Ilmajooga

Ilmajooga kasvattaa vuosi vuodelta yhä enemmän ja enemmän suosiotaan. Eikä ihme! Lajissa yhdistyy fyysisesti sekä voima että venytys ja kuten joogassa yleensäkin, harjoitus on myös erinomainen harjoitus mielelle. Erikoisuutena lajissa on leijuva tunne, mutta jalat pidetään myös tiiviisti lattialla. 

Löysin lajin 10 vuotta sitten, kun Unnata Aerial nimeä kantavan ilmajoogan kehittäjä Michelle Dortignac saapui opettamaan joogaopettajista ilmajoogaopettajia. Olin opettanut joogaa jo vuosia. Niinpä Michellen koulutuksen jälkeen pääsin heti opettamaan myös ilmajoogaa ensimmäisen suomalaisten ilmajoogaopettajien joukossa. Olimme kaikki opettajat aivan innoissamme, ja jaoimme aktiivisesti tietoa ja kokemuksia toistemme kanssa toinen toistamme tukien. 

Nimensä mukaisesti ilmajooga on joogaa, jota harjoitetaan ilmajoogakankaalla. Tuntiin mahtuu siis sekä tavanomaisempia jooga-asanoita, joihin haetaan uutta ulottuvuutta silkkisestä trapetsiliinasta sekä asnoita, joita ei ilman ilmajoogakangasta voi tehdäkään. Useimmat niistä ovat kuitenkin muodoltaan joogasta tuttuja asanoista, nyt niiden suunta voi vain muuttua miten päin vain! Tämä tuo aivan uudenlaisen mahdollisuuden tutustua joogaan. Samasta asanasta voi paljonkin joogaa harrastanut löytää ihan uusia ulottuvuuksia ilmajoogakankaan avulla! 

Kun ilmajooga (engl. air yoga) saapui Suomeen siitä tuli heti hyvin suosittua eikä suosiolle näy loppua. Viimeistään, kun ilmajooga rantautui kuntokeskuksiin, sen suosio räjähti. Kuntokeskuksissa ilmajoogaa kävivät kokeilemassa paitsi joogit myös ne, jotka eivät olleet koskaan jooganneet. Osa saapuukin nykyään ilmajoogatunnille niin, ettei ole koskaan muunlaista joogaa kokeillutkaan, osa taas edelleen tavanomaisemman lattialla tehtävän joogan kautta. Voi siis sanoa, että ilmajooga on tullut jäädäkseen. 

Ilmajoogatunnille tarvitaan oma joogamatto ja vesipullo on suotava.  Vaatteissa suotavaa on vartalonmyötäisyys. Paidaksi sopii parhaiten hihallinen paita, housuiksi taas tiukat trikoot. Kaikki korut, nepparit, hakaset ym. ovat kiellettyjä, sillä ne rikkovat liinan helposti. Vahvat meikit pestään pois kasvoilta, jotta ne eivät tartu ilmajoogaliinaan. Lisäksi tarvitaan avoin mieli ja malttia, sillä opettajan ohjeet kannattaa kuunnella huolella loppuun asti. Näin harjoitus pysyy turvallisena - vaikeusasetta voidaan aina lisätä, jos siltä tuntuu. 

Hyviä hihallisia paitoja ovat mm. ICANIWILL t-paita tai ICANIWILL cropped T-paita tai täyspitkähihainen ICANIWILL pitkähihainen paita. Tai toki mikä tahansa vastaava napakka paita. 

Myös lapset rakastavat ilmajoogaa. Se opettaa loistavasti kehonhallintaa ja kehittää voimaa, notkeutta ja uskallusta. Siksi opetan mielelläni myös lapsia, erityisesti omia lapsiani. Lapset myös keksivät mielellään uusia juttuja ilmajoogakankaalla eikä ole ollenkaan tavatonta, että olen vienyt tyttäreni kehittämän ilmajooga-asanan myös aikuisille oppilailleni kokeiltavaksi. 

Kirjoittaja on Aminopörssin työntekijä ja ilma- ja joogaopettaja Katja 

ps. Jos innostut niin kovasti ilmajoogasta, että haluat kankaan myös kotiin, sulkurenkaaksi sopii esim. tämä Liteforge Screwgate Carabiner, Black sulkurengas.