Omega-3 rasvahapot kuuluvat ns. välttämättömiin rasvahappoihin, joita tulee saada ravinnosta. Ne ovat loistaa EPA:n ja DHA:n lähde, jotka edistävät hyvinvointia monella tavalla.
- EPA (eikosapentaeenihappo) ja DHA (dokosaheksaeenihappo) edistävät sydämen normaalia toimintaa, kun niitä nautitaan 250 mg päivittäin.
- DHA edistää aivotoiminnan pysymistä normaalina ja näön pysymistä normaalina, kun sitä nautitaan 250 mg päivittäin.
- EPA ja DHA edistävät veren triglyseriditasojen pysymistä normaalina, kun niitä nautitaan 2 g päivässä.
- EPA ja DHA edistävät verenpaineen pysymistä normaalina, kun niitä nautitaan 3 g päivässä.
- EPA:n ja DHA:n yhdistetty lisäsaanti ei tule olla enemmän kuin 5 g päivässä.
Hyvä ja yleisin Omega-3 lähde on rasvainen kala. Rasvaisiin kaloihin lukeutuu monen suosikkikala lohi, mutta myös mm. silakat ja makrilli, anjovis ja silli sisältävät runsaasti Omega-3 rasvahappoja. Kasviöljyistä hampunsiemenöljy, pellavaöljy, rypsi- ja Camelina-öljyt ovat hyviä Omega-3 rasvahappojen lähteitä. Ruokavaliossa tulisikin kiinnittää huomiota käytetyn rasvan laatuun sekä syödä riittävän usein rasvaista kalaa. Rasvaista kalaa tulisi syödä 2-3 kertaa viikossa riittävän Omega-3 rasvahappojen saannin varmistamiseksi.
Jos välttämättömien rasvahappojen saanti ruokavaliosta ei toteudu syystä tai toisesta, Omega-3 valmisteita on saatavilla lisäravinteina kapseleina ja nestemäisinä.
Ravintolisät eivät korvaa laadukasta ruokavaliota eikä niitä tule käyttää monipuolisen ruokavalion korvikkeena.