Koliini eli B4-vitamiini

B-vitamiinit ovat vesiliukoisia vitamiineja paria poikkeusta lukuunottamatta. B-vitamiineista kahdeksan ovat sellaisa, joita tulee saada päivittäin. Nämä vitamiinit ovat B1 eli tiamiini, B2 eli riboflaviini, B3 eli niasiini, B5 eli pantoteenihappo, B6 eli pyridoksiini, B7 eli biotiini, B9 eli folaatti ja B12 eli kobalamiini. B12 tosin on rasvaliukoinen vitamiini ja se varastoituu elimistöön.

Mitä vitamiineja sitten jää näiden lukujen väliin? Yksi näistä vitamiineista on B4-vitamiini eli tutummin koliini. Se on rasvaliukoinen vitamiinin kaltainen yhdiste, jota esiintyy luonnostaan solukalvoissa. Se on lisätty ravitsemussuosituksiin vuonna 2023.

Koliinin tehtävä on osallistua rasvojen ja kolesterolin aineenvaihduntaan. Luonnon rasvat sisältävät koliinia fosfatidyylikoliinin muodossa, mutta osassa rasvoja sitä on enemmän kuin toisissa. Esim. kananmunan keltuainen, naudan maksa ja vehnänalkiot ovat hyviä lähteitä. Mutta kuten sanottu, koliinia on myös kaikissa luonnollisissa rasvoissa, niin eläinperäisissä kuin kasviöljyissäkin. 

Koliinin sallitut terveysväitteet ovat: 

  • Koliini edistää normaalia homokysteiinin aineenvaihduntaa
  • Koliini edistää normaalia rasva-aineenvaihduntaa
  • Koliini edistää maksan toiminnan pysymistä normaalina

Osa B-vitamiinivalmisteista sisältää koliinia. Esim. suosittu, erityisesti urheilijoille suunniteltu Nutri Works Strong Vitamin B sisältää kaikkien muiden B-vitamiinien lisäksi koliinia. Uutuus Nutri Works Choline 500 mg sisältää 500 mg koliinia yhdessä kapselissa maksa-arvojen ja aineenvaihdunnan tueksi.  

Kuten mainittu, rasvat ovat erinomaisia koliinin lähteitä ja mm. Lesitiini-valmisteet sisältävät runsaasti koliinia. 

Now Foodsilta löytyy Koliini-Inositoli valmiste nimeltä Now Foods Choline Inositol ja Solgarilta löytyy myös vastaava valmiste nimellä Solgar Choline-Inositol. Nämä tuotteet ovat ravintolisiä eivätkä toki korvaa monipuolista ravintoa ja terveitä elämäntapoja. Säilytäthän ne myös lasten ulottumattomissa.