Kreatiinin käyttö

Lisäravinnesuosikki kreatiinin käyttö on kasvanut reippaasti. Sen käytöstä hyötyvät niin urheilijat kuin tosissaan treenaavatkin. 

Tässä artikkelissa vastaamme yleisimpiin kysymyksiin.

  1. Miten kreatiinia käytetään?
  2. Mikä on kreatiinitankkaus?
  3. Onko kreatiinin käytöstä haittaa?
  4. Kreatiini sivuvaikutukset 
  5. Kuuluuko kreatiinin käytöstä pitää taukoja?

Miten kreatiinia käytetään?

Kreatiinia käytetään annoksen mukaan kerran päivässä treenin jälkeen. Se kannattaa ottaa hiilihydraattipitoisen ravinnon yhteydessä ja se sopiikin erinomaisesti esim. palautusjuoman joukkoon. 

Mikä on kreatiinitankkaus?

Jos et ole käyttänyt kreatiinia aikaisemmin, voit aloittaa käytön ns. kreatiinitankkauksella, jota kutsutaan myös kreatiini latausjaksoksi. Latausjaksolla kreatiinia otetaankin useamman kerran päivässä suuremmalla päiväannoksella. 

Kreatiinitankkauksen etuna on elimistön kreatiinivarastojen nopeampi täyttyminen ja siksi hyöty on nopeammin suurempi. 

Suositus kreatiinin tankkausjaksolla on käyttää noin 20-25 g päivässä 4-6 päivän ajan. 

Onko kreatiinin käytöstä haittaa? 

Kreatiinista on tehty tutkimuksia jo -90 luvulta alkaen, mutta tutkimukset on tehty pääosin nuorilla miehillä. Tutkimuksissa käytöstä ei ole todettu olevan haittaa terveille aikuisille. 

Kreatiini sivuvaikutukset 

Kreatiini sitoo nestettä eli vettä lihassoluihin eli lihakset täyttyvät kreatiinin käytön aikana. Tämän johdosta kreatiinin käyttö nostaa painoa pari kiloa. Vaikutus on ohimenevä ja se poistuu kun käytön lopettaa. 

Joissain painolajeissa vaikutus voi olla ei toivottu, ja se on hyvä huomioida käytössä. 

Kreatiinin käyttö ja tauotus 

Kreatiinin käytössä, kuten monissa muissakin lisäravinnekäytöissä on hyvä pitää välillä taukoa. Tuntemattomasta syystä kreatiinin vaikutus heikentyy, jos sitä käyttää jatkuvasti. Siksi sanotaan että 2-5 kk jälkeen kannattaa käytössä pitää tauko. Kreatiinivarastot, jotka ovat täyttyneet lisäravinteena käytetystä kreatiinista tyhjenevät noin viikossa. 

Paras kreatiini kotimaisesta Aminopörssistä 

Tilaa kreatiini nopealla toimituksella meiltä, kotimaisesta lisäravinnekaupasta Aminopörssistä. Tai poikkea meillä myymälässämme Helsingin Konalassa. Autamme mielellämme tuotteiden valinnassa.