Tauriini
Tauriini on aminohappo, jota esiintyy kehossa luonnostaan. Vaikka tauriini on aminohappo, se ei ole proteiinin osa, eli siitä ei voida muodostaa proteiineja kuten muista aminohapoista. Sitä esiintyy kehossa mm. aivoissa, sydämessä ja veressä. Äidinmaito sisältää tauriinia ja vauva tarvitsee sitä äidinmaidosta. Myöhemmin keho muodostaa tauriinia itse.

Tunnetuksi raaka-aineeksi tauriini on tullut energiajuomien myötä, jotka sisältävät usein tauriinia kofeiinin lisäksi. Tauriinia saadaan myös normaalista ruokavaliosta kalasta, lihasta ja äyriäisistä ja sitä lisätään äidinmaidonkorvikkeisiin. Normaalista ruokavaliosta tauriinia saadaan noin 100 mg vuorokaudessa. Ravinnossa tauriini sitoutuu muihin aminohappoihin, energiajuomissa sen sijaan se on vapaana aminohappona sitoutumatta muihin. Tauriinilla ei ole todettu haittavaikutuksia. Sen saannille ei ole siksi määritelty ylärajaa. (Alaranta A, Hulmi J. ym. s.326 – 237.)

Ei-välttämätön aminohappo tauriini on vahva antioksidantti ja ehkäisee liikunnasta aiheutuvaa hapetusstressiä. Tauriinia muodostuu hitaasti ja voimakas lihasrasitus hidastaa sitä entisestään. 

Tauriinivalmisteet ovat kapseleita tai jauheita. Sitä on saatavilla yksin tai yhdistettynä muihin aineisiin. Esimerkiksi Nutri Works Tauriini -valmiste sisältää tauriinin lisäksi sen imeytymistä edistävää B6-vitamiinia. 

Lähteet: Alaranta A, Hulmi J. ym. Lääkkeet ja lisäravinteet urheilussa. Jyväskylä 2007. s.326 – 237

-Aminopörssin poppoo