Pako viidakosta - lisäravinneviidakosta?
En nyt aio käsitellä The Rock'n kovaa toimintaleffaa, vaan viidakkoa joka on hiukan lähempänä meitä jokaista.

Markkinointikoneisto jyllää, lehdet kirjoittavat yhtä, netti kertoo toista ja haastatellut urheilijat kertovat totuuden sieltä ja tuolta. Mikä on totta ja mikä ei?

On lihansyöjien carnivor-proteiinia, vegetaristien soijaprotskua, riisiprotskua, vanukasta, hamppuprodea ja kovan jätkän mainetta ylläpitävää heraa - tietysti, ja vaikka mitä muuta.

BCAA, EAA... What? Niin, erilaisia aminohappovalmisteita ja todella raflaavia lyhenteitä joiden kokonimen kaikki alaan perehtyneet kyllä tietävät. EAA'han tarkoittaa kaikkia välttämättömiä aminohappoja ja tämä tieto on tärkeä... koska?

Superfoodit; viherjauheet, eksoottiset kuivatut marjat, pilipähkinä (kyllä, pilipähkinä) + muut "nuts'it" joista et olekaan kuullut ennen, merilevät, sienet... Isoäiti voisi kysyä että "eikö enää perus kotiruoka riitä?", no mitä mieltä olet? Riittääkö perunamuusi ja läskisoosi urheilevalle ihmiselle? Niinpä, mutta merilevä??? C'mon... Vai?

Fatburnerit, tai nykyäänhän ne ovat vain "burnereita" sillä eihän kukaan enää polta rasvaa, sillä dieetillä oleminen on "niin nähty", tai kilpailevan fitnessihmisen kohdalla se on toki sallittua, mutta nykyään burnerit ovatkin tarkoitettu vain sen ylimääräisen karsimiseen. Tosin jos se "ylimääräinen" ei ole rasvaa, niin mitä sitten? No, mene ja tiedä. Burnereiksi heitä kutsumme anyway.

On erilaisia yhdisteitä, joita välillä kielletään ja välillä ne hetken saavat olla markkinoilla; on vihreää teetä, kilpirauhasta aktivoivia kiinalaisia yrttejä, chiliä ja muita tulisia mausteita. Mikä siis toimii ja mikä ei?

On treenilatureita; intrajuomia, joita ilman hardcore-punttitreenaaja ei tuloksiaan nosta... vai nostaako?
Before-, after-, during-, in between-, somewhere in the middle-, above-, around it- juomia löytyy. No ei vaan, ei nyt ihan jokaista noista - VIELÄ! Mutta kun raha virtaa ja kuluttajat seisovat sormi keskellä kämmentä lisäravinnepuodissa ja kysyntää riittää, niin ei ole kuin ajankysymys koska noillakin nimikkeillä alkaa löytymään MUST-TO-USE tuotteita.

Ja tässä oli vasta vain muutama viidakon asukki mainittu, joten päästäänkin kysymykseen: kuinka selvitä viidakosta voittajana?

Kaikkia ei kiinnosta ottaa selvää välttämättömistä aminohapoista tai luontaisen kasvuhormonin erityksen maksimoinnista, mutta jokaista kiinnostaa rasvan palaminen ja lihaskasvu, joten kuinka toimia?

Onneksi tähän kaikkeen löytyy ratkaisu: palvelevat urheiluravinneliikkeet sekä ravitsemuksesta ymmärtävät asiantuntijat.

Voisi hyvin kuvitella että lähdin ristiretkelle kirjoituksellani lisäravinnevoimia vastaan, mutta se on vain luomani illuusio sillä tunnustaudun itsekin lisäravinteiden suurkuluttajaksi; en markkinamiesten, vaan faktojen vuoksi.

Se mitä tässä enemmänkin olen sarkastisesti ruotinut on markkinointikoneiston tapaa luoda mielikuvia tarpeista ja niitä tyydyttämään luoduista tuotteista.

Kaikki yllämainitut tuotteet merilevistä heraproteiiniin varmasti löytävät paikkansa aktiivisen liikkujan arjessa. Ovat ainakin löytäneet omassani! Mutta kuinka sinä löydät mikä sopii sinulle ja mikä on tarpeellista?

On aivan mahtavaa, että meillä on mahdollisuus valita proteiinimme erilaisista lähteistä; käyttötarkoituksen, mahdollisten allergioiden tai ruokailutottumusten perusteella.

Superfood'it ovat oikeasti vain vähän raflaavampi nimitys ravinnolle, joka on ollut olemassa kauan ennen meidän aikaamme, vain todennäköisesti toisissa kulttuureissa. Mulperimarjat eivät ole "superfoodia" Turkissa, vaan ne ovat siellä vain marjoja. Aivan kuten mekään emme kutsu mustikoita superfoodeiksi, vaikka ne todellakin ansaitsevat superfood- leiman; meille mustikat ovat "vain" marjoja.

Chlorella, spirulina ja eri orasjauheet kuten ohranoras ja vehnänoras ovat mitä mainioin tapa lisätä emäksistä vihreää ruokavalioon ilman kilokaupalla salaattien syömistä!

Fatburnerit voivat varmasti antaa sen viimeisen silauksen kesäkuntoon pyrkivälle tai tuoda tarvittavaa energiaa vapauttamalla rasvahapoista energiaa.

Treenilaturit kannattaa kokeilla itse. Toisille niistä on muodostunut lähes välttämätön lisä ennen treeniä antamaan lisäpotkua sekä pumppia treeneihin, kokeile itsekin! Valitse hyväksi todettuja tuotteita kuten Sportlife'n Kerosene tai Mannisen Mania!

28-29.3.2014 Aminopörssin Konalan liikkeessä oli Roheiinipäivät- niminen tapahtumaviikonloppu, jossa sain olla osallisena ja olikin aivan mahtavaa huomata kuinka paljon ihmisiä saapui viikonlopun aikana paikalle rohkeasti selvittämään tätä "viidakonmysteeriä". Kysymällä selviää ja kysymällä oppii, niinhän se on.

Jokainen joka kysyi tietä ulos viidakosta, myös löysi tiensä ulos sieltä - juuri siksi me olimme paikalla opastamassa.
Ei kuluttajan tehtävä olekaan tietää jokaista vastausta tuhansista kysymyksistä, vaan on asiantuntevan ja palvelevan myyjän/jälleenmyyjän/liikkeen/nettikaupan tehtävä johdattaa oikeaan suuntaan.

Liikkeessä kävi reilusti ihmisiä jotka tekivät viisaasti kysyessään neuvoa. Kuka etsi sitä oikeaa treenibuusteria, kuka oikeaa palautusjuomaproteiinia - ja jokaiseen kysymykseen löytyi vastaus, ja pako viidakosta ei ollutkaan kovin hankala oikealla avulla.

Kun lähdet seikkailemaan mainosten luomien mielikuvien maailmaan, tuhansien eri brändien ja suositusten viidakkoon, niin ota avuksesi luotettava opas joka tuntee tien ulos viidakosta. Pätevä personal trainer, ravitsemusasiantuntija, asiaan perehtynyt ystävä tai urheiluravinneliikkeen ammattitaitoinen henkilökunta, kaikki käyvät, sillä tärkeintä on se että sinä selviät viidakosta ja sellaisin nahoin, joissa viihdyt itse.

Jos autosi reistailee, menet asiantuntevaan autokorjaamoon. Jos etsit oikeaa tuotetta tiettyyn tarkoitukseen treeneissä, mene asiantuntevaan lisäravinneliikkeeseen.

Liikkeen henkilökunnasta voit päätellä jo hyvin paljon, jos näyttää siltä että henkilökunta ei itse edes käytä tuotteita ja viihtyy paremmin kahviloissa kuin urheilun parissa, niin vaihda liikettä.

Sama pätee personal trainereihin, ravitsemusasiantuntijoihin ynnä muihin. On surkuhupaisaa katsoa kuinka julkisuudessakin pyörii ravitsemusasiantuntijoita joiden ulkoisesta habituksesta kuka vain voi päätellä ettei taida ravitsemuspuolen käytännön toteutus olla ihan kunnossa - jätä nämä expertit omaan arvoonsa.

Jos saat hyvää ja asiantuntevaa palvelua, kerro siitä kavereillesikin ja anna muillekin mahdollisuus paeta lisäravinneviidakosta ehjin nahoin.
Kyse ei ole rakettitieteestä, mutta kyse on sinun lompakosta sekä terveydestäsi; ethän anna niitä väärien ihmisten käsiin?

Lätkätermein: Keep it simple! :)

Hyvää terveyden tavoittelua ja onnistunutta matkaa viidakon halki!!

Kirjoittanut: Petteri Avilia