Treeni: Kyykky

Kirjoittaja on Personal Trainer Ida Kojo, joka vastaa Aminopörssin Treeniohjelmista. Pian myynnissä!  

Kyykky, tuo jalkatreenien kuningasliike! Kaikki varmasti tietävät, että kyykkääminen tekee hyvää reisille ja pakaroille, mutta tiesitkö, että se voi aktivoida jopa 200 eri lihasta?

Kyykkyvariaatioita löytyy jos jonkinlaisia, mutta nyt keskitytään normaaliin tangolla tehtävään takakyykkyyn, jossa tanko on harteilla päällä.

Ei ole vain yhdenlaista ”oikean” näköistä kyykkyä, sillä meillä jokaisella on erilaiset kehon mittasuhteet. Siihen vaikuttavat mm. nilkan liikkuvuus, keskivartalon, reisiluiden ja sääriluiden pituudet. Vanhan uskomuksen, etteivät polvet saisi ylittää varpaita kyykätessä, voi unohtaa. Ainoastaan siinä tapauksessa, jos kärsit polvivaivoista, tähän kannattaa kiinnittää huomiota. Siksi Sinun ja esimerkiksi naapurisi kyykyt voivatkin näyttää hyvin erilaisilta.Toteutustapa on kuitenkin silti sama:

  • Seiso hartioiden levyisessä haara-asennossa, tanko lepää hartioiden päällä
  • Varpaat voivat osoittaa hieman ulospäin
  • Lähde koukistamaan polvia, vieden lantiota samalla taaksepäin. Kuvittele kaksi saranaa, jotka liikkuvat samanaikaisesti
  • Pidä painopiste kantapäillä. Näin et pääse kallistumaan eteenpäin
  • Selkä pysyy suorana
  • Kun polvikulmasi saavuttaa noin 90 asteen kulman (liikkuvuudestasi riippuen), ponnista itsesi takaisin ylöspäin
  • Varmista vielä, etteivät polvet pääse kääntymään sisään- tai ulospäin liikkeen aikana välttyäksesi polvivaivoilta

Päälihakset, jotka työskentelevät kyykätessä ovat siis reidet ja pakarat. Kyykky aktivoi tehokkaasti myös keskivartaloa, ja tätä voi tehostaa hengittämällä sisään alas mennessä, ja uloshengittämällä noustessa.

Miksi sitten kannattaisi kyykätä?
 Kyykky vahvistaa tehokkaasti reisiä, pakaroita ja keskivartalon lihaksia. Tästä on apua esimerkiksi portaiden nousuun. Mitä vanhemmiksi tulemme, sitä tärkeämpää on hyvä lihaskunto, jotta vaikkapa tuolilta ylösnousu olisi vaivatonta.
Kyykky on myös toiminnallinen liike. Jos esimerkiksi pudotat jotain lattialle, joudut kyykistymään, jotta saat sen nostettua. Pieni vinkki tähän väliin; Aina kun nostat jotakin polvien alapuolelta, laskeudu kyykkyyn niin alas kuin pääset.
Kyykkäämällä parannat myös nilkkojen ja lantion liikkuvuutta. Kun liikkuvuus kasvaa, myös toimintakyky paranee ja kehon liikeradat toimivat optimaalisesti.

Jos kyykky ei suju, suosittelen käymään liikettä läpi ammattilaisen kanssa. Syitä voi olla monia, ja parhaan avun saa henkilökohtaisella opastuksella.