Tuotearvostelussa FIRMITAS™
Ensin oli Hartsport ja sen jälkeen Gatorade, mutta mitä tapahtui urheilujuomakulttuurille sen jälkeen? Ja olivatko ne urheilujuomia, jos olivat niin mikä sitten on "urheilujuoma" vai olivatkohan ne nesteytysjuomien esi-isiä? Vai ovatko ne sama asia? No, historiallinen spekulointi ja sanoilla kikkailu, kun jätetään pois kuvasta niin alkaa varsinainen aihe hahmottumaan. Muistot lapsuuden jäähallivuoroista ja koulun liikuntatunneilla juoduista juotavista ovat jo ehkä allekirjoittaneella elin- sekä treenivuosien karttuessa haalentuneet, joten onkin aika tarkastella aikuisiän kriittisyydellä urheilujuomien eli mielestäni fiksummin sanottuna nesteytysjuomien merkitystä ja tarpeellisuutta kuntoilijalle ja/tai vakavammin urheilevalle. Ihan höpöhöpöä nesteytysjuomat eivät missään nimessä ole mutta kuten muitakin lisäravinteita niin myös nesteytysjuomamarkkinoita hallitsee markkinavoimat ja se joka rahalla markkinoi - se myy.  On tuote sitten optimaalinen tai ei.

Firmitaksen kimppuun en käynyt kuitenkaan mittavien markkinavoimien luomien mielikuvien vuoksi vaan vilpitön mielenkiinto tuotesarjan kehittäjän innovatiiviseen tapaan lähestyä lisäravinnemarkkinoita herätti haluni ottaa tuote testaukseen ja kriittisen tarkastelun alle. Ensinnäkin on todettava, että markkinoilla on niin kutsuttuja nesteytysjuomia, joiden funktio on hyvin pieni käyttäjälleen: reilusti sokeria ja hiukan kivennäisaineita sisältäviä juomia kyllä kaupasta löytää. Saman vaikutuksen saa ottamalla hiukan merisuolaa ja juomalla kokiksen.
Mutta mitä hyvä nesteytysjuoma sitten on? Eikö se olekaan "hiilareita ja suolaa"?  No periaatteessa on ja periaatteessa ei. Sillä on väliä mitä sokereita se sisältää, mitä muuta se sisältää kuin sokereita ja millaisia suoloja/kivennäisaineita sekä millaisissa määrin se sisältää. Firmitas täyttää erinomaisesti hyvän nesteytysjuoman kriteerit sillä elektrolyyttejä on melkoisen reilut määrät suositellussa annoskoossa: suolaa löytyy annoksesta noin 2,5g, magnesiumia vähän alle 160mg ja kaliumia noin 380mg - eli vahvat annokset mutta silti keskenään hyvässä suhteessa! Niiden imeytymistäkään ei ole jätetty täysin luonnonvoimien armoille vaan: On mielenkiintoista ja mielestäni hyvin edistyksellistä, että juomaa ei ole jätetty pelkkien elektrolyyttien ja hiilihydraattien varaan roikkumaan, vaan hyvinkin tärkeä aineosa on otettu mukaan Firmitakseen eli L-alanyyli- L-Glutamiini aminohappocombo. Se mitä tuo tieteellinen sanahirviö kuluttajalle kertoo on sen, että tuotteeseen on lisätty laadukas pariskunta aminohappoja joilla on tutkimusdatan perusteella todettu olevan selkeä vaikutus nesteen ja elektrolyyttien imeytymiseen suolistossa eli kansankielellä: nesteyttää paremmin, palauttaa tehokkaammin ja lisää suorituskykyä hidastamalla kuivumista. That's it, jeesaa siis elektrolyyttejä ja vettä kulkemaan sinne minne pitääkin.

Makuasioista on vaikea kiistellä mutta se nyt lienee sanomattakin selvää, että tämän tyyppisillä raaka-aineilla varustettua juotavaa on melko mahdotonta saada kauhean makuiseksi, ellei valmistuttavalla taholla olisi mennyt suolat ja sokerit sekaisin. Hiilarit ja elektrolyytit eivät juurikaan maistu, joten kyse onkin sitten enemmän valmistuttavan tiimin kokkaustaidoista kasata mausteet kohdilleen ja tässä ollaan mielestäni erittäin raikkaalla maulla onnistuttu Firmitaksen kohdalla! 0,5 litraan (itse käytän litraan vettä) sekoitettuna annoskoko (21g) ei ole liian makea vaan sopivan raikas ja todella hyvänmakuinen. Miedompi suhde sopii itselleni siksi että mahalaukun sisältö on monesti treeneissä halukas liikkumaan muutenkin yläsuuntaan, joten makea juoma ei ole oma juttuni ja makeuttahan helppo säädellä veden määrällä!

Täältä Thaimaasta käsin arvostelua kirjoittavana, kuumissa olosuhteissa kovaa treenaavana henkilökohtainen käyttömotivaationi tämän tyyppiselle tuotteelle on korkea! Mitä enemmän treenatessa hikoilet, ja mitä kovempaa suorituskykyä kropaltasi olosuhteista tai treenin kestosta huolimatta vaadit, sitä tärkeämpää on, että lihakset eivät kramppaa, ala hyytymään, väsymään ja kuivumaan. Tämän tyyppinen laadukas tuote antaa kropallesi lisäaikaa. Pitkän kisasuorituksen, turnauspäivän, hikoilua aiheuttavan treenin tai vaikka krapulan hoidossa tämän tyyppiselle tuotteelle on selkeä paikkansa mielestäni! Siis hetkinen, krapulan? Niin, krapula kun tosiaan ei tule ilman nestehukkaa ja viski tai vodka eivät ole varsinaisia elektrolyyttejä, joten kyllä: nesteytysjuoma toimii myös tähän tarkoitukseen!

Kaiken kaikkiaan on päädyttävä sanomaan vahva suositus kyseiselle tuotteelle, jonka funktion jokainen kuntoilija tai urheilija määritelköön oman tekemisensä perusteella mutta yleistyksen voisi sanoa: jos treenaat kovaa, hikoilet ja silti haluat optimaalisen suorituskyvyn sekä edistää palautumista niin nesteytysjuomalla on paikkansa lisäravinnekaapissasi! Mikä ikinä nestehukkasi aiheuttaja onkaan, laadukas nesteytysjuoma on selkeä vastalause kuivumisen aiheuttamalle suorituskyvyn laskulle - ja Firmitas ansaitsee täysin pistein nimityksen "laadukas nesteytysjuoma".

- Petteri Avilia