Jodi ravintolisänä

Maailman tilanne koskettaa meitä kaikkia. Pelottaa, ahdistaa, rintaa puristaa. Huoli muiden ja omasta turvallisuudesta on vahva.

Onneksi on lupa puhua. Kouluista ja päiväkodeista tulee ohjeita, miten käsitellä tilannetta lasten kanssa. Apua saa niin Pelastakaa Lapset Ry:n verkkosivuilta, Lastensuojeluliitosta kuin Unicefistakin.

Kriisi nostaa näkyviä asioita esille. Yksi niistä on joditablettien nopea loppuunmyynti apteekeista. Myös ravintolisänä myytävät joditabletit ovat olleet hyvin kysyttyjä. On hyvä huomioida, että joditablettien pitoisuuksissa on suuria eroja. Apteekista saatavan lääkejodin jodipitoisuus on 130 mg/jodia per 1 tabletti. Apteekin lääkejodia käytetään, kun radioaktiivista jodia sisältävä laskeuma voi aiheuttaa vaaraa kilpirauhaselle. Lääkejodia ei ole myynnissä muualla kuin apteekissa.

Ravintolisänä myytävät joditabletit ja jodipitoiset kelp-valmisteet sisältävät jodia, mutta huomattavasti apteekin lääkejodia vähemmän. Ravintolisänä myytävät jodivalmisteet sisältävät jodia tuotteesta riippuen noin 150-225 µg/annos. Useat monivitamiinit sisältävät ravintolisänä käytettävien joditablettien tapaan jodia samansuuruisia määriä muiden vitamiinien ja mineraalien lisäksi. Jokaisen valmistajan tuote on erilainen ja ainesosaluetteloihin kannattaa tutustua. 

On tärkeä huomioida, että RAVINTOLISIÄ EI OLE TARKOITETTU KÄYTETTÄVÄKSI silloin, kun radioaktiivista jodia sisältävä laskeuma voi aiheuttaa vaaraa kilpirauhaselle.

Aminopörssissä ei ole myynnissä venäläisiä tuotteita emmekä toimita lähetyksiä Venäjälle.