Mitä ovat aminohapot?

Mitä ovat aminohapot? 

Aminohapot ovat proteiinien osia. Toisin sanoen kaikki proteiinit koostuvat aminohapoista - tarkemmin aminohappojen muodostamista ketjuista joita kutsutaan peptideiksi. Kun nämä peptidiketjut puolestaan ketjuuntuvat, syntyy proteiineja. Se mikä tekee yhtälöstä kiinnostavan on se, että proteiinien tiedetään edistävän lihaskasvua ja lihasten säilymistä.  

Mitkä ovat välttämättömät ja ei-välttämättömät aminohapot?

Välttämättömät aminohapot ovat niitä aminohappoja, joita elimistö ei itse pysty tuottamaan. Nämä aminohapot tulee saada siksi ravinnosta. Ei-välttämättömät aminohapot puolestaan ovat aminohappoja, joita elimistö itse tuottaa. 

Mitä hyötyä on aminohapoista?

Proteiinien osana aminohapot vaikuttavat lihaskasvuun kovan treenin tukena. Siksi urheilijat ja kuntoilijat suosivat aminohappoja ravintolisänä. Jokaisella aminohapolla on myös oma tarkoituksensa kehossa eli jokainen aminohappo vaikuttaa hiukan eri tavalla. 

Mikä on EAA?

EAA eli Essential Amnino Acid on välttämätön aminohappo, jota ihmisen tulee saada ravinnosta. Käytännössä proteiinipitoiset tuotteet sisältävät välttämättömiä aminohappoja, erityisesti eläinperäiset proteiinin lähteet. EAA-aminohappojuomat toimivat erinomaisesti treenijuomana! 

Mikä on BCAA?

BCAA-aminohapot (Branched Chained Amino Acids) kuuluvat EAA-aminohappoihin. Ne ovat ne aminohapot, joista on eniten hyötyä lihaksille painottuen L-Leusiiniin. BCAA-sekoituksissa leusiinia onkin vähintään tuplasti muihin BCAA-aminohappoihin isoleusiiniin ja valiiniin verrattuna ja leusiinia on saatavana myös omana aminohapponaan. BCAA-aminohappojuomat toimivat erinomaisesti treenijuomana! 

Mikä on minulle hyvä aminohappo?

Monipuolisesta ravinnosta saa kaikkia aminohappoja. Erityisesti proteiinipitoisesta. Jos ruokavalio on rajoitettu tai urheilee runsaasti, voi aminohappojen kuten ravinnonkin tarve kasvaa. Silloin aminohappovalmisteet ovat käteviä lisiä ruokavalioon, mutta monipuolista ja terveellistä ravintoa ne eivät korvaa. 

Eri aminohappojen vaikutuksia: 

Aminohapoilla on eri tehtävät elimistössä vaikka kaikki vaikuttavatkin proteiinisynteesiin. Tässä niistä muutamia! 

L-Teaniini on erityisesti iltaisin ja ennen stressaavaa tilannetta nautittava aminohappo, jota saadaan teepensaan lehdistä. Tätä samaa ainetta on siis myös teessä, mutta toki pienempiä määriä. Aminohappo L-Karnitiini toimii dieetin tukena ja glysiini on aminohappo, jota tarvitaan kollageenin muodostukseen. Beta-alaniini puolestaan on kovaa treenaavien suosikki sen maitohappoja vähentävän vaikutuksen vuoksi ja L-arginiinista on hyötyä pumppiin treenissä. L-glutamiinia on lisätty moneen BCAA-aminohappojauheeseen sen palautumiseen myönteisesti vaikuttavan hyödyn vuoksi ja monet herkkävatsaiset sanovat siitä olevan apua vatsan hyvinvoinnin tueksi. Sitrulliinimalaatilla puolestaan voi olla hyödyllinen vaikutus suorituskykyyn. DHAA on yleinen miehille kehitettyjen testoboostereiden ainesosa, mutta sitä on tarjolla myös omana tuotteenaan niin jauheena kuin kapselinakin. 

Aminopörssin aminohappovalikoima on valtava. Lisäravinnetaivaaksi kutsutusta kotimaisesta myymälästä löydät kaiken, mitä voit treenin tueksi tarvita.