B12-vitamiini
B12-vitamiinin tarve
B12-vitamiini eli kobalamiini on vesiliukoinen vitamiini. Vesiliukoisuudesta huolimatta keho varastoi B12-vitamiinia maksaan. Se edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa, hermoston normaalia toimintaa, edistää normaaleja psykologisia toimintoja, veren punasolujen muodostumista, immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja normaalia homokysteiinin aineenvaihduntaa. Se osallistuu myös solujen jakautumisprosessiin.

Elimistö pystyy käyttämään B12-vitamiinia uudestaan. Kehon kyky varastoida vitamiinia on yksilöllinen, joten varastojen riittämistä on vaikea ennustaa tai arvioida. Useimmiten varastot riittävät pitkäksi aikaa, jopa vuosiksi. 
 
B12-vitamiinin lähteet
B12-vitamiinia esiintyy luonnostaan eläinperäisissä ravintoaineissa kuten lihassa, sisäelimissä, kalassa, kananmunissa ja maitotuotteissa. Sen sijaan kasviperäiset ruoat eivät sitä sisällä. Siksi vegaanien tulee käyttää B12-vitamiinia ravintolisänä tai varmistaa sen saanti käyttämällä riittävästi elintarvikkeita, joihin on lisätty B12-vitamiinia. 

B12-vitamiinin puutos
B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa verisolujen muodostumisen häiriintymistä. Puutosoireena on suun ja ruoansulatuskanavan limakalvon haurastuminen, hermosto-oireilu esim. raajojen puutuminen, motorisen kyvyn ja muistin heikentyminen, korvien soiminen, näkö- ja makuaistin muutokset ja mielialan vaihtelut.  B12-vitamiinin puutos on paljon vaikeampi hoitaa kuin ehkäistä. Siksi sen saanti on turvattava heti, kun tietää sen saannin olevan niukkaa ravinnosta.

B12-vitamiinivalmisteet
Markkinoilla on vitamiinivalmisteita, jotka sisältävät suuria määriä kyseistä vitamiinia. Mitä harvemmin vitamiinilisän ottaa, sitä suurempi kerta-annoksen tulee olla. Esimerkiksi jos vegaani käyttää elintarvikkeita, joihin on lisätty B12-vitamiinia (ja luottaa saavansa ainoastaan niistä riittävän määrän B12-vitamiinia) niitä tulee ottaa päivittäin ja laskea riittävä määrä per päivä. Vitamiinitabletteja voi ottaa päivittäin pienemmällä annoksella tai harvemmin suuremmalla annoksella turvatakseen vitamiinin saannin. Vitamiinivalmistetta valittaessa vegaanille, tulee varmistaa, että B12-vitamiinin lähtöaine on mikrobien tuottama, eikä eläinperäinen tai sisällä eläinperäisiä raaka-aineita.  Hyvä valmiste tukemaan riittävää B12-vitamiinin saantia on esimerkiksi Puhdas+ B12-vitamiinisuihke 400 µg. Tuote on kotimainen ja säilöntäaineeton B12-vitamiinisuihke. 

Jos on epävarma omasta B12-vitamiinin määrästä elimistössä, sen voi selvittää verikokeella.