Vegeproteiinit

Vegaanisten protskujauheiden suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Niitä suosivat niin vegaanit,  kasvissyöjät kuin kasvipohjaisia elintarvikkeita ruokavaliossaan suosivatkin. Nyt tammikuussa, kun tunnettu vegaanihaaste alkaa, monet kokeilevatkin mielellään protskujauheen muuttamista vegaaniseksi. 

Millaisia vegeproteiinit ovat?

Vegeproteiineja on monenlaisia. Yhteistä niille kaikille on, että proteiinin lähde on kasviperäinen.

Suosituin kasviprotsku on yhdistelmäproteiini, missä proteiinin lähteenä on useita erilaisia vegaanisia proteiinin lähteitä. Erilaisia proteiinin lähteitä fiksusti yhdistelemällä saadaan vegaanisista protskun lähteistä tehtyä aminohappoprofiililtaan täydellinen. Esimerkiksi riisi- ja herneproteiini täydentävät toisiaan ja miedonmakuinen riisi tasapainottaa luonnostaan vahvemman makuista herneproteiinia. Soijaproteiini ja hamppuproteiini sen sijaan toimivat erinomaisesti myös ainoana proteiinin lähteenä. 

Mitkä ovat suosituimmat kasviproteiinit?

Kotimaisen brändin Nutri Worksin kasviproteiinit ovat listalla kärkisijoilla. Avainlippu-merkkiä kantava Nutri Works Vegan Protein worX sisältää monipuolisen yhdistelmän eri proteiininlähteitä, jotta aminohappoprofiili on ihmiselle täydellinen. Ainostaan stevialla makeutettu herkullisen suklaanmakuinen proteiinijauhe on yhä useamman suosikki. 

Uusi Nutri Works Soy Isolte worX on soijaproteiinia suosivien ykkösvalinta. Ainoastaan stevialla makeutettu soijaproteiini-isolaatti on saatavana mansikan ja suklaan maussa. 

M-Nutrition Vege Protein on suosittu kasviproteiinisekoitus, joka on makeutettu stevialla tai sukraloosilla mausta riippuen. 

Suosituimpien vegeprotskujen joukossa ovat niinikään kotimaisen Puhdistamon kasviproteiinit vegaanista palautusjuomaa unohtamatta monessa eri makuvaihtoehdossa. Myös kotimainen Foodin on kasviproteiineissa suosittu ja näistä protskuista on myös olemassa eri kokovaihtoehtoja.   

Uusia kasviproteiineja on tupsahdellut meille pitkin vuotta 2022. Tsekkaa mm. Virolaiset ICONFIT kasviproteiinit ja kotimainen Puls Nutrition Vegeprotsku. 

Miten Vegeproteiineja käytetään?

Helpoin tapa on sekoittaa vegaaninen proteiinijauhe shakerissa veteen ja nauttia juomana. Tämä on kuitenkin vain yksi tapa! Proteiinia voi lisätä puuron joukkoon, soijarahkan - tai jugurtin sekaan, sitä voi käyttää leivonnassa, surauttaa smoothien sekaan ym. Mahdollisuudet käyttöön ovat melkeinpä rajattomat. Siksi protskujauhetta kannattaakin kokeilla rohkeasti ja ennakkoluulottomasti. Voi löytää vaikkapa mitä uusia makuyhdistelmiä erityisesti smoothieta valmistamalla. 

Aminopörssin laajasta valikoimasta jokainen löytää lemppariproteiininsa. Tervetuloa tutustumaan valikoimana paikanpäälle myymälään, jota lisäravinnetaivaaksikin kutsutaan, tai tilaa nopealla toimituksella online.