Usein kysytyt kysymykset kollageenista

Mitä on kollageeni?

Kollageeni on proteiini, jota esiintyy luonnostaan elimistössä. Se on sidekudoksen tärkein proteiini, joka ylläpitää kudosten rakenteita. 

Miten kollageeni vaikuttaa?

Kollageenista tekee poikkeuksellisen sen vetolujuus, mikä johtuu sen rakenteesta. Elimistön kollageeni vastaa ihon kimmoisuudesta ja nivelten joustavuudesta.

Keho tuottaa kollageenia itse, mutta sen määrä vähenee jo 25 vuotiaasta alkaen. Kollageenintuotanto heikkenee iän myötä joka vuosi. 

Paitsi ikä, myös elintavat vaikuttavat kollageenin muodostukseen. Esim. auringon UV-säteily hajottaa ihon kollageenia, mikä näkyy ennenaikaisena ihon vanhenemisena. Ennenaikainen vanheneminen näkyy iholla syvinä ryppyinä ja myöhemmin jopa nahkamaisena ihona. 

Mitkä ovat kollageenin lähteet?

Kollageenin lähteet ovat aina eläinperäisiä. Kasviperäistä kollageenia ei ole olemassa.

Kollageenin lähteitä ravintolisissä ovat

  • kalakollageeni
  • nautakollageeni
  • sikakollageeni

Kollageenin luonnolliset aminohapot voidaan laittaa vegaanisena samaan tuotteeseen. Näistä tuotteista käytetään nimitystä vegaaninen kollageeniboosteri. 

Mikä on kollageenipeptidi?

Lähes aina kollageeni hydrolisoidaan eli pilkotaan pienempään ns. peptidimuotoon kollageeniravintolisissä.

Mikä on paras kollageeni?

Paras kollageeni on valmiste, joka on miellyttävä käyttää, jolloin se tulee varmasti käytettyä.

Paras kollageeniravintolisä sisältää riittävästi vaikuttavaa ainetta ja mahdollisesti - omasta ruokavaliosta ja muista ravintolisistä riippuen - muita ihoon tai niveliin myönteisesti vaikuttavia ainesosia. 

Mikä kollageeni on paras iholle?

Kollageenipeptidit vaikuttavat kehossa käytännössä samalla tavalla.

Kalakollageenia kuitenkin suositaan usein erityisesti iholle kehitetyissä valmisteissa. Kalakollageeni ei sovi kala-allergisille. 

Iholle kehitetyt kollageenit sisältävät usein ainesosia, joiden tiedetään edistävän ihon hyvinvointia kuten C-vitamiinia, biotiinia ja hyaluronihappoa. 

Mikä kollageeni on paras nivelille?

Kollageenipeptidit vaikuttavat kehossa käytännössä samalla tavalla.

Nautakollageenia suositaan usein erityisesti nivelille kehitetyissä valmisteissa. 

Nivelille kehitetyt kollageenit sisältävät yleensä myös muita ainesosia nivelten hyvinvointiin kuten glukosamiinia, kurkumaa, kondroitiinia ja C-vitamiinia. 

Mikä on paras vegaaninen kollageeni?

Vegaanista kollageenia ei ole olemassa. Vegaanin paras kollageeni on vegaaninen kollageeniboosteri. 

Miksi kollageenituotteet sisältävät C-vitamiinia?

C-vitamiinin tiedetään vaikuttavan elimistön luonnolliseen kollageenin muodostumiseen. C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostusta sekä ihon, nivelten että rustojen hyvinvointiin. Siksi C-vitamiini on erinomainen ainesosa kollageenivalmisteissa. 

C-vitamiinia saadaan marjoista, hedelmistä ja vihanneksista. 

Mitä haittaa on kollageenista?

Kollageenivalmisteet ovat ravintolisiä ja kollageeni on luonnollinen proteiini. Valmisteet on todettu turvalliseksi ohjeen mukaisessa käytössä.

Jos tuotteen lähtöaineelle on allerginen, sitä ei voi käyttää. Kala-allerginen valitsee kollageenin, jonka lähtöaineena on sika tai nauta. Vegaanille sopii vegaaninen kollageeniboosteri. 

Paljonko kollageenia tulisi nauttia?

Kollageenia suositellaan nautittavaksi noin 10 g annoksessa. Koska määrä on melko suuri, on jauhemainen tuote usein järkevä. Kapselituotteita pitää ottaa melko monta, jotta saadaan sama vaikutus kuin annoksella jauhetta. 

Miten kollageeni tulee nauttia?

Kollageenijauheen voi sekoittaa veteen, smoothieen tai vaikka kahviin. Ei siis haittaa, vaikka neste on lämmintä, mihin kollageenijauheen sekoittaa.

Esim. runsaasti marjoja tai hedelmiä sisältävä smoothie sisältää paljon C-vitamiinia, mikä on hyväksi niin iholle kuin nivelillekin. Onkin hyvä idea sekoittaa kollageenijauhe marjasmoothien joukkoon. 

Kollageenikapselit nautitaan veden kanssa. Kollageenin voi huoletta laittaa blenderiin muiden smoothien ainesosien kanssa. Kapselit voi myös halutessaan avata ja sekoittaa jauheen tavoin ruokaan, mutta silloin on järkevämpää valita jauhe kapseleiden sijasta. 

Käytän kollageeni voidetta kasvoilla. Voinko käyttää kollageeni ravintolisää?

Kosteusvoiteen sisältämä kollageeni on useimmiten sekin pilkottu peptidimuotoon. Se ei kuitenkaan pysty imeytymään ihon läpi elimistöön. Toisin sanoen ulkoisesti iholle levitetty kollageeni vaikutta vain ihon pinnalla, ei lainkaan elimistössä. 

Kotimainen lisäravinnekauppa Aminopörssi ja paras kollageenien valikoima! 

Tilaa kollageeni netistä nopealla toimituksella tai poikkea Helsingin Konalan myymälässä! Autamme mielellämme tuotteiden valinnassa.