Takaisin

Superfoodit

Superfoodit ovat luonnollisia, puhtaita, säilöntäaineettomia ja lisäaineettomia elintarvikkeita, joille ominaista on poikkeuksellinen koostumus, erinomainen ravinnetiheys. Suomalaisia superfoodeja ovat kaikille tutut metsämustikat ja monen suomalaisen aamupalapöydän herkku, kaurapuuro. Kotimainen pakurikääpä ja siitä valmistetut tuotteet on hyvä esimerkki runsaasti antioksidantteja sisältävästä kotimaisesta, uudesta elintarvikkeesta. 

Ulkomailta tuotuja superfoodeja ovat mm. luomu kookosöljy, raakakaakao, chia-siemenet sekä maca-jauhe. Niiden suosio kasvaa kasvamistaan ja yhä useammasta suomalaisesta keittiöstä löytyy superfoodeja. Niiden päivittäinen käyttö on helppoa, sillä niillä voi korvata helposti tavanomaisia, ei niin ravinnerikkaita elintarvikkeita. 

Esimerkiksi tavallisen kaakaojauheen voi vaihtaa raakakaakaoon. Sen syvempi maku toimii erinomaisesti vaikkapa raakakakussa tai muuten tavanomaisen suklaakakun valmistuksessa. Kookosöljy kestää hyvin paistamista ja tuo makua ruokaan. Chia-siemenistä puolestaan saa erinomaisen kuitulisän tuorepuuroon, smoothieen tai vaikkapa sämpylätaikinaan. 

Vähän paremmat riisikakut loihtii helposti murskaamalla täysjyväriisikakkuja ja sekoittamalla niihin sulatettua kookosöljyä, raakakaakaojauhetta sekä tomusokeria. Hetki pakkasessa ja vähän parempi lauantaiherkku on valmis! 

Parhaat raakakakut syntyvät superfoodeista! Olen itse maailman huonoin mittaamaan, mutta kokeilemalla löytyy oma suosikkikakku. Omani on joka kerta hiukan erilainen riippuen käyttämästäni kasvimaidosta ja pähkinöistä. Suklainen herkkukakkuni syntyy sekoittamalla pohjaan pari dl vedessä liotettuja cashew-pähkinöitä (muitakin voi toki kokeilla), lusikallisen sulatettua kookosöljyä, pari rkl mantelijauhoa, rkl raakakaakaota ja makeutta tuomaan voi lorauttaa vaahterasiirappia. Kaikki sekaisin blenderissä. Välikerrokseen muutama dl mantelimaitoa (tai muuta kasvimaitoa), maun mukaan maapähkinävoita sekä runsaasti, noin 500 g vedessä liotettuja, pehmenneitä ja pieneksi pilkottuja taateleita, jotka kaikki sekoitetaan blenderissä tasaiseksi massaksi. Herkun kruunaa päällinen, johon sekoitetaan sulatettua kookosöljyä, raakakaakaojauhetta sekä vaahterasiirappia ja hyppysellinen himalajan suolaa. Kaikki jääkaappiin maustumaan ja jähmettymään.  Tätä kakkua on nautittu niin lasten synttäreillä kuin aikuistenkin ja kaikki on aina kadonnut! 

Tutustu siis rohkeasti superfoodien maailmaan! Pienilläkin valinnoilla voi olla suuri merkitys ja lopulta saatat huomata, että käytät superfoodeja ihan päivittäin – ja voit paremmin. 

 

Takaisin