EAA-aminohapot Joel Naukkarinen

Kaupallinen yhteistyö Joel Naukkarinen & Nutri Works ja Aminopörssi. 

Kirjoittaja on vuonna 1993 syntynyt kilpasoutaja Joel Naukkarinen, [@rowingfinn]. Kirjoittajan kiinnostuksen kohteena on mm. huippu-urheilun fysiologia ja valmentautumisen tieteellinen puoli mukaan lukien ravitsemuksen osalta.

Välttämättömät aminohapot (essential amino acids, EAA) ovat aminohappoja, joita ihminen ei pysty itse valmistamaan, vaan ne on saatava ravinnosta. Ihmisen proteiinisynteesiin tarvittavista 20 aminohaposta kahdeksan kuuluu EAA:n joukkoon. Tutkimusnäytön mukaan proteiinien ja välttämättömien aminohappojen suositusten mukainen nauttiminen voimaharjoituksen ohella kasvattaa lihasmassaa ja yleensä vähän myös voimaa. 

Leusiini on ehkä tärkein haaraketjuinen välttämätön aminohappo, jolla uskotaan olevan vahva lihasten kasvua lisäävä vaikutus sen proteiinisynteesin translaation aloituksen säätelyyn liittyvän roolin vuoksi. Lisäksi leusiinilla uskotaan olevan myös lihasten hajotusaineenvaihduntaa estävä ja kehon rasvan määrää pienentävä vaikutus.

Näiden aminohappojen käyttö rajoittuu minulla pariin tilanteeseen. Jos aterian proteiinipitoisuus jää liian niukaksi, niin saatan aterian yhteydessä juoda kirpeän aminohappojuoman lisäämään muutamalla grammalla niiden saantia. Tai esimerkiksi, jos aamupalalla smoothiessa ainoat proteiinin lähteet ovat luonnonjugurtti ja pellavansiemenrouhe (yhteensä noin 12g proteiinia) ja tiedän, että seuraavaan proteiinipitoiseen välipalaan kestää enemmän kuin reilu tunti, niin saatan heittää kauhallisen eli muutaman gramman aminohappoja aterian proteiinin saantia täydentämään. Smoothien juon silti jo muutenkin helpon pilkkoutumisen ja nopean imeytymisen takia, koska sen jälkeen voi lähteä lähes heti treenaamaan, vaikka siihen upottaisi paljonkin energiaa. Erilaisia hyviä hiilihydraatin lähteitä on helppo lisätä puurohiutaleiden, myslin, leseiden, marjojen, hedelmien, täysmehujen ja hunajan kautta. Erinomaisena ja huomaamattomana rasvan lähteenä voi käyttää rypsiöljyä. Nämä esimerkkinä, miten voi poikkeuksellisen suurista energiamääristä ja harjoitteluvolyymista huolimatta välttää vatsavaivoja.