Takaisin

Petteri Avilia tuotetestaus: DAA D-ASPARTIC ACID 100%

Nutri Works D-asparagiinihappojauhe

Testosteronia luontaisesti kohottavien tuotteiden "uusi" tuttavuus:  DAA.
Ihan täysin uudesta tuotteesta ei kuitenkaan ole kyse vaan tämä aminohappo on ollut olemassa ihan yhtä kauan kuin ihmiskuntakin. Nimittäin D asparagiinihappo (jatkossa "DAA") on aminohappo jota muodostuu ihmisellä pääosin aivolisäkkeessä, hypotalamuksessa ( aivoissa sijaitseva rauhanen, joka pyrkii ylläpitämään elimistön tasapainoa säätelemällä mm. hermoston toimintaa) sekä miehillä kiveksissä. Eli toisin sanoen tällä aminohapolla on kohtuullisen tärkeä rooli yhdisteiden muodostamisessa jotka suoraan vaikuttavat libidoon ja kudosten kasvuun.

Miksi DAA on kiinnostava aminohappo urheilijalle?
Kahdestakin syystä. Ensimmäisenä voidaan tarkastella ylipäätänsä testosteronin merkitystä - se on merkittävä tekijä lihaskasvun, rasvanpolton sekä yleisen vireystilan suhteem , näin lyhyesti kiteytettynä. Toisin sanoen tuotteella on potentiaalia kehittää lihaksia, voimaa, kestävyyttä ja energiaa, eli juuri niitä tekijöitä joihin testosteroni sukupuolesta riippumatta vaikuttaa.

Asia ei kuitenkaan ole ihan näin yksiselitteinen ulkoisesti nautitun DAA'n suhteen. Jos DAA'ta muodostuu elimistössä luonnollisesti niin onko perusteltua syytä ottaa sitä ulkoisesti lisää?
On totta että kyseessä ei ole välttämätön aminohappo eli elimistö pysty tuottamaan sitä itse mutta on elämäntilanteita sekä terveydellisiä tekijöitä jotka poikkeavat terveen ihmisen normaalitilanteesta jolloim ei elimistö tuota testosteronia normaalisti, jolloin säätelyjärjestelmät kehossa eivät toimi optimaalisella tavalla ja hormonitasapaino ei ole toivotun kaltainen.

Kenelle sitä siis voi suositella?
Alhaisesta testosteronitasosta kärsivälle miehelle ehdottomasti suosittelisin kokeilemaan tuotetta suositelluin käyttöohjein, mutta "ilman syytä" en lähtisi tuotetta nuorelle urheilevalle pojalle tai tytölle suosittelemaan, mutta ikääntyvälle liikkujalle tuote saattaa tarjota mielenkiintoista etua sen mahdollisesta myönteisestä vaikutuksesta testosteroniin.

Lisäravinteena kohdeyleisö lienee miehet sillä tuote on yhteydessä testosteronin luomiseen, toisaalta tutkimustulokset naisilla ovat liian puutteelliset jotta uskaltaisin ottaa kantaa sen sopivuuteen naisilla. Tuotteella en usko järkevällä käytöllä olevan haittaa naiselle, mutta sen teho ei ole ehkä niinkään urheilevan naisen tarpeita palveleva vaan kenties raskautta toivovalle naiselle hedelmällisyyttä lisääväksi, tuotteen voisi luokitella. Miehet jotka kärsivät alhaisista siittiötasoista vaikuttavat olevan erittäinkin potentiaalinen tuotteen kohdeyleisö.

Kuinka käyttää tuotetta?
Tuotetta ohjeistetaan käyttämään jaksoissa, suositeltu määrä ja aikaväli käytölle on  3g päivässä 12 päivää putkeen jonka jälkeen viikon tauko, ja sykli voi alkaa alusta. 6g päivittäisannoksella on eräässä tutkimuksessa havaittu jopa testosteronia alentava vaikutus, josta voi päätellä että liian suuri annoskoko vaikuttaa negatiivisesti arvoihin. Tuotteen pitkäaikaiskäytöstä ei ole kovinkaan tarkkaa tutkimusdataa saatavilla, ainakaan niin että olisin itse sellaiseen lukuisia artikkeleita kahlanneena törmännyt joten en uskalla ottaa kantaa siihen kuinka pitkään tuotetta voi turvallisesti käyttää.
Makuasioista sen verran että tuotteen hieman kirpeä maku peittyy mainiosti esim. bcaa/eaa juomaan sekoitettuna tai muun kirpeyttä sietävän juoman kuten mehun jatkeena mainiosti!

www.livestrong.com sivustolta lukemani  artikkelin mukaan eräässä tutkimuksessa havaittiin kuitenkin mielestäni huomionarvoinen seikka  liittyen maksa- sekä munuaisarvoihin. 28 päivän tutkimuksessa havaittiin että DAAn lisäsaanti nosti maksaentsyymien määrää, joka kielii mahdollisesta maksan toimintahäiriöstä tai tulehtuneisuudesta sekä kohonneet munuaisarvot, jotka vihjaisivat munuaisten lisääntyneestä rasituksesta. Samaisessa tutkimuksessa havaittiin kolesteroliarvojen kohoaminen, joka mahdollisesti johtuu maksa- sekä munuaisarvojen noususta.

Tuotetta en kuitenkaan lähtisi tämän perusteella vaaralliseksi arvioimaan, vaan suosittelen lämpimästi kysymään itseltäsi: Miksi juuri minä tarvitsen tuotetta? 
Onhan testosteronin korvaushoidossakin alhaisista testosteroniarvoista kärsivälle negatiiviseksi luokiteltavia sivuvaikutuksia, mutta mahdolliset sivuvaikutukset ovat kuitenkin pieniä saavutettuun hyötyyn verrattuna - kun tarve korvaushoidolle on todellinen. Mies, joka kärsii alhaisista testosteroniarvoista ja/tai hedelmättömyydestä, on erittäin potentiaalinen käyttäjä tälle tuotteelle, jolloin varmasti kohtuullisella annostuksella sekä syklitetyllä käytöllä saavutetaan suurempi hyöty kuin mahdollinen haitta. Mutta terveelle miehelle jolla testosteroroniarvot ovat vähintäänkin normaalit, tai naiselle, jolla ei perusteltua käyttötarvetta ole, en näe nykyisen tutkimustiedon valossa tarvetta tuotteelle.
 
Tutkimuksia on monia, suuntaan ja toiseen, ja aina tulee arvioida tutkimuksen tehneen tahon motiiveja tutkimuksen suorittamiseen. Tämän vuoksi tätä arvostelua tehdessäni pyrinkin kattavasti tutustumaan eri tutkimustuloksiin ja tuomaan ne tässä esille parhaan käsitykseni mukaisesti tutkimustulokset edellä, henkilökohtaisen mutta puolueettoman mielipiteeni siivittämänä,  ravitsemuksellisiin asioihin perehtyneenä sekä pitkään itse urheilleena sekä ylikunnon läpikäyneenä ihmisenä.

DAA lisäravinteena on sen verran vähäisen tutkimustulostiedon varassa että suosittelisin lämpimästi tuotetta harkitsevalle ostamaan Suomessa suunnitellun, laadukkaan ja 100% DAA tuotteen ostamista - tätä Nutri Works DAA on.

-Petteri
 

Takaisin