Proteiinin lähteet

Proteiini on tärkeä makroravintoaine muiden makroravintoaineiden (rasvat ja hiilihydraatit) lisäksi. Erityiseksi ravintoaineeksi proteiinin tekee se, että siitä on hyötyä lihaksille.

Proteiinin sallitut ravitsemusväitteet ovat: 

  • Proteiini edistää lihasmassan kasvua ja säilymistä ja luuston pysymistä normaalina.

Siksi proteiinin saanti, erityisesti urheilijoille, tosissaan treenaaville, paljon liikkuville ja aktiivista elämää viettäville, on ruokavaliossa tärkeää.

Proteiinin lähteitä on normaalissa ruokavaliossa paljon. Vaikka eläinperäisten proteiinin lähteiden aminohappoprofiili on luonnostaan täydellinen, myös kasviperäiset proteiinin lähteet saadaan täydennettyä aminohappoprofiililtaan paremmaksi yhdistelemällä erilaisia kasviproteiinin lähteitä. Vegaani saa riittävästi hyvälaatuista proteiinia ruokavaliostaan, kun kiinnittää sen saantiin huomiota. 

Liha, kala, kana, äyriäiset, kananmunat ja maitotuotteet sisältävät kaikki runsaasti proteiinia. Kasviproteiinin erinomaisia lähteitä ovat mm. soijatuotteet, palkokasvit, pähkinät, siemenet ym. Myös täysjyväviljat sisältävät runsaasti proteiinia, vaikka ne usein ensisijaisesti mielletäänkin hiilihydraatin lähteiksi. 

Maitotuotteista erityisesti maidosta saatava heraproteiini sisältää runsaasti hyvälaatuista proteiinia. Heraproteiinin aminohapoista on 56 % välttämättömiä aminohappoja (EAA-aminohappoja). Heraproteiinissa on eniten haaraketjuisia aminohappoja (BCAA-aminohappoja) kaikista proteiinin läheistä. BCAA on tärkeä liikkujille, sillä sen uskotaan lisäävän lihaskasvua ja voimaa sekä nopeuttavan palautumista. 

Proteiinijauheiden hera on useimmiten heraisolaattia tai herakonsentraattia. Herakonsentraatti on vähemmän käsiteltyä heraproteiinia ja siksi myös edullisempaa. Heraisolaatti on suodatettua heraproteiinia. Se on erittäin vähärasvaista ja siinä on erittäin korkea proteiinipitoisuus. Heraisolaatteja on myös saatavilla laktoosittomana versiona. 

Heraproteiinia voi käyttää perinteisesti sekoittamalla heraproteiinin veteen shakerissa. Tämä on yleisin tapa. Sitä voi lisätä myös puuron joukkoon, jugurttiin, rahkaan tai smoothieen. Valmiista pannukakkuproteiinijauhosta valmistuu kädenkäänteessä proteiinipannukakut tai letut. Hiukan enemmän vaivaa näkemällä voi protskujauhetta sekoitella lettutaikinaan. Yksinkertaisimmillaan proteiinipannukakut voi valmistaa surauttamalla sauvasekoittimella sekaisin banaania, kananmunia ja proteiinijauhetta. Vain paistaminen pannulla ja proteiiniletut ovat valmiit! 

Jos maitotuotteet eivät sovi, vaihtoehtona on kasviproteiini, lihaproteiini tai munaproteiini. Munaproteiinin suosio on noussut hurjasti. Sitä käytetään myös paljon leivonnassa mm. keto- ja vhh-ruokavalion suosion kasvaessa. Leivonnan lisäksi munaproteiinin voi myös nauttia sekoittamalla sen veteen shakerissa. 

Vaikka lihaproteiini saattaa kuulostaa melko erikoiselta, lihaproteiinijauheet on maustettu samalla tavalla kuin heratuotteetkin, eri makeutusaineilla toinen toistaan kiinnostavamman kuuloisiksi juomiksi. Maito- ja kananmuna-allergisille lihaproteiini on hyvä vaihtoehto proteiinin lähteeksi.

Kasviproteiinijauheet kasvattavat jatkuvasti suosiotaan, sillä yhä useampi noudattaa kasvipainotteista ruokavaliota, vaikka ei vegaani olisikaan. Toinen ryhmä kasviproteiinin suosijoille on juurikin vegaanit. 

Kasviprotskuihin lisätään monesti eri kasviproteiinin lähteitä, jolloin niiden aminohappoprofiili saadaan täydelliseksi. Aivan kuten vegaaniruokavaliossa suositellaan yhdistelemään eri proteiinin lähteitä, toimitaan myös vegaaniproteiineja valmistettaessa. Yhdistelmäproteiinien lisäksi suosittuja vegeproteiineja ovat riisiproteiinit, joiden maku on hyvin mieto. 

Jokaisella lisäravinnebrändillä on oma reseptinsä proteiinijauheelle. Niinpä niiden koostumus ja maku hiukan vaihtelevat. Kokeilemalla löytää oman suosikkinsa, sillä makuasioista on mahdotonta kiistellä. 

Kätevät ja herkulliset proteiinijauheet ovat tulleet jäädäkseen muiden elintarvikkeiden joukkoon yhtenä vaihtoehtona proteiinin lähteeksi. Niitä käyttävät paitsi tosissaan treenaavat ja kilpaurheilijat, myös aktiivista elämäntapaa viettävät ja terveellisestä ravitsemuksesta kiinnostuneet aikuiset.