Heraproteiini ja sen hyödyt

Kaupallinen yhteistyö Nutri Works, Aminopörssi ja Joel Naukkarinen.

Kirjoittaja on kilpasoutaja, Nutri Works -urheilija Joel Naukkarinen, [@rowingfinn]. Ammattimaisen urheilu-uran ohessa Naukkarinen opiskelee lääketiedettä ja valmistuu pian lääkäriksi. Kirjoittajan kiinnostuksen kohteena on mm. huippu-urheilun fysiologia ja valmentautumisen tieteellinen puoli mukaan lukien ravitsemuksen osalta.

Nutri Works Iso Worx on heraproteiini-isolaattia. Heraproteiini on toinen maidon sisältämistä proteiineista kaseiiniproteiinin ohella. Se on nopeavaikutteinen proteiini, sillä se ei sakkaudu mahan happamuuden vuoksi, vaan pystyy imeytymään nopeasti verenkiertoon. Heraproteiinin aminohappokoostumus sisältää 56 % verran välttämättömiä aminohappoja ja heraproteiinissa on eniten haaraketjuisia aminohappoja ravinnon proteiinilähteistä. Sen uskotaan lisäävän lihaskasvua ja voimaa sekä nopeuttavan palautumista. Sopiva kerta-annos proteiinille esitetään olevan noin 30 grammaa.

Heraproteiinin nauttiminen ennen ja jälkeen voimaharjoituksen näyttäisi olevan hyödyllistä. Heralla on etenkin lihasmassan kasvua ja harjoituksesta palautumista edistävä vaikutus. Heran nauttiminen ennen, jälkeen tai voimaharjoituksen aikana voi parantaa lihaskasvua ja mahdollisesti myös palautumista rankasta harjoituksesta sekä vähentää harjoituksesta johtuvia lihaskipuja. 

Heraproteiini on palautusjuomassa selvästi tärkein käyttämäni proteiinin lähde. Se imeytyy nopeiten, nostaa insuliinitasoa nopeasti, aminohappokoostumus on erinomainen ja ehkä näistä syistä nopeuttaa palautumista ja parantaa harjoitusvasteita tutkitusti eniten. Keskimäärin palautusjuomani sisältää ehkä noin 25g proteiinia ja yhteensä treenin välittömässä läheisyydessä proteiinin saantini on noin 45g (aminohappojen osuus kokonaismäärästä vaihtelee). Normaalisti palautusjuomani heraproteiini tulee Pro Recovery tuotteesta, mutta toisinaan sekoitan oman palautusjuoman käyttäen eri hiilihydraatin lähteitä ja kreatiinia heran kaverina. Edellisiä lisään myös Pro Recoveryyn. Hiilihydraattien kokonaismäärä heran mukana riippuu treenistä, mutta se voi vaihdella esimerkiksi 40 grammasta aina 100 grammaan asti.