Lysiini - tärkeä lisäravinne vegaaneille

Lysiini on yksi välttämättömistä aminohapoista (EAA-aminohapot eli Essential Amino Acids), joita keho ei tuota itse, vaan joka tulee saada ravinnosta.

Parhaita lysiinin lähteitä ovat eläinperäiset lähteet: liha, kana kala, maito ja kananmunat. Kasvikunnan tuotteet sisältävät lysiiniä melko vähän ja siksi vegaanien tulisi kiinnittää huomiota lysiinin riittävään saantiin. Voidaankin sanoa, että lysiini on fiksu lisäravinne vegaaneille. 

Kasvikunnan tuotteista lysiiniä on mm. seuraavissa proteiinipitoisissa kasviperäisissä ravinnonlähteissä: kurpitsansiemenissä, saksanpähkinöissä, herneissä, pavuissa, linsseissä ja tofussa.

Lysiini osallistuu kaikkien muiden aminohappojen tapaan proteiinien muodostukseen. Sen tiedetään osallistuvan kollageenin muodostukseen. Kollageeni on elimistön tukiproteiini, jota esiintyy erityisesti ihossa, verisuonten seinämissä, rustossa, luustossa ja nivelissä.

Proteiinin muodostuksen lisäksi lysiiniä esiintyy elimistössä vapaana aminohappona. Vapaana aminohappona lysiinin tehtävä elimistössä on osallistua karnitiinin valmistukseen yhdessä aminohappo metioniinin kanssa. Karnitiini kuljettaa kehossa rasvoja solujen mitokondrioihin, joissa ne käytetään energiaksi. Lysiinistä on myös hyötyä kalsiumin imeytymiseen.

Ravintolisä ei korvaa monipuolista & terveellistä ravintoa eikä terveellisiä elämäntapoja eikä niitä tule käyttää niiden korvikkeena.