Kollageeni

Kollageeni on tukikudoksen yleisin proteiini, joka pitää ihon, nivelet ja jänteet sekä kudokset joustavina. Se on säiemäinen proteiini, jota esiintyy luussa, rustossa, jänteissä, elinten ympärillä ja eniten ihossa. Rakenteeltaan kollageeni koostuu peptidiketjuista ja peptidit puolestaan aminohapoista. Elimistö tuottaa kollageenia itse, joskin kollageenin muodostus ja sen laatu alkaa heikentyä jo 25-vuotiaana.

Kollageenin muodostukseen vaikuttavat ikä ja elintavat. UV-säteiden, erityisesti UVA-säteiden, tiedetään vahingoittavan kollageenia. Siksi liiallinen auringossa oleskelu vanhentaa ihoa ennenaikaisesti. Erityisen vahingollista ihon kollageenille on solarium.

Kollageenin muodostumisen hidastuminen ja sen laadun heikentyminen näkyy iholla sen rakenteen muuttumisena. Ihon kimmoisuus vähenee ja iho muuttuu ryppyisemmäksi. Myös tupakointi heikentää kollageenin tuotantoa ja kollageenin laatua. Sen sijaan terveet elintavat: monipuolinen ravinto, tupakoimattomuus ja UV-säteiden välttäminen ovat eduksi elimistön kollageenin muodostumiselle ja sen säilymiselle.

Vitamiineista C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista luuston, verisuonten, ihon, ikienien, hampaiden ja rustojen normaalia toimintaa varten. Parhaita C-vitamiinin lähteitä ovat marjat, vihannekset ja hedelmät. Erityisesti ruusunmarja ja tyrnimarja sekä mustaherukka ovat loistavia C-vitamiinin lähteitä. Vihanneksista paprika on oikea C-vitamiinipommi, hedelmistä eniten C-vitamiinia sisältää appelsiini.

Kollageenivalmisteet sisältävät nimensä mukaisesti kollageenia. Kollageenivalmisteiden kollageeni on joko nautaperäistä kollageenia, kalakollageenia, kananmunasta saatua kollageenia tai vegaanisista aineista koostettua kollageenia.

Tässä esimerkkejä Aminopörssin kollageenituotteista.

Suomessa suunniteltuun Nutri Works-sarjaan kuuluu kaksi kollageenituotetta.

 • Ihon ja hiusten hyvinvointiin suunniteltu Nutri Works Collagen&Biotin WorX sisältää hydrolisoitua eli peptideiksi pilkottua kalakollageenia. Suomessa valmistetulle tuotteelle on myönnetty Avainlippu-merkki osoituksena suomalaisesta työstä. Collagen & Biotin WorX sisältää kollageenin lisäksi vahvan annoksen C-vitamiinia, biotiinia, sinkkiä ja hyaluronihappoa. Helposti veteen sekoitettava jauhe ei maistu juuri miltään.
 • Nutri Works Joint WorX sisältää nautakollageenia ja muita nivelten hyvinvointiin vaikuttavia aineita. C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista rustojen normaalia toimintaa varten. Kupari edistää sidekudosten pysymistä normaalina. Mangaani edistää sidekudoksen normaalia muodostumista ja molybdeeni edistää normaalia rikkiaminohappoaineenvaihduntaa.

Kotimaiseen Puhdas + sarjaan kuuluu erittäin laaja valikoima kollageenivalmisteita niin jauheena kuin kapselimuodossakin.

 • Puhdas+ Collagen Booster vegaaniset kollageenivalmisteet eivät sisällä eläinperäistä kollageenia. Siksi ne sopivat vegaanista ruokavaliota noudattaville. Collagen Booster-tuotteet on saatavilla maustamattomana ja mango-appelsiinin makuisena.
 • Muut ihon hyvinvointiin kehitetyt Puhdas+ kollageenituotteet sisältävät hydrolisoitua kalakollageenia. Puhdas+ Kollageeni sisältää pelkkää kollageenia jauheena eikä mitään muita aineita. Premium Collagen sisältää kollageenin lisäksi muita aktiiviaineita: hyaluronihappoa, biotiinia ja C-vitamiinia.
 • Puhdas+ Collagen & Hyaluron & C-vitamiini on kapselituote, joka sisältää Premium -kollageenituotteen raaka-aineet kätevässä kapselimuodossa. Puhdas+ Collagen & Biotin puolestaan sisältää aktiiviaineita ilman hyaluronihappoa.
 • Hyvänmakuiset Puhdas+ Kollageeni&Tyrnimarja ja Puhdas+ Kollageeni & Mustikka jauheet sisältävät marjajauheita, tyrniä tai mustikkaa. Ne on makeutettu hedelmäsokerilla.
 • Nivelten hyvinvointiin kehitetyt Puhdas+ Sport Collagen -tuotteet sisältävät nautakollageenia. Pelkkää nautakollageenia ilman mitään muita aineita sisältää Sport Collagen. Kollageenin lisäksi myös muita aineita sisältää Sport Collagen & C-vitamiini & MSM.

M-Nutrition sarjalla on kaksi kollageenituotetta.

 • Kapselimuotoinen M-Nutrition Collagen& Hyaluronic on ihon ja hiusten hyvinvointiin kehitetty valmiste, jonka kollageenin lähde kala.
 • Ilona Siekkisen nimeä kantava M-Nutrition Beauty -tuote sisältää sekin kalakollageenia ja lisäksi kasviuutteita, aminohappoja, vitamiineja ja mineraaleja.

Pureclinican kollageenitabletit ovat olleet jo pitkään markkinoilla. Ne sisältävät kalakollageenia joko lisätyllä hyaluronihapolla tai ilman.

Hankintatukun Viania Beauty Shot on shottina nautittava valmisjuoma päivittäiseen käyttöön. Sen kollageenin lähteenä toimii Hydrolysoitu Peptan® kalakollageeni.

Uutuus Ladyvita Kollageeni -tuotteen kollageeni on puolestaan kananmunasta. Se on myös luonnollinen hyaluronihapon lähde. Niiden lisäksi tablettimuotoinen Ladyvita sisältää vitamiineja.

Whey'Mo sarjaan kuuluu kaksi erilaista kollageenituotetta.

 • Whey’Mo Beauty Cocktail sisältää Peptan®-kollageenia naudasta, biotiinia, hyaluronihappoa, C-vitamiinia ja sinkkiä. Blueberry Delight (mustikka) ja Pineapple Punch (ananas) maut on makeutettu stevialla.
 • Whey’Mo Collagen Smoothie smoothieen sekoitettava jauhe sisältää sekin Peptan-kollageenia.

Puhdistamo-sarjan kollageenivalmisteet ovat melko innovatiivisia. Tässä esimerkkejä.

 • Puhdistamon Beauty Kollageeni on jauhemainen tuote, jonka voi käyttää smoothien seassa. Se sisältää nautakollageenia.
 • Puhdistamon Sport Kollageeni sisältää nautakollageenia, C-vitamiinia ja magnesiumia
 • Ketogeeniseen ja VHH- ruokavalioon kehitetty KETO Kollageeni sisältää kollageenin lisäksi myös MCT-jauhetta.
 • Puhdistamon Kollageeni -proteiinipatukan proteiinin lähteenä on kollageeni. Suklaanmakuinen patukka on herkullinen tapa lisätä kollageenia ruokavalioon.

Foodin-sarjan kollageenituotteet pohjautuvat nautakollageeniin.

 • Foodinin Collagen Protein sisältää vain ja ainoastaan nautaperäistä kollageenia jauheena eikä muita aineita.
 • Sleeping Beauty -valmiste kauneuden täsmähoitoon sisältää kollageenia sekä muita aktiiviaineita biotiinia, magnesiumia, B6-vitamiinia, L-teaniinia ja C-vitamiinia.
 • Foodin kollageenicreamer puolestaan sopii rasvakahviin tai smoothien joukkoon.

Muistathan, että ravintolisä ei koskaan korvaa terveellistä ja monipuolista ruokavaliota ja elintapoja eikä ravintolisiä tule käyttää niiden korvikkeena.