensa imeytymistä. Rautavalmisteita käytettäessä, älä käytä samanaikaisesti maitotuotteita, jotka sisältävät runsaasti kalsiumia tai nappaa kalsiumia lisäravinteena. C-vitamiini puolestaan edistää tehokkaasti raudan imeytymistä, joten rautavalmisteet voi hyvin nauttia vaikkapa hedelmien tai marjojen kanssa yhdessä. 

Folaatti eli foolihappo

Foolihappo on erittäin tärkeä vitamiini raskauden aikana ja raskautta suunnitteleville, sillä se edistää raskauden aikaista kudosten kasvua. Foolihappolisää suositellaan kaikille raskautta suunnitteleville ja raskaana oleville. 

Inositoli

B-vitamiineihin luettava inositoli (ravintolisissä myo-inositoli) on jatkuvan kiinnostuksen alla. Vaikka sille ei vielä ravitsemuslupausta löydy, sitä suositellaan raskautta toivoville. Luonnollinen aine muistuttaa rakenteeltaan sokeria ja elimistö tuottaa sitä myös itse. Sitä saadaan myös monipuolisesta ravinnosta. 

Kalsium ja D-vitamiini 

Kalsium on tärkeä makrokivennäisaine, jota tarvitaan suhteellisen paljon. Sen merkitys korostuu raskauden aikana, imetyksen aikana sekä vaihdevuosi-iässä. Kalsium ei imeydy ilman D-vitamiinia, jota saadaan ravinnosta ja jota syntyy iholla auringon UV-säteiden vaikutuksesta. Siksi sekä kalsium että D-vitamiini ovat tärkeät naisille. Ne pitävät luuston hyvässä kunnossa. 

Monivitamiini naisille 

Kun valitset monivitamiinia, huomioi, että se on riittävän monipuolinen. Jos olet raskaana, varmista, että monivitamiini ei sisällä A-vitamiinia. Odotusaikana puolestaan foolihappo on tärkeä monivitamiinin ainesosa. 

Naisille on olemassa omia monivitamiineja, joissa lukee Female tai vastaavaa. Kaikille sopivista monivitamiineista Nutri Works Multivita-Minerals sopii myös raskausaikana, sillä se ei sisällä A-vitamiinia. Foolihappoa ja rautaa se sisältää 150% päivittäisestä saantisuosituksesta.  

Luontaistuotteet naisille 

Erityisesti naisille sopivia luontaistuotteita on paljon. Ne ovat kaikki hyvin erilaisia tuotteita, mutta toimivia sellaisia kukin omalla tavallaan. Käyttötarkoitus löytyy usein jo tuotteen nimestä. 

Omega-rasvahapot

Omega-rasvahapot ovat kaikille tärkeitä. Omega-3 rasvahapot ja niiden sisältämät DHA ja EPA, joita esiintyy kalaöljyssä ja tietyissä kasviöljyissä edistävät sydänterveyttä ja muistia. 

Lisäksi erityisesti kuivien limakalvojen hyvinvointia edistävät Omega-7 rasvahapot ovat monen naisen suosikkeja. 

Karpalo 

Karpalovalmisteet puolestaan auttavat, jos virtsatieoireet vaivaavat. Tulehdusta ne eivät toki poista, mutta toistuvista virtsatieongelmista kärsivät ovat saaneet niistä apua. Moniin karpalovalmisteisiin lisätään myös maitohappobakteereita. Ne vaikuttavat nekin suotuisasti suoliston mikrobiflooraan lisäämällä hyvien suolistobakteerien määrää.

Karpalovalmisteet ja Omega-7 valmisteet löytyvät erityisesti naisille tarkoitetuista luontaistuotteista tästä. 

Maca

Tunnettua adaptogeeniä macaa suositellaan niin miehille kuin naisillekin. Naisilla se kuitenkin voi vaikuttaa erinomaisesti kuukautiskierron kaikissa vaiheissa ja onpa siitä sanottu olevan hyötyä myös lemmenrohtona. Suosittu superfood maistuu pahalta. Jos tuotteen maku tökkii liikaa, kannattaa valita kapselituote. 

Naisille sopivat useimmiten samat luontaistuotteet ja urheiluravinteet kuin miehillekin. Näillä vinkeillä pääsee kuitenkin alkuun lisäravinteiden viidakossa, ja löytää helpommin juuri itselle sopivat tuotteet. 

Vatsan hyvinvointituotteet 

Vaikka vatsaongelmat koskettavat sukupuolesta riippumatta, naiset kärsivät miehiä useammin stressivatsan oireilusta. Hyvä asia on, että IBS on vaaraton. Siihen ne hyvät puolet loppuvatkin, jonka jokainen oireista kärsinyt varmasti allekirjoittaa. 

Kuidut auttavat stressivatsaa ja ovatkin ensimmäinen asia, mistä mainitaan. Maitohappobakteereista voi olla apua, varsinkin jo oireilu on aiheutunut antibioottikuurien jälkeen. Ruoansulatusentsyymit auttavat ravinnon pilkkoutumisessa. Niitä kannatta kokeilla, jos huomaa vatsan oireilevan tietynlaisen ruoan jälkeen turpoamalla tai ilmavaivoilla tai muuten vain epämukavalla tunteella. L-glutamiini on myös aminohappo, jota kannattaa testata. Siitä on hyötyä niin lihaksille ja palautumiseen kuin suolistollekin. 

Kollageeni

Yksi naisten lisäravinne suosikeista on tällä hetkellä kollageeni. Kollageenijauheen käyttö lisää näppärästi päivittäistä proteiinin saantia ja C-vitamiinilla rikastutettu kollageenijauhe vaikuttaa myös ihon hyvinvointiin. Nivelten hyvinvoinnin tukemiseen kehitetyt kollageeni lisäravinteet puolestaan sisältävät vitamiinien lisäksi muita luonnon raaka-aineita kuten kurkumiinia, glukosamiinia, kondroitiinia. 

Aminopörssi suomalainen lisäravinnekauppa

Haluatko lisätietoa? Autamme mielellämme tuotteiden valinnassa.

Tervetuloa kotimaiseen lisäravinnetaivaaseen Aminopörssiin Helsingin Konalan myymälään tai nopeiden toimitusten nettiostoksille.