Keto- ja VHH-tuotteet
Ketogeeninen ja VHH-ruokavalio eli vähähiilihydraattinen ruokavalio ovat tällä hetkellä todella suosittuja. Molemmat ruokavaliot sisältävät vain minimaalisesti hiilihydraatteja. Sen sijaan rasvoja nautitan ketolla runsaasti, proteiineja puolestaan kohtuudella. Ketoruokavalio sisältää noin 70-80 % rasvaa, 15-20% proteiineja ja 5-10 % hiilihydraatteja. VHH-ruokavalio on ketogeenista ruokavaliota sallivampi. 

Ketogeeninen ja vähähiilihydraattinen ruokavalio koostuu hyvistä rasvoista, joita ruokavalioon kuuluu runsaasti, vähähiilihydraattisista kasviksista (ja mahdollisesti muista erittäin vähähiilihydraattista hiilareiden lähteistä) sekä hyvälaatuisesta proteiinista.

Näiden raamien sisällä ketogeeninen ruokavalio rakentuu, mutta se mitä elintarvikkeita käyttää, on toki makuasia. Ketogeeninen ruokavalio on mahdollista rakentaa myös vegaanisena.

Ennen aloitusta on hyvä perehtyä ruokavalioon tarkemmin asiaan perehtyneen ravinto- tai ravitsemusterapeutin kanssa. Osa laskee hyvin tarkasti ruokavalionsa rasvat, proteiinit ja hiilihydraatit eli ns. makroravintoaineet. Osa noudattaa mutu-tuntumaa eikä esimerkiksi käytä mitään elintarvikkeita, missä on yli 5 g hiilareita 100 grammalla. Oli niin tai näin, VHH- ja ketogeeninen ruokavalio on suhteellisen helppo toteuttaa, kun alkuun pääsee.
 
Aminopörssin valikoimassa on runsaasti ns. keto-tuotteita. Ne ovat tuotteita, jotka on suunniteltu ketogeenisen ruokavalion tueksi.

Ketogeeniset ateriankorvikkeet korvaavat näppärästi aterian. Esimerkiksi supersuosioon noussut Nutri Works Keto WorX Meal on monen suosikki. Hennosti kookoksen ja suklaanmakuinen herkku korvaa niin aamupalan, välipalan kuin kevyen lounaankin. Erinomaisen makunsa vuoksi sitä käyttävät myös ravintonsa hiilihydraattimäärää tarkkailevat. 

Ruokavalion tueksi on kehitetty erityisiä ketogeenisia elektrolyyttivalmisteita, kun dieetin aikana menetetään nesteitä ja samalla myös tärkeitä elektrolyyttejä. 

Öljyt ja rasvat ovat hyvin tärkeässä osassa ketolla. Myös keto-tuotteet sisältävät tärkeitä rasvoja. Erittäin suosittu on MCT-öljy. Sitä on ketotuotteissa saatavilla jauheena, jolloin se on helppo sekoittaa smoothien tai minkä tahansa ruoan joukkoon. 

Ruoansulatuksen tueksi on olemassa kuituvalmisteita sekä entsyymivalmisteita. Jos (ja kun) ravinnon kuitupitoisuus tahtoo jäädä hiilihydraattien vähentämisen takia liian matalaksi, ketogeeniseen ruokavalioon suositellaan kuituja. Valkoinen jauhe sekoittuu näppärästi vaikkapa turkkilaiseen jugurttiin eikä maistu miltään. Entsyymivalmisteet sisältävät entsyymejä, jotka auttavat ravinnon pilkkoutumisessa. 

Varsinaisten KETO-tuotteiden lisäksi Aminopörssin valikoimaan kuuluu runsaasti elintarvikkeita ja ravintolisiä, joita ketolla tyypillisesti käytetään.

Tässä niistä muutamia.

Kookostuotteet
MCT-öljy, jota saadaan kookosöljystä, on ketogeenisen ruokavalion yksi kulmakivistä. Sitä voi sekoittaa esim. kahvin joukkoon, jolloin saadaan ns. rasvakahvi, joka pitää nälkää pitkään. On makuasia, valitseeko MCT -öljyn Puhdistamolta, Foodinilta vai CocoVilta. Myös kookosöljy toimii tässä tarkoituksessa. Niitä löytyy edellä mainituilta merkeiltä ja nyt myös paitsi kylmäpuristettuna, myös neitsytkookosöljynä. Superherkullinen kookosmanna toimii ketolla herkkuhetkissä. Lusikalla suuhun ja herkku on valmis. Hennosti makealta maistuva kookosmanna sisältää supervähän hiilareita. Leivontaan VHH-dieetillä soveltuu hyvin runsaskuituinen kookosjauho, joka sisältää todella vähän hiilihydraatteja. 

Makeutusaineet
Kalorittomat makeutusaineet ja imeytymättömiä hiilihydraatteja sisältävät makeutusaineet korvaavat sokerin ketoruokavaliossa, kun jotain makeaa tekee mieli. Erytritoli on hyvin suosittu ja sitä kutsutaankin nimellä karppaukseen sopivana sokerina. Kalorittomat steviatipat ja steviajauheet tuovat näppärästi makeutta vaikkapa turkkilaiseen jugurttiin. 

Kuituvalmisteet
Kuituvalmisteet tuovat taikinaan sitkoa ja helpottavat leipomista. Niistä on myös apua vatsan toimintaan. Ketolla ja VHH:ssa sopii niin psyllium-tuotteet, kaurakuitutuotteet kuin chiasiemenetkin. Sen sijaan lisättyä sokeria sisältävät kuitutuotteet eivät sovi tähän dieettiin. Tsekkaa siis vielä ravintosisältö ennen tuotteen valintaa. 

Kananmunavalmisteet
Ketogeeniseen ruokavalioon sopii kananmunat ja niitä tuleekin helposti käytettyä ravintona runsaasti. Jos keltuaisten määrää haluaa vähentää ja niiden poisheittäminen tuntuu ikävältä, kananmunanvalkuaista saa myös ostettua pullossa. Superkätevää ja paljon ekologisempaa!

Viherjauheet
Vihanneksia ei Aminopörssissä ole myynnissä, mutta runsaasti vihreitä kasviksia ja vihanneksia sekä yrttejä sisältäviä viherjauheita KYLLÄ! Ne sopivat loistavasti vaikkapa ketogeenisen smoothien joukkoon muiden maan päällä kasvavien vihannesten kaveriksi.

Herkut
VHH-ruokavalioon on olemassa sopivia herkkuja jos jonkinmoisia. Tsekkaa vähähiilariset suklaat, tee omaa raakasuklaata kookosöljystä, erytriolista ja raakakaakaojauheesta. Lisää (oman hiillarimääräsi mukaan) pähkinöitä esim. macadamiapähkinöitä tai siemeniä. Myös keto-patukka toimii loistavana herkkuna ja välipalana! Herkutella suklaaherkkua on tehty myös ertytriolilla makeutettuna. 

Tutustu valikoimaan ja tilaa omat tuotteesi oman VHH- tai ketogeenisen ruokavaliosi mukaan. 

Muistathan, että ravintolisät eivät koskaan korvaa monipuolista ravintoa ja terveitä elämäntapoja. Ne on pidettävä lasten ulottumattomissa eikä suositeltua annosta tule ylittää.