Kasvissyöjän lisäravinteet

Kasvissyöjän ravinto on terveellinen ja monipuolinen, kun sen koostaa fiksusti. 

Makroravinteista (hiilihydraatit, rasva ja proteiini) kasvissyöjä saa usein kahta ensimmäistä kiitettävästi. Kasvikset, marjat, viljat ja kasviöljyt ovat terveellisen kasvisruokailijan ravinnon perusta. Sen sijaan proteiinin saanti on kasvissyöjillä usein niukempaa kuin sekasyöjän.  

Kasvissyöjän ravinto 

Vihannekset, marjat ja hedelmät ovat erinomaista ravintoa. Ne sisältävät luonnostaan runsaasti suojaravinteita: vitamiineja ja kivennäisaineita ja hyviä hiilihydraatteja. 

Täysjyväviljoista saadaan kuitua ja hiilihydraatteja, jotta energiaa riittää myös treenaamiseen. 

Juoksevat kasviöljyt sisältävät hyviä rasvahappoja, ja kasviöljyjen laatuun kannattaa kiinnittää huomiota niin kasvissyöjän kuin sekasyöjänkin. Myös siemenet ja pähkinät ovat hyvien rasvahappojen lähteitä. 

Jos kasvissyöjä käyttää maitotuotteita, saadaan helposti myös hyvälaatuista maitoproteiinia ja kalsiumia, mitä maitotuotteet sisältävät.

Heraproteiini on erinomainen proteiinin lähde kasvissyöjille, jotka käyttävät maitotuotteita. Sen imeytyminen on erinomainen ja aminohappoprofiili täydellinen. 

Jos kasvissyöjä on vegaani, eli ei nauti lainkaan eläinperäistä ravintoa, on proteiinin lähteenä ravinnossa pavut, soijapapu - kuten tofu - herneet, linssit ym. Tofu onkin erinomainen proteiinin lähde, sillä se on verrattain hyvin sulavaa ja sisältää ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. 

Kasvissyöjän vitamiinit ja mineraalit 

B12-vitamiini

Vegaani tarvitsee ravintolisänä B12-vitamiinia. Sitä saadaan luonnostaan ainoastaan eläinperäisistä ruoka-aineista ja siksi vegaanin tulee nauttia sitä ravintolisänä. B12-vitamiinia sanotaan muistivitamiiniksi, sillä se edistää normaaleja psykologisia toimintoja. 

Kalsium ja D-vitamiini 

Kalsiumia on lisätty osaan kasvijugurteista ja kasvimaidoista, mutta luomutuotteissa sitä ei ole. Kalsiumin riittävä saanti on fiksua laskea, jos noudattaa vegaanista ruokavaliota. Kalsium jauhe onkin monen vegaanin valinta lisäravinteeksi varmistamaan riittävä kalsiumin saanti. 

Vegaanin tulee kiinnittää erityistä huomiota myös D-vitamiinin saantiin, sillä Suomessa D-vitamiinia lisätään maitotuotteisiin. Kun vegaaniseen ruokavalioon valitaan lisäravinteeksi D-vitamiini, tulee kiinnittää huomiota ravintolisän D-vitamiini lähteeseen. Suurimmassa osassa D-vitamiinivalmisteita on lähteenä kolekalsiferoli eli D3, joka on hyvin imeytyvä eläinperäinen D-vitamiinin lähde. Vegaaneille on olemassa vegaanisia D-vitamiineja, joiden lähteenä on jäkälä. 

Kalsium ja D-vitamiini edistävät yhdessä luuston pysymistä normaalina. 

Jodi

Maidosta ja kananmunista saadaan jodia. Sen saantiin tulee vegaaniruokavaliossa kiinnittää huomiota ja mahdollisesti nauttia jodi ravintolisänä. Jodia lisätään myös ruokasuolaan, mutta kaikki eivät sitä sisällä. 

Jodi edistää kilpirauhashormonien normaalia tuotantoa. 

Rauta 

Rautaa saadaan myös kasviperäisistä lähteistä, mutta kasvisen rauta on eläinperäistä rautaa huonommin imeytyvää. Jos hemoglobiini ja ferritiini pysyy hyvänä, on raudan saanti riittävää, ja sen imeytyminen ravinnosta sopivalla tasolla. Jos sen sijaan rauta-arvot laskevat, on raudasta ravintolisänä hyötyä. Turhaan ei rautaa kannata popsia, vaan mittaus kannattaa suorittaa ensin. 

Raudalla on monia tehtäviä kehossa. Se mm. edistää normaalia hemoglobiinin ja punaisten verisolujen muodostumista ja estää väsymystä ja uupumusta. 

Rauta ja kalsium haittaavat toistensa imeytymistä, joten ne kannattaa napata eri aikaan. 

Kasvissyöjän proteiinijauhe

Jos kasvissyöjä käyttää maitotuotteita, on heraproteiini aminohappokoostumukseltaan erinomainen proteiinin lähde. Jos ruokavalio on vegaaninen, löytyy loistavia vegeproteiinijauheita jokaisen vegaanin ruokavalioon.

Vegaaninen proteiinijauhe 

Vegaaninen proteiinijauhe sisältää joko yhtä proteiinin lähdettä tai useampaa erilaista proteiinin lähdettä fiksuna sekoituksena. 

Soijaproteiinijauheen etuna on luonnostaan erinomainen aminohappokoostumus. Soijaproteiini-isolaatilla on korkea proteiinipitoisuus ja se on hyvin imeytyvää ja verrattain edullista. Siksi soijaproteiini on monen vegaanin valinta. 

Riisi-, herne-, ja hamppuproteiinit ovat kaikki loistavasti toisiaan täydentäviä proteiinin lähteitä ja näitä yhdistelemällä saadaan erinomainen vegeproteiinijauhe, joka sisältää monipuolisesti eri aminohappoja. Koska herne-, ja hamppuproteiini ovat riisiproteiinijauhetta vahvemman makuisia, saadaan useammalla eri proteiinin lähteellä muodostettua paremman makuinen vegeproteiinijauhe. Jos haluaa miedoimman makuisen vegeproteiinijauheen, on paras valinta riisiproteiinijauhe. 

Kasvissyöjän Omega rasvahapot 

Rasvainen kala on erinomainen välttämättömien rasvahappojen lähde. Koska kasvissyöjän ruokavalioon ei kuulu kala, nautitaan rasvahapot muualta. Vegaaninen omega-3 lähde on esim. pellavansiemenöljy ja camelina-öljy. Myös suomalaisille tuttu rypsiöljy sisältää omega-3 rasvahappoja. 

Siemenet ja pähkinät sisältävät paljon energiaa, kuituja, hiilihydraatteja ja proteiinia sekä hyviä rasvahappoja. Koska niissä on paljon energiaa, ei niitä kannata popsia kuitenkaan mielin määrin. 

Kasvissyöjän ravintolisät ja lisäravinteet kotimaisesta Aminopörssistä! 

Aminopörssissä on loistava valikoima vegaanisia proteiinijauheita ja vegaanisia ravintolisiä jokaiseen ruokavalioon. Lisäksi meillä on kokonaisia brändejä, joiden jokainen tuote on vegaaninen. 

Tutustu ja ihastu! Autamme mielellämme tuotteiden valinnassa.