Kollageenia iholle

Viime vuosina markkinoille on putkahdellut yhä enemmän kollageenivalmisteita ja ne ovat hyvin suosittuja. 

Onko kollageenista hyötyä iholle?

Vastaus ei toki ole yksiselitteinen. Kollageenivalmisteita on tutkittu vasta vähän ja kollageenilla ei (vielä) ole ravitsemuslupausta.

Rakenteellisesti kollageeni on proteiini. Siksi siitä on hyötyä lihaksille. Proteiini edistää lihasmassan kasvua ja säilymistä. Tässä mielessä kollageenista on hyötyä kaikille. Kollageeni onkin oivallinen vaihtoehto proteiinivalmisteeksi ja se on helppo nauttia sekoittamalla jauhe veteen tai vaikkapa runsaasti eri marjoja ja hedelmiä sekä viherjauheita sisältävän smoothien joukkoon.

Kollageenia on ihon tukikudoksissa ja iho tuottaa kollageenia itse. Iän myötä, jo jo kolmeakymmentä ikävuotta kohti elettäessä, kollageenin tuotanto kuitenkin heikkenee. Myös olemassa oleva kollageenisäikeiden verkosto heikkenee, sillä iän myötä kollageenin laatu huononee. Muutokset tapahtuvat pikkuhiljaa eikä kronologista, eli iän myötä tapahtuvaa, ihon ikääntymistä voida estää. Se on luonnollista. 70-vuotiaan iho ei toki ole samanlainen kuin 20-vuotiaan iho.

Sen sijaan voidaan vaikuttaa niihin tekijöihin, mitkä edistävät ihon ennenaikaista vanhenemista, jonka muutokset voivat näkyä jo hyvin nuorena. Tästä on merkittävää hyötyä, sillä valtaosa ihon ennenaikaisesta vanhenemisesta johtuu ulkoisista tekijöistä. 

Kollageenia heikentää UV-säteily - toisin sanoen liiallinen altistuminen auringolle. Jopa 80% ihon vanhenemisesta sanotaan johtuvan UV-säteilystä. UV-säteily muuttaa kollageenia jäykemmäksi. Tämä näkyy ihon paksuuntumisena ja syvinä ryppyinä. Siksi UV-säteilyltä suojautuminen myös ihon ikääntymisen estämiseksi ensiarvoisen tärkeää. Tupakointi heikentää  kollageenin muodostumista, joten ihonkin kannalta tupakointi on syytä lopettaa. 

Elimistön kollageenintuotantoon vaikuttaa myönteisesti C-vitamiini. Se edistää kollageenin muodostumista. Siksi C-vitamiinin nauttiminen on paitsi hyvinvoinnin -, myös ihon kannalta tärkeää. C-vitamiinia saadaan erityisen paljon marjoista, hedelmistä ja vihertuotteista ja monipuolista ruokavaliota voi täydentää myös C-vitamiinipitoisilla ravintolisillä. Useimpiin kollageenivalmisteisiin myös lisätään C-vitamiinia. Vitamiineista myönteisesti ihoon vaikutta myös sinkki ja B-vitamiineihin kuuluva biotiini, jotka edistävät ihon pysymistä normaalina. 

Suomessa suunniteltu Avainlippu-tuote Nutri Works Collagen & Biotin worX sisältää näitä kaikkia: kollageenia, sinkkiä, C-vitamiinia ja biotiinia. Niiden lisäksi tuotteessa on ihossa luonnostaan esiintyvää kosteudensitojaa, hyaluronihappoa. 

Kollageeni on saatavana jauheena ja kapselina. Ihonkin hyvinvoinnille erityisen hyvä tapa on sekoittaa kollageenijauhe smoothien joukkoon, joka sisältää runsaasti C-vitamiinipitoisia ravintoaineita kuten marjoja, hedelmiä ja/tai vihertuotteita. Iho rakastaa myös vettä, joten nestepitoinen smoothie onkin oivallinen valita ihon kannalta. 

Raikas ulkoilma, monipuolinen ravinto, hyvinvointia edistävä liikunta uni ja stressin välttäminen tekevät nekin iholle hyvää. Koska iho on ihmiskehon suurin elin, hyvinvointi heijastuu väistämättä myös ihoon. Kun voi hyvin, iho hehkuu. 

Aminopörssin kollageenituotteiden valikoima on erittäin kattava. Viime aikoina kollageenijauheet  ovat nousseet yhä suosituimmaksi ja niitä nautitaan paljon edellä mainitulla tavalla - smoothien tai muun nesteen joukossa. 

Kaikki erityisesti iholle kehitetyt kollageenivalmisteet löytyvät luontaistuotekategoriasta. 

Tervetuloa tutustumaan laajaan valikoimaan. 

Kirjoittajana on estenomi, Aminopörssin Katja