Proteiinin lähteet

Proteiini on tärkeä makroravintoaine muiden makroravintoaineiden (rasvat ja hiilihydraatit) lisäksi. Erityiseksi ravintoaineeksi proteiinin tekee se, että siitä on hyötyä lihaksille.

Proteiinin sallitut ravitsemusväitteet ovat: 

  • Proteiini edistää lihasmassan kasvua ja säilymistä ja luuston pysymistä normaalina.

Siksi proteiinin saanti, erityisesti urheilijoille, tosissaan treenaaville, paljon liikkuville ja aktiivista elämää viettäville, on ruokavaliossa tärkeää.

Proteiinin lähteet ravinnossa

Proteiinin lähteitä on normaalissa ruokavaliossa paljon. Vaikka eläinperäisten proteiinin lähteiden aminohappoprofiili on luonnostaan täydellinen, myös kasviperäiset proteiinin lähteet saadaan täydennettyä aminohappoprofiililtaan paremmaksi yhdistelemällä erilaisia kasviproteiinin lähteitä. Vegaani saa riittävästi hyvälaatuista proteiinia ruokavaliostaan, kun kiinnittää sen saantiin huomiota. 

Liha, kala, kana, äyriäiset, kananmunat ja maitotuotteet sisältävät kaikki runsaasti proteiinia. Kasviproteiinin erinomaisia lähteitä ovat mm. soijatuotteet, palkokasvit, pähkinät, siemenet ym. Myös täysjyväviljat sisältävät runsaasti proteiinia, vaikka ne usein ensisijaisesti mielletäänkin hiilihydraatin lähteiksi. 

Heraproteiini on erinomainen proteiinin lähde 

Maitotuotteista erityisesti maidosta saatava heraproteiini sisältää runsaasti hyvälaatuista proteiinia. Heraproteiinin aminohapoista on 56 % välttämättömiä aminohappoja (EAA-aminohappoja). Heraproteiinissa on eniten haaraketjuisia aminohappoja (BCAA-aminohappoja) kaikista proteiinin läheistä. BCAA on tärkeä liikkujille, sillä sen uskotaan lisäävän lihaskasvua ja voimaa sekä nopeuttavan palautumista. 

Erilaiset heraproteiinit

Proteiinijauheiden hera on useimmiten heraisolaattia tai herakonsentraattia tai näiden sekoitusta. Herakonsentraatti on vähemmän suodatettua heraproteiinia ja siksi myös edullisempaa. Heraisolaatti on pisimmälle suodatettua heraproteiinia. Suodatuksen ansiosta se on erittäin vähärasvaista ja siinä on erittäin korkea proteiinipitoisuus. Sekä heraisolaatteja että herakonsentraatteja on saatavilla vähälaktoosisina ja laktoosittomana versiona. 

Proteiinijauheen käyttö 

Proteiinijauhetta voi käyttää perinteisesti sekoittamalla sen veteen tai maitoon shakerissa. Tämä on yleisin tapa. Sitä voi lisätä myös puuron joukkoon, jugurttiin, rahkaan tai smoothieen.

Valmiista pannukakkuproteiinijauheesta valmistuu kädenkäänteessä proteiinipannukakut tai letut.

Hiukan enemmän vaivaa näkemällä voi proteiinijauhetta sekoitella lettutaikinaan! Yksinkertaisimmillaan proteiinipannukakut voi valmistaa sekoittamalla sauvasekoittimella sekaisin banaania, kananmunia ja proteiinijauhetta. Vain paistaminen pannulla ja proteiiniletut ovat valmiit! 

Jos maitotuotteet eivät sovi, vaihtoehtona on kasviproteiini, lihaproteiini tai munaproteiini, joista suosituimpia ovat kasviproteiinijauheet. Ne sopivat paitsi maitoallergisille, vegaaneille ja kaikille, jotka haluavat suosia kasvipohjaisia proteiinin lähteitä ruokavaliossaan. 

Vegeproteiinijauheisiin lisätään monesti eri kasviproteiinin lähteitä, jotta niiden aminohappoprofiili saadaan täydelliseksi. Aivan kuten vegaaniruokavaliossa suositellaan yhdistelemään eri proteiinin lähteitä, toimitaan myös vegaaniproteiineja valmistettaessa. Yhdistelmäproteiinien lisäksi suosittuja vegeproteiineja ovat valmiiksi luonnostaan erinomaisen aminohappoprofiilin omaava soijaproteiini. 

Vaikka lihaproteiini saattaa kuulostaa melko erikoiselta, lihaproteiinijauheet on maustettu samalla tavalla kuin heratuotteetkin, eri makeutusaineilla toinen toistaan kiinnostavamman kuuloisiksi juomiksi. Maito- ja kananmuna-allergisille ja eläinperäisiä tuotteita suosivalle lihaproteiini on hyvä vaihtoehto proteiinin lähteeksi.

Proteiinijauheet ovat elintarvikkeita ja sopivat päivittäiseen käyttöön lisäproteiinin lähteeksi 

Kätevät ja herkulliset proteiinijauheet ovat tulleet jäädäkseen muiden elintarvikkeiden joukkoon yhtenä vaihtoehtona proteiinin lähteeksi. Niitä käyttävät paitsi tosissaan treenaavat ja kilpaurheilijat, myös aktiivista elämäntapaa viettävät ja terveellisestä ravitsemuksesta kiinnostuneet aikuiset. 

Jokaisella lisäravinnebrändillä on oma reseptinsä proteiinijauheelle. Niinpä niiden koostumus ja maku hiukan vaihtelevat. Kokeilemalla löytää oman suosikkinsa, sillä makuasioista on mahdotonta kiistellä.