Takaisin

Resepti: Gluteeniton, maidoton ja pähkinätön porkkanapiirakka

Nyt on porkkanasesonki kuumana ja Suomalaiset porkkanat parhaimmillaan. Tässä Outi Nenosen kehittelemä resepti, jossa on hyödynnetty runsaasti porkkanoita.
 
PORKKANAPIIRAKKA,
Gluteeniton, Maidoton, Pähkinätön
(uunivuoallinen n. 22x32cm)
 
Pohja
1,5 dl Tattarijauho (Foodin tattarijauho luomu)
1,5 dl Teff-jauho (Foodin Teff-jauho luomu)
45 g  Heraproteiinijauhe vanilja (Nutri Works IsoWorx)
3 tl  Ceylon kaneli (Foodin Ceyloninkaneli luomu)
1,5 tl Kardemumma
1 tl Leivinjauhe
1 tl Soijalesitiini (Nutri Works Soy Lecithin) - Ei välttämätön raaka-aine
15 g (n. 1,5rkl) Kookosöljy (Foodin reilun kaupan luomu kookosöljy)
15 g (n. 1,5rkl) Kookosmanna (Foodin Kookosmanna)
10 kpl Kuivattu taateli (Foodin kivetön taateli)
1 kpl Banaani (kypsä)
n. 5kpl  Porkkana (raasteena) - 5 keskikokoista, tai 6 pientä tai 4 isoa porkkanaa
1,5 - 2 dl Jokin neste (esim. mantelijuomaa / kookosjuomaa / vettä / jäähtynyttä kahvia)
+ loraus Agavesiirappia kypsän piirakan päälle (Foodin Agavesiirappi luomu)
 
Kuorrute
2,5 d Cashew pähkinä liotettuna (Foodin Cashewpähkinä luomu)
2-3 rkl Agavesiirappi 
20 g (n. 2rkl) Kookosöljy 
0,5 kpl  Sitruunan mehu
1 tl  Vaniljauutejauhe (Foodin Bourbon vaniljauutejauhe luomu)
 
Koristelu
Pähkinärouhetta / Pähkinöitä
Porkkanaraastetta
 
Ohjeet
  1. Liota taateleita noin pari tuntia lämpimässä vedessä. Raasta porkkanat joko karkeaksi raasteeksi tai vähän hienommaksi raasteeksi. Karkea raaste tuo enemmän purutuntumaa piirakkaan ja hieno raaste tuo sileämmän rakenteen. Kokeile kumpi on sinun makuusi parempi.
  2.  Sekoita kuivat aineet keskenään. Soijalesitiini ei ole välttämätön, mutta se tekee piirakasta täyteläisemmän ja sekoittaa nesteet ja öljyt todella hyvin keskenään. Vaniljaheraproteiinin voit korvata myös kasviproteiinijauheella tai kokeile suklaan makuista heraproteiinijauhetta. Sulata kookosöljy ja -manna vesihauteessa. Tarvittaessa voit korvata kookosmannan kookosöljyllä. Valuta pehmenneiden taateleiden vesi pois tai jos käytät ohjeessa nesteenä vettä, älä kaada taateleiden “pehmennysvettä” pois, vaan käytä se nesteenä piirakassa. Lisää pehmenneiden valutettujen taateleiden joukkoon kypsä banaani ja soseuta sauvasekoittimella. Halutessasi voit jättää taatelisattumia joukkoon.
  3.  Sekoita lopuksi kuivien aineiden sekaan sulatettu kookosöljy ja -manna, taateli-banaaniseos, valitsemasi neste ja porkkanaraaste. Sekoita hyvin. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 22x32cm) ja paista uunissa 200 asteessa noin 20min (paistoaika riippuu uunin tehosta). Valuta kypsän piirakkapohjan päälle agavesiirappia makusi mukainen määrä. Jos pidät makeammasta, laita 3-4rkl, jos haluat ei niin makeaa, laita 1-2rkl.
  4.  Liota täytteen cashewpähkinöitä vähintään 8h kylmässä vedessä. Valuta vesi pois ja lisää joukkoon sulatettu kookosöljy, agavesiirappi, puolikkaan sitruunan puristettu mehu, vaniljauutejauhe ja soseuta kaikki sauvasekoittimella tasaiseksi. Tarkista maku. Levitä kuorrute tasaisesti piirakan päälle. Laita jääkaappiin 1-2 tunniksi jähmettymään ja leikkaa annospaloiksi. Koristele piirakanpalat esim. pähkinärouheella (tai jos haluat pähkinättömän piirakan, niin jätä pähkinärouhe pois), porkkanaraasteella tai muilla haluamillasi koristeilla. Säilytä piirakan palaset jääkaapissa. Ne mehevöityvät jääkaapissa, joten ovat valmistusta seuraavana päivänä vielä herkullisempia.
 Herkullisia porkkanaleivoshetkiä! ;)
 
Syysterveisin
Outi


 

Takaisin