Proteiinilla kesäkuntoon
Kesä tulee ja salit täyttyvät kesäkunnosta haaveilevista asiakkaista. Oikotietä onneen ei ole vaan kesäkunto syntyy säännöllisellä treenillä. Vaikka treeni on tärkeää, vähintään yhtä tärkeää on ruokavalio.

  Treeni lisää energiankulutusta. Samalla myös vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve kasvaa. Lihakset muodostuvat proteiineista, ja siksi riittävä proteiinien saanti on treenaaville tärkeää. Proteiinien sanotaan myös pitävän nälkää paremmin kuin hiilihydraattien ja rasvan. Lisäksi riittävä proteiinin saanti voi vähentää mm. makeanhimoa. Tämä on helppo todeta käytännössä – kun aamupuuroon lisää vaikkapa raejuustoa, nälkä pysyy pitempään loitolla kuin suurempi määrä pelkkää puuroa. Proteiinien lisäksi liikkuja tarvitsee hyviä hiilihydraatteja sekä hyviä rasvoja. Hyviä hiilihydraatin lähteitä ovat mm. kasvikset, hedelmät ja marjat sekä täysjyväviljat. Hyviä rasvoja puolestaan saadaan kasviöljyistä ja kalaöljystä.

Proteiinin lähteitä ovat perinteiset eläinkunnan lähteet kuten liha, kana, kala ja kananmuna sekä maitotuotteet. Koska kasvissyönti ja vegaanisuus ovat yhä kasvava trendi, kaupat ovat pullollaan erilaisia kasvikunnan proteiinin lähteitä, joita nauttimalla saa kasvisruokavalion koostettua monipuoliseksi ja terveelliseksi. Kasviproteiinit sopivat luonnollisesti loistavasti myös sekasyöjälle.  

Helppo tapa varmistaa riittävä proteiinin saanti on käyttää valmiita proteiinilisiä. Valtaosa käyttää proteiinilisää sekoittamalla sen jääkylmään veteen shakerissa. Näin tulee juotua enemmän ja saa tarvittavan proteiinilisän helposti, maistuvasti ja nopeasti. Toinen hyvä tapa on käyttää proteiinilisiä ruoanlaitossa. Se onnistuu esimerkiksi lisäämällä lemppari proteiinilisää aamusmoothieen. Näin saa aamupalan, josta riittää virtaa pitkälle päivään. Meillä kotona shakeriin sujahtaa mustikoita, joskus myös mansikoita, avokadoa, banaania vettä ja jäitä. Tästä ensimmäisestä satsista saavat juoman niin vauva kuin pikkulapsikin. Aikuiset nauttivat juomastaan, kun siihen lisätään vielä Nutri Works Iso WorX proteiinia. Herkulliset proteiinipannarit ovat myös erinomainen tapa lisätä proteiinin saantia. Pari kananmunaa, 1 annos (vaniljanmakuista) proteiinijauhetta ja yksi iso banaani surautetaan tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi, paistetaan lettupannulla kookosöljyssä ja täydellinen aamupala on valmis. 

Proteiinilisän etuna on sen erinomainen imeytyvyys. Korkealaatuinen ja laktoositon heraproteiini-isolaatti sopii monelle herkkävatsaiselle. Ylivoimainen proteiinipitoisuus (85 g/100 g) ja erittäin matala rasva- ja hiilihydraattipitoisuus tekee proteiinilisästä helpon tavan lisätä toivottua proteiinia ruokavalioon ilman muita turhia aineita. 

Kesäkunto on siis täysin mahdollista saavuttaa! Ensin lenkille, sitten hyvää ruokaa - proteiinilisällä höystettynä.