Kollageeni ihonhoidossa

Kollageeni on proteiini, jota on ihossa luonnostaan. Iho tuottaa kollageenia, ja sen tuotanto on nuorena vilkkaimmillaan. Se näkyy nuoren ihon kimmoisuutena ja ihon napakkuutena. 

Iän myötä kollageenin tuotanto vähenee ja olemassa oleva kollageeni heikkenee. Sitä kiihdyttää tietyt elintavat: liiallinen UV-säteilylle altistuminen ja tupakointi. Molemmat ovat merkittäviä olemassa olevan kollageenin tuhoajia. Seuraus näkyy veltostuneena ihona ja syvinä ryppyjä ennen aikojaan, jota kutsutaan ihon ennenaikaiseksi vanhenemiseksi. Tähän voidaan vaikuttaa. 

Kaksi tärkeintä tekijää: Älä tupakoi ja suojaa ihosi auringossa. 

Suojaa iho auringossa

Vältä suoraa auringolle altistumista. Suojaa iho vaatteilla, hatulla, aurinkolaseilla ja aurinkovoiteilla, joissa on riittävän korkea suojakerroin. Tätä ei voi liikaa korostaa. Auringosta voi tottakai nauttia, mutta kohtuudella ja järkevästi. Iho tarvitsee tähän apua. 

Ei tupakalle

Älä tupakoi. Tähän ei muuta lisättävää.

C-vitamiinia iholle

C-vitamiinin tiedetään edistävän normaalia kollageenin muodostumista. Siksi monissa kollageenivalmisteissa on C-vitamiinia. Tärkeintä on toki saada C-vitamiinia ravinnosta. Erityisen hyviä C-vitamiinin lähteitä ovat marjat ja hedelmät. Uudet perunatkin sisältävät hyvin C-vitamiinia. Niitä kannattaa lisätä ravintoon. Värikäs ravinto on siis paitsi terveyden myös kauneuden kannalta tärkeää. 

Ulkoisesti C-vitamiini vaikuttaa ihoa kirkastavasti. Siksi kosmetiikkapurkeista kannattaa tutkia lisätty C-vitamiini sekä ainesosat, jotka sisältävät luonnostaan C-vitamiinia. Se toimii myös pigmenttiä vaalentavana aineena kosmetiikassa ja häivyttää niin maksaläiskiä kuin muita pigmenttihäiriöitäkin. 

Kollageenia iholle

Vaikka kollageenilla ei ole ravitsemuslupausta, sitä käytetään sisäisesti nautittuna ihonhoidossa. Kollageenia sisältävissä ravintolisissä kollageeni on pilkottu pienempään muotoon, jotta iho voisi sen paremmin vastaanottamaan. Kollageeni nimittäin koostuu peptidiketjuista, jotka ovat puolestaan muodostuvat aminohapoista. 

Kollageeniproteiinit

Jauhemaiset kollageenivalmisteet ovat vahvimpia, sillä niihin mahtuu enemmän kollageenia. Esimerkiksi suosituin Nutri Works Collagen & Biotin worX sisältää annoksessa 8 g kollageenia, C-vitamiinia, biotiinia ja hyaluronihappoa. Suosittu tuote tuo kollageenin hyödyt antamalla keholle riittävästi proteiinia annoksessa ja lisättyjä vitamiineja iholle. 

Kollageenikapselit

Jos haluaa nauttia kollageeninsa sisäisesti kapselina, se on helppo vaihtoehto. Iho, hiukset ja kynnet kategoriassa on paljon niin kollageeniproteiineja, jotka on erikseen suunniteltu iholle lisäämällä niihin mm. vitamiineja ja kivennäisaineita, joista on iholle hyötyä. 

Koska kapseliin ei mahdu yhtä paljon kollageenia kuin jauheannokseen, tulee kapseleita ottaa yleensä useampi päivässä. 

Anti-age kosmetiikka 

Myös anti-age kosmetiikassa on pitkään käytetty kollageenia peptidimuodossa edistämään ihon kollageenintuotantoa. 

Puhdas+ Collagen Cream sisältää peptideitä, E-vitamiinia, biotiinia ja C-vitamiinia. Saman sarjan Puhdas+ Collagen Serum on kevyt seerumi tehostamaan voiteen vaikutusta sen alle tai peruskosteusvoiteen alle. 

Aminopörssissä on erittäin kattava määrä kollageeni ravintolisiä jokaisen tarpeisiin. Niistä jauhemaiset kollageeniproteiinit ovat suosituimpia. Kosmetiikkavoiteet hoitavat ihoa ulkoapäin ja tuovat toivottua anti-age apua ihonhoitoon.