Raakasuklaa on superfoodia herkullisimmillaan

Parempaa suklaata? Kiitos KYLLÄ! 

Vahvemman makuinen raakasuklaa on täynnä hyvää tekeviä aineita. Se valmistetaan kuumentamatta raakakaakaosta, joka sisältää runsaasti, jopa 10 % antioksidantteja. Raakasuklaan (ja kaakaon) ainesosien säilyminen perustuu valmistusmenetelmään. Sitä ei kuumenneta, mikä tuhoaa tuotteen hyvää tekevät antioksidantit. 

Raakasuklaa sisältää yksinkertaisimmillaan kaakaovoita, kaakaojauhetta tai kaakaopapuja ja jotain makeaa, usein hunajaa, kookossokeria tms. Siksi se on täysin eri asia kuin tavallinen suklaa, jonka perusraaka-aineet ovat voi, kaakaojauhe ja valkoinen sokeri.

Esimerkiksi raakasuklaan ainesosalista voi näyttää tältä: Kaakaonibs*, kookossokeri*, kaakaovoi*, vanilja, Bacillus Coagulans *=luomu, jossa luomulaatuiset hyvää tekevät raaka-aineet ovat pääosassa. Kaloreita toki raakasuklaassa on ihan yhtä paljon kuin tavallisesssa suklaassakin, joskin sitä nauttii usein vähemmän. Muutama pala tyydyttää makean/suklaanhimon täydellisesti. 

Raakasuklaa maistuu vahvemmalta. Se jakaakin mielipiteitä. Toiset rakastavat, toiset eivät. Tässäkin kohtaa makuun kuitenkin tottuu. Kun tottuu nauttimaan raakasuklaata, muut suklaat maistuvat miedoilta. 

Raakasuklaita on runsaasti. Eri makuja, eri brändejä, eri tyyppisiä valmistustapoja. Kaikki Aminopörssin raakasuklaa- ja kaakaotuotteet löydät tästä. Tutustumme nyt Aminopörssin suosikkeihin, kotimaisiin Foodin raakasuklaisiin.

Suosituin on Foodin raakasuklaa. 40 g pakkaukseen pakattu herkku on saatavilla monella eri mausteella höystettynä. Heti raakasuklaan perässä tulee Foodin raakasuklaa cashew-pähkinät, jotka on kuorrutettu Foodinin omalla raakasuklaalla. Myös Foodin suklaavadelma ja Foodin Suklaabanaani ovat suosikkinaposteltavia. Herkutella, jonka nimi tulee pian muuttumaan Herkkuisaksi (nimi muistuttaa liikaa tunnettua suklaa-hasselpähkinälevitettä) on suorastaan huikean herkullinen raakasuklaalevite, joka toimii ihan sellaisenaan ja leivonnassa. Itse tykkään tehdä tästä raakakakkujen päällisen. Toimii myös vaikkapa riisikakkujen tai muiden neutraalien keksien päälle levitettynä. Helppoa, ravintorikasta ja niin hyvää! Herkutella on saatavana myös Herkutella sokeroimaton versiona ilman sokeria. 

Kaikki Foodinin raakasuklaat ovat Avainlippu-tuotteita. Avainlippu on osoitus suomalaisesta työstä. Foodinin raakasuklaat valmistetaan käsityönä ja tietysti Suomessa. Avainlippu-merkkiä ei nimittäin muuten voi saada. Tehdas, missä suklaat valmistetaan on Suomessa, Vaajakoskella. 

Foodin raakasuklaassa voi maistaa sen käsityöfiiliksen, missä raakasuklaata rouhitaan pari vuorokautta suklaamassaksi. Koska raakasuklaan hyvää tekevät antioksidantit tulee säilyttää, suklaa valmistetaan matalassa asteessa, tarkemmin alle 42 asteessa. Näin kaakaon hyvää tekevät ominaisuudet pysyvät. Lämpökäsittelyn  jälkeen suklaamassa muotoillaan kauniiksi ja Foodinille tunnusomaiseksi, ilmakuplat poistetaan ja pinta tasoitetaan. 

Paitsi kaikki tämä käsityöläisyys ja suomalaisuus, makuja on jos jonkinmoisia. Suklaat ovat myös vegaanisia ja ne eivät sisällä mitään turhaa. 

Foodin raakakaakao, josta voi itse valmistaa raakasuklaata on heti toiseksi suosituinta. Se on aivan loistavaa leivonnassa, tuoden vahvaa kaakaonmakua. Kerran siihen siirryttyään tuskin enää palaa tavalliseen kaakaojauheeseen.

Vinkki: Tsekkaa vaikkapa proteiinijauhe -raakasuklaaresepti ja pyöräytät käden käänteessä itsetekoista proteiinijauhe-raakasuklaata. Proteiinijauhe vaniljan maussa tuo suklaaseen makeutta (makeutettu stevialla), kaneli uudenlaista makua ja ripaus merisuolaa korostaa suklaan makua. 

Raakasuklaa (ohje: kokki Janne Seppälä)

Raaka-aineet:

Lisäksi: ruokavaaka ja esim. muffinssimuotteja

Ohje on näin simppeli: 

  1. Sulata kaakaovoi vesihauteessa.
  2. Sekoita kaikki aineet keskenään ja kaada seos muffinssivuokien pohjalle noin sentin paksuudelta.
  3. Hetkeksi jääkaappiin ja valmista. 

Jos itse leipominen ei innosta, Foodin raakasuklaat ovat aina tyylikäs lahja. Kokeile ja ihastu!