Jooga: Miten valita joogamatto?

Joogassa riittää, että olet itse läsnä. Se on tärkeintä. Hylkää kaikki ”aina mukana olevat tarvikkeet”. Varsinkin puhelin ja muut mobiililaitteet. Pukeudu vaatteisiin, joita et joudu miettimään, jotka eivät purista tai kiristä, mutta jotka eivät myöskään valahda ensimmäisessä alaspäin katsovassa koirassa kasvoille. Istu alas, sulje silmät ja hengitä. Tästä alkaa sinun joogaharjoituksesi. 

 Tärkein joogatarvike on matto. Ilman mattoakin toki pärjää, jos alusta ei ole kovin liukas, mutta oman turvallisuuden vuoksi liukumaton alusta on miellyttävä. Parhaat joogamatot kestävät koko eliniän. Ekologisuus on monelle plussaa ja pelkästään se, ettei uutta mattoa tarvitse hankkia vuoden välein on hyvä ekoteko. Kun maton pinta on hikeä ja likaa hylkivä, riittää pesuaineeksi pelkkä vesi ja silloin tällöin ekopesuaineella pesu ja huuhtelu. Omaa mattoani olen hoitanut nyt näin 10-vuotta ja se toimii vallan mainiosti. Minulla ei ole edelleenkään tarvetta ostaa uutta mattoa muuten, kuin ehkä vaihtelun vuoksi. 

Mikä matto sitten kannattaa valita?

Markkinoiden suosituin joogamatto on varmasti Mandukan Pro Lite joogamatto. Kestävä 5 mm paksu matto on ihanteellinen paljon joogaavalle. Sillä on elinikäinen takuu. Kauniista värivalikoimasta jokainen löytää omansa. 

 

Vielä paksumpaa mattoa kaipaavalle paras valinta on Manduka Black Mat Pro. Nimensä mukaisesti tämä matto on musta ja kestävä. Se sopii hyvin myös pilatekseen tai silloin, kun nivelet vaativat hiukan paksumpaa mattoa. 

 

Manduka Eko -matot joko paksumpana 5 mm tai hiukan ohuempana, 4 mm tai 3 mm ovat ekologista materiaalia arvostavan parhaat valinnat. Mandukan GRP matto ja Yoga Design Labin matot puolestaan ovat hot-joogaa ja bikram-joogaa rakastavan unelmat, sillä niiden päälle ei tarvita erillistä mattopyyhettä. Yoga Design Labiin matto on 2 in1 tuote, jossa maton päällä on pysyvä pyyhe, joka ei liu’u lainkaan. Yoga Labin kauniit kuosit houkuttelevat ja Manduka GRP taas pitää pintansa vuodesta toiseen. 

 

Matkalle mukaan hot-joogaan sopii täydellisesti Yoga Design Labin kaunis vain 1 mm paksu 2in1 matto- ja pyyheyhdistelmä tai Manduka Eko Superlight matto, joka on 1,5 mm paksu. Nämä matot ovat kevyempiä ja helppo taitella matkalaukkuun.  

Aloita siis joogaharrastus ostamalla laadukas matto. Sillä pääset hyvin liikkeelle. 

-Katja