Anti-age ihonhoito

Nuori ja terve iho on kimmoisa, kiinteä ja sen kosteustasapaino on normaali.

Ihon pintakerros (eli epidermis) jakautuu viiteen kerrokseen. Sen uudistuminen tapahtuu epidermiksen alimmassa kerroksessa, jota kutsutaan tyvisolukerrokseksi. Uusi ihosolu matkaa tyvisolukerroksesta kohti ihon pintaa muuttaen muotoaan jatkuvasti. Lopulta ihosolu sarveistuu ja hilseilee pois ihon pinnalta. Tämä uudistuminen on jatkuvaa. Ihosolun matka tyvisolukerroksesta ihon pintaan kestää noin 30 päivää. Vanhemmiten tämä prosessi heikkenee ja hidastuu. Uudet ihosolut ovat aiempaa huonomman laatuisia, ja niiden matka kohti ihon pintaa hidastuu. Tästä seuraa ihon oheneminen. Ohut iho on aiempaa huonompi suoja ulkoisia ärsykkeitä vastaan ja sen kosteustasapaino ja rakenne heikkenee.

Iän myötä ihon oma kollageeninmuodostus epidermiksen alla dermiksessä eli verinahassa muuttuu myös. Iho tuottaa uutta kollageenia jatkuvasti. Iän myötä kollageenin laatu heikkenee, sen muodostus hidastuu ja siksi iho muuttuu veltommaksi ja ryppyisemmäksi. Tätä prosessia nopeuttaa merkittävästi liiallinen auringossa oleskelu ja/tai solarium (UVA-säteet) sekä tupakointi.

Ihon kuntoon voidaan vaikuttaa merkittävästi sekä sisäisellä että ulkoisella ihonhoidolla.

Iho rakastaa hyvää ja monipuolista ruokaa, joka sisältää värikkäitä kasviksia, välttämättömiä rasvahappoja esim. kalasta ja kasviöljyistä sekä pähkinöistä  ja siemenistä sekä monipuolisia proteiininlähteitä, jotka sisältävät välttämättömiä aminohappoja. Kasvikunnan proteiineja yhdistelemällä hyviä aminohappoja löytyy esim. täysjyväviljasta ja palkokasveista tai vaikkapa soijatuotteista. Eläinkunnan proteiinit sisältävät luonnostaan kaikki välttämättömät aminohapot ihon ja koko elimistön hyvinvointiin. Vesi tekee iholle hyvää. Kun elimistön kosteustasapaino eli vesitasapaino on kunnossa, iholle riittää kosteutta ja se voi hyvin.

Jos altistuu UV-säteille, kannattaa iho suojata UV-suojan sisältävällä voiteella. Vaikka pieninä määrinä auringon UV-säteet ovat iholle hyödyksi, koska ne aikaansaavat D-vitamiinin muodostumisen iholla ja edistävät ihon uudistumista tyvisolukerroksessa, liika UV-säteily vahingoittaa ihon tukikudosta, kollageenia. Kohtuus siis tässäkin asiassa toimii iholla.

Kollageenin muodostukseen vaikuttaa sisäisesti C-vitamiini. C-vitamiini edistää normaalia kollageeninmuodostumista ihon normaalia toimintaa varten. Lisäksi markkinoilla on tuotteita, jotka sisältävät C-vitamiinin lisäksi kollageenia. Myös biotiini ja sinkki edistävät ihon pysymistä normaalina. Loistava uutuustuote Nutri Works Collagen & Biotin WorX jauhe sisältää näitä kaikkia: C-vitamiinia, biotiinia, sinkkiä, kollageenia ja lisäksi ihossa itsessään esiintyvää hyaluronihappoa. Sitä nautitaan 1,5 mittalusikallista päivässä veteen sekoitettuna. Miedon makuinen jauhe on kätevä tapa antaa iholle tehoaineita sen normaalia toimintaa varten.

Ulkoisesti iholla kannattaa käyttää voiteita ja/tai seerumeita ja ihoöljyjä. Seerumi ja ihoöljy onkin tällä hetkellä ihonhoidossa kaikkein suosituinta. Siksi niitä pursuilee markkinoilla. Ohut ja herkkä silmänympärysiho tarvitsee oman tuotteensa.

Seerumit ovat normaaleja voiteta ohuempia ja sujahtavat ihoon helposti. Ne sisältävät usein korkeampana pitoisuutena vaikuttavia aineita. Öljyt puolestaan sisältävät ainoastaan tiettyä kasviöljyä. Kasviöljyt sisältävät luonnostaan iholle tärkeitä välttämättömiä rasvahappoja sekä erilaisia vitamiineja ja mineraaleja, jotka hoitavat ihoa tehokkaasti ärsyttämättä.

Kotimainen Puhdas+ on loistava vaihtoehto anti-age ihonhoitoon.

Loistavia anti-age ihonhoitoöljyjä ovat mm. Puhdas+ ihonhoitoöljyt. 

Niiden alle sopivat seuraavat, hyaluronihappoa sisältävät seerumit:
  • Mustikkaseerumi, joka sisältää runsaasti ihoa suojaavia antioksidantteja. 
  • Tyrniseerumi, joka sisältää luonnostaan ihoa kirkastavaa ja ihon melaniinin tuotantoa tasapainottavaa C-vitamiinia. Se tekee ihosta heleämmän ja kirkkaamman. 
Silmienympärillä toimii loistavasti Puhdas+ silmänympärysvoide, joka sisältää juuri sopivasti hoitavia kasviöljyjä sekä kosteutta sitovia aineita. 

Ihon puhdistustuotteen tulee olla hellävarainen, mutta tehokas. Sen pitää poistaa meikki ja lika kasvoilta, mutta se ei saisi kuivattaa ihoa niin, että se tuntuu puhdistuksen jälkeen kiristävältä.

Pidetään ihosta hyvää huolta, sisäisesti ja ulkoisesti.

Ravintolisät eivät korvaa laadukasta ja monipuolista ravintoa eikä niitä tule käyttää sen korvikkeena.