Vitamiineja & hivenaineita vastustuskykyyn!
Terveellinen ja monipuolinen ravinto, sopiva määrä liikuntaa ja riittävä lepo pitävät auttavat ylläpitämään hyvää vastustuskykyä. Tietyt vitamiinit ja hivenaineet auttavat ylläpitämään immuunijärjestelmän pysymistä normaalina.  

B-vitamiineista B6-vitamiini ja foolihappo sekä B12-vitamiini auttava ylläpitämään immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. B-vitamiineja tulee saada jatkuvasti ravinnosta, sillä B12-vitamiinia lukuun ottamatta ne eivät varastoidu kehoon. B6-vitamiinia saadaan mm. hiivasta sekä rasvaisesta kalasta, maksasta, saksanpähkinöistä ja täysjyväviljoista sekä banaanista. Foolihappoa saadaan mm. tummanvihreistä vihanneksista kuten mm. parsakaalista ja pinaatista. B12-vitamiinia saadaan eläinkunnan tuotteista esim. lihasta, maksasta, munuaisista sekä kananmunista. Vegaaneille suositellaankin B12-vitamiinin käyttöä ravintolisänä.

C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän pysymistä normaalina. Koska se on vesiliukoinen, ylimääräinen C-vitamiini poistuu elimistöstä virtsan mukana. C-vitamiinin tarve on suurempi paljon urheilevilla, raskaana olevilla sekä toipilailla. C-vitamiinia saadaan kasviksista, marjoista ja hedelmistä. Ravintolisistä tällä hetkellä erityisen suosittuja ovat jauhemaiset, juotavat C-vitamiinivalmisteet kuten vahva Nutri Works C-vitamiinijauhe, joka sisältää 500 mg C-vitamiinia annoksessa. Jos jauhemaiset tuotteet eivät innosta, C-vitamiinia voi nauttia myös kätevästi tabletteina.

D-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Sitä lisätään Suomessa elintarvikkeisiin, sillä pimeinä vuodenaikoina emme saa riittävästi UV-säteilyä, joka saa aikaan D-vitamiinin muodostumisen iholla. D-vitamiinia on lisätty mm. maitotuotteisiin, margariineihin sekä maitoa korvaaviin juomiin kuten kaura- ja soijamaitoihin, jugurtteihin ym. Tosin luomu kasvipohjaiset maidot ja jugurtit ym. eivät sitä sisällä. D-vitamiinia suositellaan nautittavaksi ympäri vuoden, jotta sen riittävä määrä saadaan turvattua.

Hivenaineista mm. rauta ja sinkki edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Parhaita raudan lähteitä ovat sisäelimet ja liha. Sinkkiä taas saadaan viljavalmisteista, maidosta ja lihasta, mutta elimistö pystyy hyödyntämään paremmin eläinperäistä sinkkiä. 

Vitamiinien ja hivenaineiden riittävä saanti auttaa ylläpitämään normaalia immuunipuolustusta. Ruokavaliolla ja ravitsemuksella on siis suuri merkitys! Sen lisäksi riittävästi liikuntaa sekä lepoa.