Pre-Workout (PWO) tuotteet
Pre-Workout tuotteet eli PWO-tuotteet on kehitetty nimensä mukaan tuomaan boostia treeniin. Kun raskaan päivän jälkeen ei yhtään jaksaisi lähteä treenaamaan, mutta tiedät treenin tekevän enemmän kuin hyvää, PWO-tuotteet voivat antaa juurikin sitä uutta virtaa. 
 
PWO-tuotteet sisältävät mm. aminohappoja, kreatiinia, kofeiinia ja/tai kofeiinipitoisia aineita sekä vitamiineja. Jokaisella brändillä on oma reseptinsä PWO-tuotteelle, joten ainesosaluetteloon ja/tai tuotetekstiin on syytä paneutua ennen tuotteen valintaa. 

Proteiinit muodostuvat aminohapoista. Proteiini edistää lihaskasvua ja lihasten ylläpitämistä. Jokaisella aminohapolla on tärkeä tehtävä elimistössä. PWO-tuotteet sisältävät yleensä sellaisia aminohappoja, joista on erityisesti hyötyä lihaksille. Esimerkiksi niissä käytetään l-arginiinia, sitrulliinimalaattia ja beeta-alaniinia. Jotkut PWO-tuotteet sisältävät myös BCAA-aminohappoja, mutta useimmiten ne ovat treenin aikana nautittavien tuotteiden raaka-aineita. 

L-arginiini edistää typpioksidintuotantoa kehossa, mikä aikaansaa paremman verenvirtauksen kehossa. Tästä on hyötyä lihaksille. Sitrulliinimalaatti on ei-välttämättömän aminohappo L-sitrulliinin ja malaatin eli omenahapon yhdistelmä. Se toimii kehossa kuten l-arginiini. 

Beeta-alaniini on aminohappo, jolla on rooli karnosiinin valmistumisessa. Karnosiini toimii happamuuden puskuroimisessa elimistössä. Siksi beeta-alaniinin sanotaan parantavan suorituskykyä estämällä maitohapon kertymistä lihaksiin. 

Haaraketjuiset aminohapot (BCAA) kuuluvat välttämättömiin EAA-aminohappoihin. Niitä ovat leusiini, isoleusiini ja valiini. Ne ovat lihasten rakennusaineita ja niistä saadaan energiaa lihasten käyttöön.

Kreatiini puolestaan parantaa fyysistä suorituskykyä peräkkäisissä lyhytkestoisissa ja korkeatehoisissa harjoituksissa. Edullinen vaikutus saavutetaan, kun sitä nautitaan 3 g päivässä. 

Vireystilaa pre-workout tuotteissa nostavat kofeiinia sisältävät aineet (kuten guarana) sekä puhdas kofeiini. Oma kofeiinin kulutus on siis hyvä pitää mielessä PWO-tuotetta valitessa. Toisaalta kofeiinia välttelevillä ja kofeiiniherkillä matalampi kofeiinin määrä PWO-tuotteissa on välttämättömyys. Joihinkin PWO-tuotteisiin lisätään myös aminohappo l-teaniinia tasoittamaan kofeiinin mahdollisesti hermostuneisuutta tuovaa vaikutusta.

PWO-tuotteisiin lisätään sellaisia vitamiineja, joista on hyötyä treeniin tai treenistä palautumiseen. Esimerkiksi C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän toiminnan pysymistä normaalina raskaan liikunnan aikana ja sen jälkeen ja niasiini eli B3-vitamiini edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa.

Tärkeää toki on, että PWO-tuote maistuu hyvältä ja sen juo mielellään! Kannattaa siis tutkia makuvaihtoehtoja ja valita omaa makua eniten miellyttävä. Korkealaatuiset PWO-tuotteet sekoittuvat kädenkäänteessä nesteeseen shakerissa. Kuten kaikki juomat, ne maistuvat parhaalta jääkylmänä. 

Boostia treeniin! 

Ravintolisät eivät korvaa laadukasta ja monipuolista ravintoa eikä niitä tule käyttää sen korvikkeena.