Elektrolyytit kesähelteellä

Kesän suosituimpiin lisäravinteisiin lukeutuvat elektrolyytit - niin elektrolyyttijuomat kuin valmisteet, jotka sisältävät kukin yhtä mineraalia. Ja hyvä niin! Elektrolyytit - joita hikoillessa menetämme reippaasti, auttavat edistämään kehon nestetasapainoa. Kun elektrolyyttitasapaino on kunnossa, on kuumassakin mukava touhuta. 

Mitä elektrolyyttijauheet sisältävät?

Elektrolyyttijauheet sisältävät keskeisimpiä elektrolyyttejä optimaalisessa suhteessa hyvänmakuisina veteen sekoittavina jauheina. 

Keskeiset elektrolyytit ovat magnesium, kalium, natrium, kalsium ja kloridi. 

Magnesium on ehkäpä tunnetuin elektrolyytti. Se on erityisesti urheilijoiden ja treenaajien suosima kivennäisaine, joka vaikuttaa lihasten ja hermoston normaaliin toimintaan, ja josta on hyötyä proteiinisynteesiin. Hikoillessamme menetämme magnesiumia ja siksi tämän elektrolyytin nauttiminen niin ravinnosta kuin elektrolyyttijuomistakin tekee olon paremmaksi. 

Toinen, melko tunnettu ja tärkeä elektrolyytti on kalium. Se edistää verenpaineen pysymistä normaalina ja hermoston ja lihasten normaalia toimintaa. 

Kalsium on luuston kannalta tärkeä makrokivennäisaine ja elektrolyytti. Elektrolyyttijauheet sisältävät sitä kuitenkin luuston kannalta vähän. Sen sijaan nestetasapainon kannalta määrät ovat juuri passelit. 

Natrium on kaikille ruokasuolasta tuttu mineraali, jota saamme kaikki varmasti riittävästi. Ei olekaan sattumaa, että lämpimillä keleillä suolaisen ruoan himo iskee. Tarvitsemme suoloja, myös natriumia, sillä menetämme sitä hikoillessa. Vaikka suolaista ruokaa hikoillessa kaipaakin, ei sen annostelua kannata liioitella. Natriumia kun saamme aina riittävästi, yleensä liiankin paljon ihan normaalista ruoasta. 

Miten nauttia elektrolyyttijauhetta?

Helpoin tapa on sekoittaa elektrolyyttijauhe veteen. Annossuhdetta kannattaa seurata, jotta sekoitus on sopiva. 

Vinkki! Jos tykkää hiilihapotetuista juomista, monet elektrolyyttijauheet toimivat myös näin. Oma suosikkini on Nutri Works Electrolyte worX omenanmakuisena. Sekoitan sen aina jääkylmään veteen. Puolisoni puolestaan nauttii mieluiten Nutri Works Electrolyte worX berry-lemonia hiilihapotetun veden kanssa. Kun sekoittaa elektrolyyttijauhetta hiilihapotettuun veteen, sitä ei ravistella shakerissa. Pyöräytys pitkällä lusikalla riittää vallan mainiosti ja jääkylmä juomaherkku on valmis. 

Kumman valitsen: urheilujuoman vai elektrolyyttijauheen?

Jos treenaat kovaa ja varsinkin kuumalla, valitse urheilujuoma. Se sisältää elektrolyyttien lisäksi hiilihydraatteja, jotka auttavat jaksamaan raskaat treenit täysillä loppuun asti. Esim.  Nutri Works Hydra worX sisältää hyvin imeytyviä hiilareita ja nestetasapainoa korjaavia elektrolyyttejä optimaalisessa suhteessa. Tämä juoma on Nutri Works urheilijoiden ykkössuosikki kovassa treenissä. 

Elektrolyytit puolestaan edistävät nestetasapainon ylläpitoa. Jos et kaipaa ylimääräistä energiaa, on elektrolyyttijauhe loistovalinta jokapäiväiseen käyttöön esim. helteisenä kesäpäivänä, saunajuomana, ruokajuomana, rannalle mukaan ym. 

Aminopörssissä on kaikki suosituimmat elektrolyyttijauheet, joten löydät laajasta valikoimasta taatusti omasi! Tervetuloa ostoksille.