Kollageenia iholle

Ihonhoito lähtee sisältäpäin. Iho on ihmisen suurin elin, mitä ei vain tule aina ajatelleeksi. Kaikki sisäinen heijastuu ihoon. 

Tiedetään, että iho rakastaa monipuolista ravintoa ja vettä. Ihon rakennusaine: kollageeni, on proteiini, joka pitää ihon kimmoisana ja elastisena. Nuorena iho onkin kiinteä ja kimmoisa, kun kollageenin tuotanto on aktiivista. Vanhemmiten kollageenintuotanto heikkenee. Sen heikkenemiseen vaikuttaa vahvasti ikä, mutta myös elintavat. Esimerkiksi UV-säteily ja tupakointi heikentävät ihon luonnollista kollageenin muodostumista. Tietyt vitamiinit ja kivennäisaineet puolestaan edistävät kollageenin muodostumista. 

Sisäisesti ihoon vaikuttavat tietyt vitamiinit ja mineraalit. Esimerkiksi sinkki, C-vitamiini ja biotiini edistävät ihon hyvinvointia. Ravintolisät eivät toki koskaan korvaa monipuolista ravintoa vaan vitamiinien ja mineraalien ensisijainen lähde on aina monipuolinen ravinto, mitä iho rakastaa. 

Sinkki:

Sinkki edistää kynsien, ihon ja hiusten pysymistä normaalina. Sinkkiä saa ravinnosta mm. kananmunasta ja maitotuotteista, viljasta ja lihasta. 

C-vitamiini

C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista ihon normaalia toimintaa varten. Se myös suojaa soluja hapettumisstressiltä. Runsaasti C-vitamiinia sisältäviä ravintoaineita ovat esim. marjat kuten mustaherukka ja tyrni ja hedelmät kuten appelsiini.

B-vitamiineihin kuuluva biotiini (B7-vitamiini) edistää hiusten ja ihon pysymistä normaalina. Sitä kutsutaankin usein hiusvitamiiniksi. Yksi biotiinin lähde on suomalaisten rakastama kaurapuuro. 

Kollageenivalmisteet sisältävät usein kollageenin lisäksi biotiinia, sinkkiä, C-vitamiinia ja hyaluronihappoa tai jotain edellä mainituista. Kuten mainittu, kollageeni on tukikudoksen yleisin säiemäinen proteiini, jota esiintyy erityisen runsaasti ihossa. Hyaluronihappo on glykosaminoglykaani, jolla on kyky sitoa itseensä suuri määrä vettä. 50 prosenttia kehon hyaluronihaposta on ihossa. 

Kollageenin lähteenä käytetään kalaa, nautaa, sikaa tai kasviperäistä kollageenia. Saatavilla on jauheita maustettuna ja ilman makua sekä kapselivalmisteita. Pitoisuudet ja reseptit vaihtelevat brändeittäin, joten ainesosaluetteloihin kannattaa tutustua tuotteita valittaessa. 

Aminopörssin kollageenivalmisteet:

Aminopörssin ehdottomasti suosituin kollageenivalmiste on Nutri Works Collagen & Biotin WorX, joka sisältää kollageenia, hyaluronihappoa, biotiinia, C-vitamiinia ja sinkkiä. Jauhemainen tuote ei sisällä mitään ylimääräistä tai turhaa. Asiakkaiden ylistämä tuote ostetaan kerta toisensa jälkeen uudestaan.

Toiseksi suosituimmaksi tuotteeksi on noussut Ilona Siekkisen monipuolinen valmiste Beauty Burn, joka sisältää kollageenin lisäksi kofeiinia ja aminohappoja dieetin tueksi. Nimikin kertoo, että tuote on kehitetty dieetin tueksi ja kauneuden hoitoon. 

Kolmanneksi suosituin valmiste on Luumiemijauhe, jonka kollageenin lähteenä on suomalainen luuliemestä valmistettu jauhe. Luuliemi on luonnollinen kollageenin, glukosamiinin, kondroitiinin, hyaluronihapon ja aminohappojen lähde.

Vegaaninen Sun Warrior on sekin valmistanut kollageenituotteen, joka kiilaa heti neljänneksi. Makuvaihtoehtoja tässä täysin kasviperäisessä jauhevalmisteessa on kolme, joten jokainen löytää oman suosikkinsa.

Kapselivalmisteet jäävät siis Aminopörssissä vasta sijalle 5. ja tällä hetkellä suosituimmaksi on noussut yksinkertaiseen reseptiin pohjautuva M-Natural Kollagen & HLA. 

Ihon(kin) kannalta monipuolinen ravinto, riittävä lepo ja uni, riittävä veden juominen on tärkeää. Monipuolisen ravinnon kulmakiviä ovat riittävä proteiinien, rasvojen, hyvien hiilihydraattien sekä vitamiinien ja kivennäisaineiden riittävä saanti. Ulkoinen ihonhoito ei koskaan korvaa sisäistä, mutta sitä ei tule väheksyä. Esim. Aurinkovoiteiden tiedetään ehkäisevän ihon ennenaikaista vanhenemista. Siksi, muista hyödyistä puhumattakaan, niiden käyttö on perusteltua. Näillä vinkeillä päästään ihonhoidossa pitkälle. 

Kollageenivalmisteet ovat ravintolisiä. Ravintolisä ei korvaa monipuolista ruokavaliota tai terveitä elämäntapoja. Säilytä lasten ulottumattomissa.