Vegeproteiinit
Totta se on – vegaanisuus on trendikästä. Yhä useampi kokeilee vegaaniruokavaliota tammikuussa tai osallistuu lihattomalle lokakuulle. Oli syy sitten ekologinen, eläinten oikeuksia kunnioittava, hehkuvan ihon saavuttaminen tai ylipäätään olon keventäminen, moni jää vegaaniselle tielle kokonaan tai osittain. Onneksi vegaanisen ruokavalion noudattaminen on tänä päivänä helppoa. Korvaavia elintarvikkeita löytyy jokaisesta ruokaryhmästä, myös proteiinilisistä. Tavanomaisen heraproteiinin voi korvata esimerkiksi hamppu-, riisi-, herne- tai soijaproteiinilla.

Riisiproteiini on monelle kasvipohjaisia proteiinin lähteitä kokeilleelle tuttu. Sen koostumus on jauhoisempi, joten se sopii parhaiten sekoitettavaksi esimerkiksi soijarahkaan tai jugurttiin. Maustamattomana maku on muihin kasviproteiininlähteisiin verrattuna mieto. Suklaanmakuisena vaihtoehtona riisiproteiinista saakin erinomaisen herkun! Yhtä hyvin sitä voi sekoitella smoothieen tai vaikkapa lettutaikinaan lisäämään niiden proteiinipitoisuutta.

Soijaproteiini on sekin monelle tuttu. Sen aminohappoprofiili on erinomainen, verrattavissa eläinkunnan tuotteisiin, ja siksi täydellinen proteiini vegaaneille ja kasvissyöjille. Soijaproteiini sisältää elinproteiineihin verrattuna enemmän l-arginiinia suhteessa lysiiniin ja metioniiniin, mikä saattaa vaikuttaa suotuisasti rasva -aineenvaihduntaan ja verisuonten toimintaan. Soijaproteiinia on saatavilla sekä maustettuna että maustamattomana, ja se on helppo käyttää aivan kuten heraproteiinikin.

Hamppuproteiini on erinomainen proteiinin lähde, sillä se sisältää kaikki välttämättömät aminohapot, joita keho ei pysty itse tuottamaan. Kuiturikas hamppuproteiini imeytyy nopeasti ja on hellä vatsalle. Se sisältää luonnostaan omega-3 ja omega-6 rasvahappoja juuri oikeassa suhteessa. Voimakkaamman makuinen hamppuproteiini sopii paitsi smoothien sekaan myös erinomaisesti leivontaan. Kokeile vaikka lisätä hamppuproteiinia sämpylätaikinaan lisäämään sämpylöiden proteiinipitoisuutta!

Herneproteiini muistuttaa aminohappokoostumukseltaan heraproteiinia. Sitä on saatavilla niin maustamattomana kuin suklaanmakuisenakin. Erityistä herneproteiinissa on, että sen l-glutamiinipitoisuus on korkea. Maustettu herneproteiini on helppo käyttää tavallisten maustettujen heraproteiinien tapaan sekoittamalla se nesteeseen shakerissa, vaikka se maistuukin erilaiselta. Herneproteiini sopii erinomaisesti sekoitettavaksi yhdessä riisiproteiinin kanssa, jolloin niiden aminohappoprofiili täydentyy entistä paremmaksi. Kokeile lisätä herneproteiinia kasvissosekeittoon ja nälkä pysyy pitempään poissa.

Eläinkunnan tuotteita välttelevien ei siis tarvitse hylätä proteiinijauheita. Niitä kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti paitsi perinteisellä tavalla myös leivonnassa lisäämään (kasvis)ruoan proteiinipitoisuutta.