Suolahappo ja ruoansulatus

Ruoansulatuskanavan hyvinvointi vaikuttaa koko hyvinvointiimme. Mahanesteen suolahappo osallistuu ravinnon pilkkoutumiseen. 

Suolahapon merkitys ruoansulatuksessa

Kun syömme, ruoansulatus alkaa. Suun sylki sisältää entsyymejä, jotka alkavat pilkkoa ravintoa. Syöty ruoka kulkeutuu ruokatorven kautta mahalaukkuun, missä ruoka pilkotaan ravintoaineiksi. 

Mahalaukun suolahapolla on tehtävä ravinnon pilkkomisessa vatsalaukussa, bakteeritasapainon säätelyssä ja ravintoaineiden imeytymisessä.

Vähähappoinen vatsa 

Vatsalaukun suolahappo vastaa vastan happamuudesta, mikä on välttämätöntä ravintoaineiden pilkkoutumiselle ja hyödynnettävyydelle. Normaali vatsan pH on noin 1-2 ja silloin vatsan toiminta on normaalia. 

Jos vatsa ei pysty tuottamaan suolahappoa riittävästi, pH nousee. Silloin ruoansulatus häiriintyy. Puhutaan vähähappoisesta vatsasta. 

Vähähappoisen vatsan oireet 

Kun suolahappoa on vatsalaukussa liian vähän, oireet vaihtelevat ja niitä voi olla vaikea tunnistaa.

Hapoton maha voi tuntua turvotuksena, ilmavaivoina ja närästyksenä sekä liian täytenä olona. Toisaalta siihen voi liittyä myös oireita huonosta ravinnon imeytymisestä esim. väsymys. 

Suolahappo ravintolisänä

Betaiinihydrokloridi eli Betaiini HCL koostuu betaiinista ja suolahaposta. 

Sen auttaako suolahappo ravintolisä sinua, voi testata pienemmällä annoksella aloittaen. 

Huomioi ehdottomasti, että suolahappolisää ei voi käyttää (eikä sen toimivuutta testata), jos sinulla on jatkuva närästys tai refluksitauti, tulehtunut tai haavainen mahalaukku tai ruokatorvi tai vaurioitunut limakalvo.

Jos jotain edellä mainituista lääkitään, älä käytä suolahappoa. 

Ravintolisät vatsan hyvinvointiin netistä tai kivijalkamyymälästä

Tilaa suolahappo netistä tai poikkea myymälässä Helsingin Konalassa. Autamme mielellämme tuotteiden valinnassa.