BCAA Energiajuoma

Energiajuomien suosio on vuosi vuodelta kasvanut. Niiden rinnalle on tullut vaihtoehto, BCAA Energiajuoma. 

Mikä on BCAA Energiajuoma? 

BCAA energiajuoma on energiajuoma, johon on lisätty haaraketjuisia eli BCAA-aminohappoja. 

Mikä on BCAA?

BCAA on lyhenne sanasta Branched Chain Amino Acids eli suomeksi haaraketjuiset aminohapot. Ne ovat aminohappoja, jotka kuuluvat välttämättömiin aminohappoihin eli EAA (Essential Amino Acids) aminohappoihin. Niitä kutsutaan välttämättömiksi, sillä ihmisen elimistö ei pysty niitä itse valmistamaan vaan niitä tulee saada ravinnosta. Ja saadaankin. Proteiinit koostuvat aminohapoista ja välttämättömiä aminohappoja saadaan hyvälaatuisista proteiinin lähteistä, joiden aminohappoprofiili on ns.täydellinen. Liikkujalle (välttämättömät) aminohapot ovat erityisen tärkeitä, sillä ne ovat proteiinin rakennuspalikoita ja proteiinit edistävät lihaskasvua. 

Miksi valita BCAA energiajuoma?

Energiajuomia käyttävät voivat halutessaan valita BCAA-energiajuoman, jolloin BCAA:n nauttiminen on helppoa - tuleehan BCAA nautittua samalla. BCAA-jauheisiin verrattuna energiajuomat sisältävät toki BCAA:ta vähemmän, mutta silti reippaasti. Jos käyttää energiajuomia, BCAA-tuotteen valinta on kätevä tapa lisätä haaraketjuisten aminohappojen saantia. Siksi ne ovatkin usein energiajuomia käyttävien ja liikuntaa harrastavien valintoja. Toki moni valitsee BCAA Energiajuoman ihan sen erinomaisen maun vuoksi miettimättä lainkaan sen sisältämiä BCAA-aminohappoja. 

Mikä on suosituin BCAA Energiajuoma?

Meillä ehdoton ykkönen on tänä vuonna lanseerattu Nutri Works BCAA energiajuoma.  Se sisältää annoksessa vain 20 kcal sekä lisättyä D-vitamiinia 10 µg ja valikoituja B-vitamiineja 100% vuorokautisen saannin vertailuarvosta. Haaraketjuisia aminohappoja tuote sisältää annoksessa 5000 mg, joista l-leusiinia kaksinkertaisesti l-valiiniin ja l-isoleusiiniin verrattuna. (Vertailun vuoksi Nutri Works BCAA411+G aminohappojauhe sisältää annoksessa BCAA:ta 8500 mg eli jauhemainen on vahvempi.)

Kofeiinia annoksessa on 180 mg. Sukraloosilla ja stevialla makeutettu energiajuoma maistuu todella hyvältä! Niin hyvältä, että useimpien on vaikea valita kumpi maku on parempi. Makuvaihtoehtoja on kaksi: omena-päärynä ja persikka-passioon.

Kofeiinin vuoksi energiajuomia ei suositella raskaana oleville, kofeiiniyliherkille tai imetyksen aikana. Niitä ei myöskään suositella alle 15-vuotiaille.