Onko proteiinijauheista hyötyä?

Proteiinijauheet ovat tulleet jäädäkseen yhä useamman treenaajan ruokavalioon. 

Näihin kysymyksiin törmää usein:

  • Miksi käyttäisin proteiinijauhetta?
  • Onko proteiinijauheesta minulle hyötyä?
  • Eikö maitorahka ja banaani toimi palautusjuoman asemasta? 

Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio on kaiken perusta. Riittävä proteiinin saanti ravinnosta on tärkeää ja ravinnon proteiini, ihan kuten elintarvikkeeksi lueteltavan proteiinijauheenkin proteiini, edistää lihasmassa kasvua ja säilymistä. 

Mitä etua proteiinijauheesta on?

Proteiinijauheet sisältävät proteiiinia erinomaisesti imeytyvässä, pilkotussa muodossa, josta elimistö saa ne heti käyttöönsä. Proteiini edistää lihasmassan kasvua ja säilymistä sekä luuston pysymistä normaalina. 

Proteiinijauhe on helppo, hyvänmakuinen ja terveellinen tapa lisätä proteiinia ruokavalioon.

Erinomainen välipala treenaajalle

Hyvä esimerkki on välipala. Jos juot proteiinijuoman (proteiinijauhe sekoitettuna veteen) ennen treeniä, voit melkeinpä saman tien lähteä treenaamaan. Se ei tunnu vatsassa ikävältä. Samaa ei voi monestakaan ruoka-aineesta sanoa, vaan ns. täydellä vatsalla treenaaminen voi olla erittäin epämiellyttävää. 

Proteiinijauhe on myös erittäin näppärä kuljettaa mukana. Kun sen sekoittaa jääkylmään veteen shakerissa, se maistuu todella hyvältä, toisin kuin koko päivän kassissa ollut maitorahka. 

Kuulin juuri esimerkin eräältä aktiiviurheilijalta. Monesti hän kiiruhti treeneihin suoraan lukiosta pitkän päivän jälkeen. Kun silloin - tästä on jo parikymmentä vuotta - oli saatava jotain helposti sulavaa ravintoa, jäi se usein aika köyhäksi. Koulussa kun ei ollut paikkaa säilyttää eväitä jääkaapissa. Kun silloin olisi ollut protkujauheita yhtä hyvin saatavilla, olisi treeniinkin saanut virtaa enemmän. Onneksi nyt on toisin!

Näppärä palautusjuoma treenin jälkeen

Raskaan treenin jälkeen keho kaipaa ravintoa. Proteiinijauhe on hyvin imeytyvä, helppo tapa nauttia ravintoa treenin jälkeen. Proteiinin lähteistä heraproteiini imeytyy nopeiten, nostaa insuliinitasoa nopeasti, sen aminohappokoostumus on erinomainen ja ehkä näistä syistä nopeuttaa palautumista ja parantaa harjoitusvasteita tutkitusti eniten.

Aamupalaksi

Jos kuulut niihin tyyppeihin, joille aamupala ei maistu, ja lounaalla tekisi mieli sangollinen ruokaa, on protsujauhe veteen sekoitettuna loistava tapa aloittaa aamu. Saat siitä energiaa jaksaa aamupäivän riennot, eikä lounaalla ole sudennälkä. 

Erilaiset proteiinijauheet

Mikä sitten on paras proteiinijauhe?

Tähän on toki monta vastausta riippuen siitä, mikä on itselle tärkeintä. Jos ajattelee proteiinijauheen aminohappokoostumusta, heraproteiini on paras. 

Heraproteiini sisältää optimaalisessa suhteessa kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja, jotka tulee saada ravinnosta, koska elimistö ei niitä itse tuota. Täydellisen aminohappoprofiilin omaava heraproteiini on siis loistava valinta proteiinijauheeksi. Heraproteiini maistuu hyvältä ja makuvaihtoehtoja on todella runsaasti. Siksi se on täydellinen valinta, jos maitotuotteet kuuluvat ruokavalioon. 

Lue kilpasoutaja Joel Naukkarisen teksti Heraproteiinista tästä.

Jos itselle tärkeintä on suosia vegaanisia proteiinin lähteitä, niitä on runsaasti saatavilla. Vegaaniset proteiinijauheet sisältävät usein useampaa erilaista proteiinin lähdettä. Ne on suunniteltu niin, että eri proteiinien aminohappoprofiilit täydentävät toisiaan. 

Muita eläinperäisiä proteiinin lähteitä heraproteiinien rinnalla ovat lihaproteiini ja kananmunaproteiini, jotka ovat erityisen suosittuja maitotuotteita välttelevillä. 

Kokeile siis rohkeasti proteiinijauhetta. Laajasta valikoimasta jokainen löytää taatusti sopivan. Makuvaihtoehtoja, eri makeutusaineita, kokoja ja brändejä sekä eri proteiinin lähteitä on runsaasti saatavilla.

Ammattitaitoinen henkilökunta auttaa sinua mielellään juuri sinulle sopivan tuotteen valinnassa.