Omegat, EPA ja DHA

Pehmeät rasvat ovat terveydelle hyväksi. Suosituksena on, että vähintään 2/3 nautituista rasvoista olisi tyydyttymätöntä rasvaa, jota pehmeät, juoksevat rasvat sisältävät. Erityisen hyviä pehmeät rasvat ovat sydänterveydelle sekä verisuoniston toiminnalle.

Omega-rasvahapot ovat pehmeissä rasvoissa olevia rasvahappoja, joilla on terveydelle myönteinen vaikutus. Niihin kuuluu omega-3 ja omega-6 rasvahapot, jotka ovat ns. välttämättömiä rasvahappoja. Tämä tarkoittaa sitä, että elimistö ei itse tuota näitä rasvahappoja vaan ne tulee saada ravinnosta. 

Molempia rasvahappoja saa siis ravinnosta, mutta hiukan eri lähteistä. Erityisen paljon Omega-3 rasvahappoja on kalaöljyssä, jota saadaan luonnollisesti rasvaisesta kalasta. Kasvikunnan pehmeistä öljyistä sitä sisältää mm. camelina-öljy, rypsiöljy, pellavansiemenöljy ja hampunsiemenöljy. Pellavansiemenet ja saksanpähkinät ovat nekin hyviä Omega-3 rasvahapon lähteitä.

Omega-3 rasvahappo eli alfalinoleenihappo (ALA) sisältää luonnostaan EPA:aa ja DHA:ta, jotka ovat terveydelle edullisia rasvahappoja. Ne edistävät sydämen normaalia toimintaa*, aivotoiminnan pysymistä normaalina**, näön pysymistä normaalina**, veren triglyseridipitoisuuden*** pysymistä normaalina ja verenpaineen pysymistä normaalina****. Jotta tehtävä täyttyy, tulee DHA:ta ja EPA:aa nauttia riittävästi. 

* EPA:a ja DHA:ta tulee nauttia 250 mg päivässä
**DHA:ta tulee nauttia 250mg päivässä
***EPA:a ja DHA:ta tulee nauttia 2 g päivässä
****EPA:a ja DHA:ta tulee nauttia 3 g päivässä

Omega-6 rasvahappoa eli linolihappoa saadaan puolestaan kasvikunnan pehmeistä rasvoista mm. rapsi- ja rypsiöljystä, auringonkukka- ja soijaöljystä.  

Rasvahappovalmisteet eivät korvaa monipuolista ruokavaliota ja terveitä elämäntapoja, mutta ne toimivat loistavasti sen tukena. Lisäämällä juoksevia öljyjä ruokavalioon, saadaan ravinnosta terveellisempää ja hyvänmakuista. On hyvä huomioida, että pehmeitä rasvoja on nimenomaan huoneenlämmössä juoksevissa kasviöljyissä. 

Eri kasviöljyissä on eri vivahteiset maut, joten niitä kannatta ehdottomasti kokeilla ennakkoluulottomasti. Ne toimivat myös loistavasti mm. salaatinkastikkeina. Monia öljyjä on saatavana pienissä ja suurissa pakkauksissa, joten kokeilut pienemmillä ovat helppoja ja ihastuksen jälkeen voi siirtyä suurempaan ja käytössä edullisempaan pakkaukseen.