Miten korvata valkoinen sokeri ravinnossa?

Onneksi valkoiselle sokerille on lukuisia parempia vaihtoehtoja ihan jokaiseen makuun! 

Tavallinen valkoinen sokeri on luonnontuote ja sisältää paljon energiaa, muttei juuri lainkaan suojaravintoaineita. 

Glykeeminen indeksi

Glykeeminen indeksi (GI) kertoo, kuinka ravintoaineen imeytyvät hiilihydraatit vaikuttavat verensokeriin. Siitä voi päätellä, kuinka paljon hiilihydraatit nostavat verensokeria verrattuna vastaavaan määrää glukoosia. Tavallisen valkoisen sokerin GI on varsin korkea 68. 

Yhä useammat valitsevat perinteisen valkoisen sokerin tilalle jonkin muun makeutta tuovan vaihtoehdon. Syyt ovat moninaiset: maku, vähäkalorisuus, matalampi GI, ketogeeninen tai VHH-ruokavalio, dieetti.... Oli niin tai näin, valkoisen sokerin vaihtoehdot ovat tulleet jäädäkseen.
 

Sokerin paremmat vaihtoehdot


Stevia on täysin kaloriton sokerin korvike. Se on jopa 300 kertaa tavallista sokeria makeampaa. Se valmistetaan steviakasvin lehdistä. Steviaa myydään sekä jauheena että tippoina. Sitä käytetään myös tuotteissa makeutusaineena muiden makeutusaineiden sijasta. Stevian maku on melko voimakas ja tunnistettava.

Sokerialkoholi erytritoli on suosittu ketogeenisen ja VHH-ruokavaliota noudattavien keskuudessa. Se sopii leivontaan, joskin se käyttäytyy leivottaessa tavallista sokeria poikkeavasti vaatien pitemmän nostatusajan leivonnaisiin. Liiallinen käyttö voi aiheuttaa vatsavaivoja. Erytriolin GI on 0, koska sen hiilihydraatit eivät imeydy elimistöön. Jos leivonta ei innosta, erytriolilla makeutettuja elintarvikkeita löytyy myös. Esimerkiksi tämä .  

Sokerialkoholi ksylitoli on todella vähäkalorinen. Se valmistetaan koivusokerista. Se on suomalaisille hyvin tuttu purukumeista ja pastilleista, jotka estävät hampaiden reikiintymistä. Liiallisella käytöllä voi olla laksatiivisia vaikutuksia. GI on 7.

Kookossokeri valmistetaan kookospalmun kukinnan nektarista. Se sisältää yhtä paljon energiaa kuin tavallinen sokeri, mutta sen GI on vain 35. Karamellimainen maku ja ruskea väri, hiukan kiteinen rakenne tekee tästä sokerista todella herkullisen. Leivonnassa se käyttäytyy hiukan eri tavalla ja mm. vaahdottaminen on vaikeampaa. 

Intiaanisokeri on kookossokerin kaltainen, mutta hiukan tahmeampi ja pehmeämpi koostumukseltaan. Maku on karamellimainen, melko vahva, mutta samalla miellyttävä. Intiaanisokeri sopii kookossokerin tapaan loistavasti leivontaan ja tuo karamellimaista makua. Intiaanisokeri valmistetaan puristamalla sokeriruo'on mehu, jonka jälkeen mehu kuivataan lämmittämällä. Intiaanisokeria ei valkaista millään aineella eikä muutenkaan prosessoida pidemmälle. 

Hunaja on kaikenikäisille tuttu luonnon makeutusaine. Sitä käytetään eniten makeuden lisääjänä ihan sellaisenaan kuumien juomien tai vaikkapa maustamattoman jugurtin joukossa. Hunajan GI on 55, eli se on vain vähän tavallista sokeria matalampi.

Agavesiirappi on hunajaa koostumukseltaan ja maultaan muistuttava makeuttaja. Agavesiirapin GI on 11-19, hunajan n. 55 eli matalaa GI:tä hakeville Agavesiirappi sopii hunajaa paremmin. Agavesiirappi ei siis aiheuta verensokerin heilahtelua hunajan tapaan. 

Vaniljasokerit sisältävät vaniljaa ja tomusokeria. Jos tomusokerin käyttö ei miellytä, aito vaniljajauhe voi olla uusi suosikki. Vaniljauutejauhe on valmistettu aidosta vaniljasta uuttamalla vaniljatankoja, jonka jälkeen se on kuivattu kasaan uutejauheeksi. Vaniljauutejauhe ei sisällä sokeria, joten korvattaessa vaniljasokerin voi vaniljan sekoittaa vaikka erytrioliin.