Joogan hyödyt

Yhä useampi on löytänyt joogan joko muiden lajien ohelle tai ottanut sen omakseen ainoana lajina. Osa hakee joogasta venytystä, osa fyysistä voimaa. Osalle laji on henkinen pysähtyminen oman kehon äärelle, osalle kehonhuoltoa. Osalle nämä kaikki yhdistyvät harjoituksessa. Oli syy mikä tahansa, jooga tekee aina hyvää.

Asana eli joogassa tehtävät asennot ovat vain yksi osa joogaa. Alun perin niitä harjoitettiin puhtaasti siksi, että pystyttiin istumaan pitkiä aikoja paikallaan meditoimassa. Kun keho saatiin fyysisesti hyvään kuntoon, tämä oli mahdollista. Sittemmin asanan merkitys on useilla korostunut joogaharjoituksessa tai se on jopa ainoa osa harjoitusta.

Mitä hyötyä joogasta on? Tähän on varmasti monta hyvää vastausta. Jokainen joogaaja määrittelee toki vastauksen itse. Tässä koottuna muutama tärkeä hyöty, jonka jokainen joogaajaa kohtaa. 

Hengitys

Joogassa kaikki lähtee hengityksestä. Kun hengitetään tietoisesti ja syvään, se tekee meille erittäin hyvää. Hengitykseen keskittyminen on meditatiivista ja rauhoittavaa.

Keskittyminen

Hengityksen kautta päästään keskittymään hetkeen, kehon tuntemuksiin. Yksi säännöllisen joogaharjoituksen eduista onkin pysähtyä juuri tähän hetkeen. Vaikka ulkopuolella myllertää (oli tilanne työssä tai vapaa-ajalla mikä tahansa) voi laskeutua hetkeen omassa kehossa ja kokea voivansa hyvin.

Venytys

Joogan asanat, oli joogasuuntaus mikä hyvänsä, venyttävät kehoa. Venytys on hyvin kokonaisvaltaista ja voikin sanoa, että joogaharjoituksen jälkeen koko kehoa on venytetty. Tämä onkin monelle syy joogata, keho tulee venytettyä ja huollettua muun liikunnan jälkeen.

Voima

Lukuun ottamatta yin-joogaa, joogaharjoitus kehittää myös voimaa. Dynaamiset joogan muodot kuten flow-jooga ja astanga-jooga ovat fyysisiä harjoituksia, joissa koko keho vahvistuu monipuolisesti. Esimerkiksi joogasta tuttu punnerrussarja vahvistaa monipuolisesti niin vatsalihaksia, selkälihaksia, pakaroita kuin käsivarsiakin. Vetävät lihakset ovat ainoat, mitä lattialla tapahtuvassa joogaharjoituksessa ei huomioida. Sen sijaan ilmajoogassa ne ovat tärkeät, jopa tärkeimmässä osassa. Voiman lisääntyminen tuo voimaa. Kun vaikea asana alkaakin sujua, se suorastaan voimaannuttaa. 

Joogan hyötyjen havaitseminen arjessa 

Parasta joogan hyödyissä on niiden siirtyminen joogamatolta ihan tavalliseen arkeen. Syvään hengittäminen, keskittyminen, rauhan saavuttaminen hetkessä, voima ja notkeus niin fyysisesti kuin syvemmälläkin tasolla on arvokasta. 

Vaikka jooga ei missään nimessä ole välineurheilua ja joogaata voi vaikka takapihalla ilman mattoa, harjoitus on huomattavasti miellyttävämpää ja turvallisempaa joogatarvikkeita (esim. korkealaatuista ja liukumatonta mattoa) käyttämällä. Korkealaatuiset joogatarvikkeet ovat ekologinen valinta ja käytössä jopa ikuisia. Siksi niihin kannattaa panostaa. Aminopörssin valikoimassa on ainoastaan korkealaatuisia joogatuotteita. Löydät kaikki tästä linkistä. 

Kun joogaharjoituksen aloittaa, hyödyt konkretisoituvat. Kerran viikossa joogaa on parempi kuin ei yhtään. Parhaimmillaan harjoitus on päivittäinen tai useamman kerran viikossa toistuva.

Namaste.

Kirjoittaja on Katja, Aminopörssin työntekijä ja joogaa vuodesta 2008 opettanut nainen.